ΛΑ.Σ.: «Κομμένος» στα δύο ο οικισμός του Πουρίου

Τελευταία ενημέρωση: 2020-04-03, 12:49:03
ΛΑ.Σ.: «Κομμένος» στα δύο ο οικισμός του Πουρίου

Αδράνεια στη δημοτική αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου στο θέμα της αποκατάστασης των ζημιών που έχει υποστεί ο επαρχιακός δρόμους Ζαγοράς – Πουρίου σε σημείο που βρίσκεται εντός του Πουρίου, με συνέπεια να αποκοπεί πλήρως η πρόσβαση στον οικισμό, καταλογίζει η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ζαγοράς.

Σε ανακοίνωση της παράταξης αναφέρονται ειδικότερα, τα εξής: «Το οδικό δίκτυο της Επαρχιακής Οδού Ζαγοράς - Πουρίου είναι κατεστραμμένο καθώς σε σημείο που βρίσκεται εντός του οικισμού Πουρίου έχει αποκοπεί πλήρως η πρόσβαση.  Το Πουρί, βρίσκεται κομμένο στα δύο, ενώ δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα προσέγγισης στο χωριό από λεωφορείο του ΚΤΕΛ Μαγνησίας.

Στο συγκεκριμένο σημείο, που εδώ και χρόνια παρουσιάζει κατολισθητικά φαινόμενα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιλέγει συνεχώς την χωρίς σχέδιο αποκατάσταση της πρόσβασης μέσω μπαζώματος και τοποθέτησης ασφάλτου πάνω στα μπάζα, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να  συνεχίζεται, αλλά και να οξύνεται περισσότερο, καθώς δεκάδες τόνοι μπαζών, αυξάνουν το φορτίο, διευκολύνουν τον ερπυσμό του υπεδάφους, και μεγεθύνουν την καταστροφή.

Στο συγκεκριμένο σημείο, κλιμάκιο του ΚΚΕ, με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας Τάσο Τσιαπλέ, αλλά και δημοτικούς συμβούλους του Δ Ζαγοράς Μουρεσίου, είχαν στις 27.01.2019 πραγματοποιήσει αυτοψία, καταγράφοντας την ανυπαρξία ουσιαστικής αποκατάστασης του έργου. Για τη συγκεκριμένη θέση, αλλά και για άλλα σημεία της Επαρχιακής και της Εθνικής Οδού Βόλου Ζαγοράς Τσαγκαράδας, η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας ήδη από τις 06.02.2019 έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την άμεση και ολοκληρωμένη αποκατάσταση των ζημιών, ζητώντας την πλήρη αποκατάσταση και την λήψη άμεσων μέτρων για την αντιπλημμυρική προστασία, αλλά και την αποζημίωση των πληγέντων σε οικίες, αγροικίες και αγροτικές καλλιέργειες, χωρίς να λάβει καμία ουσιαστική απάντηση από τον Περιφερειάρχη, ή τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Αποτελεί πρόκληση για το λαό του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου η αργοπορία με την οποία η Περιφέρεια Θεσσαλίας της ΝΔ πραγματοποιεί τις αποκαταστάσεις των κατεστραμμένων τμημάτων του επαρχιακού και εθνικού δικτύου αλλά και ο τρόπος που επιλέγει για την αποκατάσταση μόνο της προσπέλασης, μέσω μπαζώματος, που εγκυμονεί κινδύνους σε τροχοφόρα και πεζούς. Ιδιαίτερα για το γεγονός πως από τον συγκεκριμένο δρόμο, ο οποίος αποτελεί τη μοναδική σύνδεση μεταξύ των χωριών, διέρχονται καθημερινά λεωφορεία μεταφέροντας παιδιά στις σχολικές μονάδες αλλά και βαριά οχήματα που μεταφέρουν τη σοδειά της αγροτικής παραγωγής.

Η περιφέρεια Θεσσαλίας που πρόσκειται στη ΝΔ, (και παλιότερα καλλιεργούσε σκόπιμα την αντίληψη ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε την απαραίτητη «στήριξη», κονταροχτυπιόταν μάλιστα στα Χάνια Πηλίου με τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος ενδιαφέρεται περισσότερο για τις ζημιές στην περιοχή μας) παρουσιάζεται εξαιρετικά ανεπαρκής στην αποκατάσταση των ζημιών. Αντίθετα, με τη στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ τώρα αλλά και προηγουμένως του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και της ΕΕ, υλοποιώντας την πολιτική της, αποδεικνύονται όλοι εξαιρετικά γαλαντόμοι σε επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις σε μονοπωλιακούς ομίλους, αλλά για την εξασφάλιση των απαραίτητων έργων υποδομής και την κοινωνική προστασία του λαού, χρήματα δεν υπάρχουν.

Επίσης, οι κατά καιρούς ανακοινώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για «δεκάδες» εκατομμύρια σε μελέτες και συμβάσεις, που έχουν δοθεί για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου του Δ. Ζαγοράς Μουρεσίου, προκαλούν ερωτηματικά καθώς:

  1. Κανένα έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί τα τελευταία 9 χρόνια κατά μήκος του οδικού δικτύου. Ορισμένα έργα που «εκτελούνται» εδώ και χρόνια, προχωρούν με ρυθμούς χελώνας!
  2. Το εθνικό και οδικό δίκτυο παραμένει ουσιαστικά ασυντήρητο για δεκαετίες. Ειδικότερα, αύλακες απορροής, τάφροι, οχετοί είναι γεμάτοι φερτά υλικά και μπάζα. Γέφυρες παραμένουν ασυντήρητες και δεν υπάρχει εκτίμηση της φέρουσας ικανότητάς τους. Οδοσήμανση, διαγράμμιση και στηθαία ασφαλείας λείπουν κατά μήκος δεκάδων χιλιομέτρων.
  3. Η αποκατάσταση των ζημιών σε δεκάδες περιπτώσεις πραγματοποιείται με μπάζωμα και σε ορισμένες από αυτές, κάλυψη των μπαζών με νέο ασφαλτοτάπητα, μέχρι την επόμενη κατολίσθηση. Σε πολλές περιπτώσεις δεν διαστρώνεται ούτε άσφαλτος.
  4. Η μη έγκαιρη αποκατάσταση των ζημιών με ταυτόχρονη διευθέτηση των όμβριων υδάτων τόσο του καταστρώματος της οδού όσο και της ανάντη λεκάνη απορροής, δημιουργεί αποσταθεροποίηση πρανών σε μεγαλύτερο εύρος και καθιστά την αποκατάσταση ακόμη πιο δαπανηρή.

Η Δημοτική Αρχή του Δ. Ζαγοράς Μουρεσίου είναι συνυπεύθυνη γιατί ανέχεται και καλύπτει την Περιφέρεια για την απαράδεκτη κατάσταση του οδικού δικτύου. Τόσο η Λαϊκή Συσπείρωση, όσο σωματεία και φορείς της περιοχής μας, έχουμε πολλές φορές αναδείξει τα προβλήματα ζητώντας την άμεση αποκατάσταση των ζημιών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ζαγοράς Μουρεσίου το αμέσως επόμενο διάστημα θα λάβει επιπλέον πρωτοβουλίες ανάδειξης του προβλήματος των υποδομών στο Δ. Ζαγοράς Μουρεσίου απαιτώντας την εξασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας, με την κατασκευή σύγχρονων και ασφαλών δρόμων.

Καλούμε, ιδιαίτερα όλους εμάς που ζούμε στο Δ. Ζαγοράς Μουρεσίου, να βγάλουμε πολιτικά συμπεράσματα από τη μη άμεση, πλήρη και ασφαλή αποκατάσταση των ζημιών, έχοντας ως βασικό κριτήριο, την προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας, των έργων υποδομής, την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Γι αυτά, απαιτείται αλλαγή συσχετισμών σε πολιτικό επίπεδο, ώστε με κεντρικό σχεδιασμό και διάταξη των δυνάμεων, να κατασκευαστούν τεχνικά έργα απαραίτητα για τα ορεινά χωριά μας. Αυτές οι προϋποθέσεις μπορούν να εξασφαλιστούν μέσα από μια Εργατική Εξουσία, σε τροχιά αντιπαράθεσης με την καπιταλιστική ανάπτυξη που όχι μόνο αδιαφορεί για την προστασία του λαού, αλλά βγάζει τεράστια κέρδη από την καταστροφή του».

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
4
=