ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης σε καραντίνα στην Πόλη του Φωτός

βολιώτης-σε-καραντίνα-στην-πόλη-του-φω-130265

Ο φυσικός μετεωρολόγος Σταύρος Ντάφης μιλά για τις πρωτόγνωρες εικόνες στη γαλλική πρωτεύουσα και για το χειμωνιάτικο σκηνικό του Απριλίου στον Βόλο

Σε καραντίνα στην Πόλη του Φωτός βρίσκεται ο Βολιώτης φυσικός, μετεωρολόγος και υπεύθυνος της λειτουργίας του μετεωρολογικού σταθμού meteo.gr, Σταύρος Ντάφης. Ο ίδιος πρόλαβε να γυρίσει στο Παρίσι από την Ελβετία που είχε μεταβεί για επαγγελματικούς λόγους μία ημέρα πριν η Γαλλία κλείσει τα σύνορά της. Οι εικόνες που αντίκρισε αποτέλεσαν σοκ για τον ίδιο. Από το διαμέρισμά του εργάζεται για την ολοκλήρωση του διδακτορικού του παράλληλα με την παράδοση μαθημάτων μέσω διαδικτύου στους φοιτητές του Παρισιού, η σκέψη του είναι όμως στους γονείς του που ζουν στη Ν. Ιωνία και αναγκάστηκαν λόγω των προληπτικών μέτρων να κλείσουν την οικογενειακή επιχείρηση…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στο Παρίσι τίποτα δεν είναι το ίδιο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, περιγράφει ο Βολιώτης επιστήμονας που ζει από κοντά τις εξελίξεις: την καθημερινή αύξηση κρουσμάτων και θανάτων, τη μετατροπή τρένων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για τη μεταφορά ασθενών από κορονοϊό σε νοσοκομεία εκτός Παρισιού όπου πλέον δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες.

Ο Σταύρος Ντάφης βρίσκεται στο Παρίσι τα τελευταία πέντε χρόνια ποτέ όμως στο παρελθόν δεν αντίκρισε τις εικόνες που ζει πλέον καθημερινά. Αυτή την περίοδο κάνει το διδακτορικό του στους μεσογειακούς κυκλώνες κι όπως λέει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πρέπει να το ολοκληρώσει έως τέλος του έτους ακόμη και κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί η υγειονομική κρίση.

«Όταν ξεκίνησαν να λαμβάνονται μέτρα στο Παρίσι για την αντιμετώπιση της πανδημίας, βρισκόμουν στη Ζυρίχη για επαγγελματικούς λόγους. Σκόπευα να μείνω ένα μήνα. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε με ανάγκασε να διακόψω την παραμονή μου στην Ελβετία και να επιστρέψω», αναφέρει ο Σταύρος Ντάφης.

Στην Ελβετία τίποτα δεν παρέπεμπε σε συναγερμό. «Δεν είχε τεθεί σε ισχύ κανένα μέτρο. Όλα ήταν ανοιχτά, τα πάντα λειτουργούσαν σαν να μη συνέβαινε τίποτα», περιγράφει. Αρχισε να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης όταν βρέθηκε στο μετρό στο Παρίσι κατά την επιστροφή του στην έδρα του. «Επαθα σοκ. Το μετρό ήταν άδειο. Δεν έχω ξαναδεί άδειο το μετρό. Οι δρόμοι άδειοι επίσης. Επέστρεψα μία ημέρα πριν κλείσουν τα σύνορα και από τις 17 Μαΐου είμαι κλεισμένος στο σπίτι. Βγαίνω έξω μόνο για να ψωνίσω τα απαραίτητα» αναφέρεται στην καραντίνα στο Παρίσι όπου τα πάντα «πάγωσαν».

Από το διαμέρισμά του παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο στην πατρίδα του στην Ελλάδα όσο και στον τόπο όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια. «Στο Παρίσι τα μέτρα είναι πιο αυστηρά», αναφέρει. «Μπορείς να βγεις μόνο για ψώνια στο μάρκετ και για να αθληθείς σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον τόπο κατοικίας σου. Υπάρχει ισχυρή αστυνόμευση ενώ ακόμη και ελικόπτερα ελέγχουν από αέρος την κίνηση στο Παρίσι», περιγράφει.

«Μόνο οι φούρνοι είναι ανοιχτοί και δεν υπάρχουν τόσα πολλά delivery όπως στην Ελλάδα. Στα μεγάλα μάρκετ υπάρχουν ουρές στα μικρά συνοικιακά όμως μπορείς να εξυπηρετηθείς πιο γρήγορα. Ελλείψεις γενικά δεν υπάρχουν αν εξαιρέσεις το χαρτί υγείας», λέει.

Μέσω του τηλεοπτικού του δέκτη αλλά και του διαδικτύου παρακολουθεί την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. «Τα κρούσματα συνεχώς ανεβαίνουν. Στο Παρίσι δεν υπάρχουν πλέον κρεβάτια και τα τρένα μετατρέπονται σε ΜΕΘ για τη μεταφορά ασθενών σε άλλα νοσοκομεία», αναφέρεται στη δοκιμασία που βιώνει το σύστημα υγείας στην πόλη του φωτός.

Ο Βολιώτης επιστήμονας είχε τη δυνατότητα να επιστρέψει στη γενέτειρά του όσο ακόμη υπήρχαν έστω και λιγοστές σκέψεις. «Σκέφτηκα τους δικούς μου ότι θα ήθελα να βρίσκομαι στο πλευρό τους αν με χρειαστούν. Από την άλλη όμως θα έπρεπε να μείνω πιο μπροστά σεκαραντίνα 14 ημερών και μετά να τους δω και πάλι δεν ήταν σίγουρο αν θα ήταν προστατευμένοι. Καλύτερα στο Παρίσι. Θα δουλέψω πάνω στο διδακτορικό μου για να το ολοκληρώσω έως τέλος του έτους», αναφέρει.

«Ο Απρίλιος θα μοιάζει με Ιανουάριο»

Από την καραντίνα του Παρισιού, ο Σταύρος Ντάφης δεν παραλείπει να επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα του μετεωρολογικού σταθμού που λειτουργεί στον Βόλο.

«Το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα παραπέμπει καιρικά σε Ιανουάριο», δηλώνει ο φυσικός μετεωρολόγος υπεύθυνος της λειτουργίας του meteo.gr. Την ίδια ώρα που στοιχεία για τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού σε χώρες με υψηλές θερμοκρασίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με πιο πρόσφατα τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο καιρός φαίνεται να πηγαίνει… κόντρα στη μάχη που δίνεται για την αντιμετώπιση της υγειονομικής απειλής.

Ο Σταύρος Ντάφης μιλά για χειμωνιάτικο δεκαήμερο στην καρδιά της άνοιξης στον Βόλο. «Οι προβλέψεις των επόμενων ημερών δεν είναι ενθαρρυντικές. Τουλάχιστον μέχρι τις 10 Απριλίου, ο καιρός θα θυμίζει Ιανουάριο. Ψυχρές αέριες μάζες θα ρίξουν τη θερμοκρασία κατά 5-6ο C κάτω από τη φυσιολογική για την εποχή θερμοκρασία. Ο υδράργυρος θα φθάνει μέγιστη τιμή στους 15οC ενώ προβλέπονται χιονοπτώσεις στο Πήλιο που θα φθάνουν μέχρι και την Πορταριά», τονίζει ο κ. Ντάφης, ο οποίος διαβλέπει απότομη αύξηση του υδραργύρου μετά τις δέκα του μήνα.

Σταθμοί μέτρησης αερορύπανσης του Αστεροσκοπείου στον Βόλο

Η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να αυξήσει και τις τιμές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που φαίνεται να επηρεάζονται από συγκεκριμένες πηγές θέρμανσης. «Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι υπαρκτό στον Βόλο. Απορώ γιατί δεν έχει απαγορευτεί η καύση ξύλων και πέλλετ», επισημαίνει ο κ. Ντάφης.

Ο ίδιος σπεύδει να καθησυχάσει πάντως τους Βολιώτες σχετικά με τις εξωπραγματικές τιμές σε μικροσωματίδια που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του Facebook τις προηγούμενες ημέρες από την Επιτροπή Πολιτών που επικαλέστηκε την πλατφόρμα waqi.info. «Μην δίνετε βάσεις σε τέτοιες μετρήσεις. Πρόκειται για ερασιτεχνικούς σταθμούς, με πολύ φθηνά υλικά, κακής τοποθέτησης, οι οποίοι κατακρατούν σκόνη λόγω ελλιπούς ή κακής συντήρησης. Δεν μπορεί κανείς να επικαλείται τέτοιες ακραίες μετρήσεις», αναφέρει ο κ. Ντάφης, ο οποίος ως επιστημονικός συνεργάτης του Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι έως τέλος του έτους ή αρχές του επόμενου πρόκειται για να εγκατασταθούν στον Βόλο αισθητήρες μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. «Δεν είμαι σε θέση να πω πόσους αισθητήρες θα τοποθετήσουμε. Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρχει μία ολοκληρωμένη εικόνα από ανεξάρτητες πηγές μέτρησης: περιφέρεια και λιμάνι, πανεπιστήμιο και αστεροσκοπείο» επισημαίνει και προσθέτει: «Προσωπικά εμπιστεύομαι τις μετρήσεις που βγάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το δίκτυο του Π.Θ. με υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή Γιώργο Σαχαρίδη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου