ΤΟΠΙΚΑ

Παυλόπουλος – Λοβέρδος σήμερα στην Αγριά

παυλόπουλος-λοβέρδος-σήμερα-στην-αγ-851206

Τα δημοψηφίσματα και οι ανεξάρτητες αρχές στη Σύγχρονη Δημοκρατία, η τέχνη του διαλόγου μεταξύ πολιτών και αρχών αποτελούν τα βασικά θέματα που απασχολούν το Διεθνές συνέδριο που ξεκίνησε στο Βόλο χθες στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς παρουσία διακεκριμένων Πανεπιστημιακών του εξωτερικού αλλά και κορυφαίων συνταγματολόγων της χώρας μας.
Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, το Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη και το Δήμο Αγριάς.
Σήμερα στα πλαίσια του συνεδρίου θα βρεθούν στην πόλη μας o Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Λοβέρδος και ο Βουλευτής του ΣΥΝ κ. Φώτης Κουβέλης, προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους και τις εμπειρίες τους από την άσκηση των σύγχρονων θεσμών της άμεσης και συμμετοχικής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Σύγχρονη Δημοκρατία, Δημοψήφισμα, Ανεξάρτητες Αρχές».
Οι τρεις τους θα μιλήσουν επίσης για τις αξίες των Ανεξάρτητων Αρχών και της Διαφάνειας, ενώ ο Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας Δρ. Συνταγματικού Δικαίου θα αναπτύξει απόψεις για τη νομιμοποίηση των αυτοδιοικητικών θεσμών.
Τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε χθες το απόγευμα στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς ο Νομάρχης Μαγνησίας, κ. Απ. Παπατόλιας ο οποίος τάχθηκε υπέρ του θεσμού του δημοψηφίσματος, όπως αυτό θεσπίζεται μέσω του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, δεδομένου ότι, όπως επισήμανε, φέρνει πιο κοντά τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους πολίτες.
Ο Δήμαρχος Αγριάς, κ. Θωμάς Παπαευθυμίου, από την πλευρά του χαρακτήρισε το μεγάλη τομή στα αυτοδιοικητικά δρώμενα το δημοψήφισμα, διότι όπως ανέφερε ο πολίτης μπορεί να ασκεί τα δικαιώματά του και να εκφράζει ελεύθερα τη βούλησή του, μέσω της διαδικασίας του δημοψηφίσματος, θεσμός που εφαρμόζεται επί σειρά ετών σε πολλά κράτη.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μαγνησίας και δήμαρχος Μηλεών Απ. Αρέθας, ο οποίος επισήμανε ότι η διενέργεια δημοψηφισμάτων σε κάθε τοπική κοινωνία αποτελεί το πρώτο βήμα για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, ενώ ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Αν. Βολιώτης κατέθεσε τον προβληματισμό του, υπογραμμίζοντας ότι εγείρονται ερωτηματικά σχετικά με το θεσμό του δημοψηφίσματος ειδικά όταν η έκβασή τους επηρεάζεται σαφέστατα από το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων.
Τις εργασίες της πρώτης μέρας του συνεδρίου συντόνιζε ο κ. Νίκος Τσούκας και παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Εισαγγελέας Βόλου Αχ. Ζήσης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, ο πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ Παντ. Μαστρογιάννης, ο αντιδήμαρχος Αγριάς Μπ. Ζάχος, η πρώην δήμαρχος Β. Σταυροπούλου, η δημοτική σύμβουλος Ιωλκού και πρόεδρος στην ΕΛΕΠΑΠ Π. Παπανδρέου κ.α.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου