ΤΟΠΙΚΑ

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις καταστροφές σε Πήλιο, Σκιάθο και Σκόπελο

ερώτηση-του-κκε-για-τις-καταστροφές-σε-127483

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης καιΔιαμάντω Μανωλάκου για τις καταστροφές από τις πλημμύρες σε Πήλιο, Σκιάθο και Σκόπελο και για τα μέτρα που προβλέπεται να ληφθούν.

Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές αναφέρουν τα εξής:«Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών για ακόμη μια φορά προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, αγροτικές καλλιέργειες, σε οικισμούς και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο στις περιοχές των Δήμων Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, της Σκιάθου και της Σκοπέλου.

Αποδεικνύονται οι τεράστιες ελλείψεις στα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή του Πηλίου και των Βόρειων Σποράδων, καθώς επίσης και οι ευθύνες, εκτός και της σημερινής κυβέρνησης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των δήμων αυτών των περιοχών.

Στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, στην κυριολεξία «η γη έχει ανοίξει», υπάρχουν μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο, κατολισθήσεις και έντονα διαβρωτικά φαινόμενα του εδάφους σε όλη την περιοχή, που δεν αντιμετωπίζονται με τα συνηθισμένα «μπαζώματα» που επιχειρεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στο Δήμο Νοτίου Πηλίου υπάρχει η ίδια εικόνα! Επιπλέον υπάρχει άμεσος κίνδυνος από το Φράγμα «Παναγιώτικο», που υπερχείλισε. Ένα φράγμα που οι κακοτεχνίες κατασκευής του, με τις διαβεβαιωμένες διαρροές του, ακόμη και σε κανονικές συνθήκες, αποτελεί «απειλή» για την ασφάλεια των περιοχών που υδροδοτεί. Αξιοσημείωτες είναι και οι καταστροφές στο δίκτυο ύδρευσης που είναι επιφανειακό. Επιπλέον έχει καθυστερήσει η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων στον Πλατανιά.

Στη Σκιάθο, εκτός από τις καταστροφές στο οδικό δίκτυο των περιφερειακών οικισμών, ακόμη μια φορά πλημμύρισαν καταστήματα και σπίτια στον κεντρικό ιστό της χώρας, λίγα μέτρα από το παραλιακό μέτωπο. Η Σκιάθος μετρά ακόμη μια πλημμυρική καταστροφή, ύστερα απ’ αυτή του 2018.

Στην Σκόπελο, που το 2015 αντιμετώπισε μεγάλες καταστροφές, η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων συνεχίζει να προκαλεί ανυπολόγιστες ζημιές και στη χώρα και στους άλλους οικισμούς του νησιού.

Οι όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει στις περιοχές αυτές, αποτελούν πρόχειρες αποκαταστάσεις και όχι απαραίτητα έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική προστασία. Δεν είναι φυσικό επακόλουθο, κάθε φορά που βρέχει να προκαλούνται αμέτρητες καταστροφές και επικίνδυνες καταστάσεις ακόμη και για τη ζωή των κατοίκων αυτών των περιοχών.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν για:

  • · Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων και των αγροτών των περιοχών που πλήγηκαν, να καταγραφούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές, να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.
  • · Να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και η υλοποίηση, όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών – αντιδιαβρωτικών έργων – έργων αντιστήριξης, για να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο στο Πήλιο και στα νησιά των Βορείων Σποράδων;
  • · Να στελεχωθούν με προσλήψεις μόνιμου και πλήρους απασχόλησης προσωπικού, οι τεχνικές υπηρεσίες Περιφέρειας – Δήμων και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε μηχανολογικό εξοπλισμό για να κάνουν τα αναγκαία έργα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου