Νέο κύμα κακοκαιρίας από σήμερα στη Μαγνησία

Τελευταία ενημέρωση: 2020-04-04, 07:01:02
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι σήμερα και αύριο στη Μαγνησία
Νέο κύμα κακοκαιρίας από σήμερα στη Μαγνησία

Επιδείνωση του καιρού με θυελλώδεις ανέμους, βροχές και καταιγίδες

Διατηρείται το χειμωνιάτικο σκηνικό του καιρού στη Μαγνησία, με νέα επιδείνωση να αναμένεται από σήμερα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ενημερωτικό δελτίο εξέδωσε, παράλληλα, το Λιμεναρχείο Βόλου, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών, καθώς οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 6, στα νότια 7 με 8, ενώ από το απόγευμα θα ενισχυθούν τοπικά σε 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή αναμένονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι στη Μαγνησία. Καθοδική πορεία σημειώνει, στο μεταξύ, ο υδράργυρος, ενώ αναμένονται, παράλληλα, χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά. Τα φαινόμενα, που θα επηρεάσουν και τις Βόρειες Σποράδες, αναμένεται να διαρκέσουν από σήμερα το απόγευμα έως αύριο το μεσημέρι.

Για την αντιμετώπιση του νέου κύματος κακοκαιρίας, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε κατάσταση ετοιμότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα προκληθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων. Μηχανήματα της Περιφέρειας και μισθωμένα ιδιωτικά βρίσκονται τοποθετημένα σε σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, που είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση των πιθανών προβλημάτων που θα προκληθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Στο μεταξύ, οι Δήμοι καλούνται να βρίσκονται σε ετοιμότητα στους τομείς της αρμοδιότητάς τους. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

 

Συστάσεις στους πολίτες

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων, θυελλωδών ανέμων ή χιονοπτώσεων:

● Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

● Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

● Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

● Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

● Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

● Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

● Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

● Να αποφεύγουν τη στάση και στάθμευση των οχημάτων τους στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της ΠΕ Μαγνησίας και ειδικότερα εντός των παραδοσιακών οικισμών του Πηλίου, όπου το πλάτος της οδού καθίσταται μικρό και δυσχεραίνεται η λειτουργία των μηχανημάτων αποχιονισμού.

● Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη βροχόπτωση και χιονόπτωση).

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
6
=