ΤΟΠΙΚΑ

Σε… αναμμένα κάρβουνα επιχειρήσεις και εργαζόμενοι

σε-αναμμένα-κάρβουνα-επιχειρήσεις-κ-133822

Πολλά ερωτήματα δέχεται η Επιθεώρηση Εργασίας – Ζητούμενα να μη διαταραχθεί η λειτουργία των επιχειρήσεων και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας

Το πλαίσιο στο οποίο μπορεί να γίνει για ένα διάστημα αλλαγή των συμβάσεων εργασίας από αορίστου χρόνου σε μερικής απασχόλησης, η διάταξη που προβλέπει απασχόληση του προσωπικού με περιτροπής εργασίας και το πλαίσιο της εργατικής νομοθεσίας για τη διαθεσιμότητα, συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών ερωτημάτων που θέτουν οι επιχειρήσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας στον Βόλο.

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες τα τηλέφωνα τις τελευταίες μέρες έχουν πάρει «φωτιά» από επιχειρήσεις που κυρίως απασχολούν από 10 έως 70 άτομα προσωπικό, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε κανονική λειτουργία. Αναζητούν ωστόσο τρόπους για να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και τις ανελαστικές δαπάνες, προκειμένου να μείνουν όρθιες μετά τη λήξη του συναγερμού λόγω κορονοϊού.

Η γενική εικόνα που έχουν αποκομίσει οι επιθεωρητές εργασίας από τις επαφές που έχουν τόσο με τους εκπροσώπους επιχειρήσεων, όσο και με εργαζόμενους, δεν συνιστά σε καμία περίπτωση συναγερμό. «Επικοινωνούν μαζί μας για να ενημερωθούν για διάφορες λεπτομέρειες που αφορούν στις νέες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και αφορούν στα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό. Εξετάζουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, όμως δεν υπάρχει αυτό που λέμε «κύμα» αιτήσεων για εκ περιτροπής εργασία ή για διαθεσιμότητες προς το παρόν τουλάχιστον», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπηρεσιακός παράγοντας της τοπικής υπηρεσίας του ΣΕΠΕ, δίνοντας το κλίμα για το τι επικρατεί μέχρι σήμερα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ερωτήσεις εργαζομένων από διάφορους κλάδους , οι οποίοι πρωτίστως ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τα δικαιώματα τους και πως μπορούν να «αμυνθούν», εάν και εφόσον καταστεί ανάγκη.

Αυτό που ωστόσο διαμηνύεται εκ μέρους της Επιθεώρησης είναι πως δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές αυθαιρεσίες και καταστρατηγήσεις του εργατικού δικαίου με πρόσχημα τον κορονοϊό.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ξεκινήσει δειγματοληπτικός έλεγχος σε επιχειρήσεις, για να διαπιστωθεί αν υπήρχαν «κρούσματα» καθυστερήσεων πληρωμών αλλά και αλλαγής εργασιακών σχέσεων πριν τις 15 Μαρτίου, που ξεκίνησε η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων.

«Δεν είναι δυνατόν εργοδότες που δεν ήταν συνεπείς πριν την κρίση και πριν την ανακοίνωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου να επικαλούνται τον κορονοϊό, για να έχουν απλήρωτους εργαζόμενους Ιανουάριο και Φεβρουάριο» εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ελεγκτής του ΣΕΠΕ, επισημαίνοντας πως σε αυτές τις περιπτώσεις οι καμπάνες δεν θα αποφευχθούν.

«Νοιαζόμαστε για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, δεν αδιαφορούμε για τις επιχειρηματικές ανάγκες και τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν. Τους θέλουμε όλους όρθιους την επόμενη μέρα. Προτιμούμε την εργασία από την ανεργία. Προτιμούμε να υπάρχουν ζωντανές επιχειρήσεις την επόμενη μέρα», επισήμανε ο ίδιος παράγοντας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου