ΤΟΠΙΚΑ

Γυμναστική με τη «βούλα» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

γυμναστική-με-τη-βούλα-του-πανεπιστ-133934

Βίντεο ολοκληρωμένης εκγύμνασης των πολλών στο σπίτι, μετά τον καταιγισμό βιντεοσκοπημένων προγραμμάτων στο διαδίκτυο

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκγύμνασης, που απευθύνεται στους πολλούς και φέρει επιστημονική υπογραφή, προσφέρει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσω της σελίδας του στο Facebook. Μέσω του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ανέβηκε ερασιτεχνικό βίντεο μεν, με επιστημονική δομή δε, που απευθύνεται στον γενικό πληθυσμό και του δίνει τη δυνατότητα άσκησης κατ’ οίκον.

Στο βίντεο, που μέσα σε λιγότερο από δύο 24ωρα συγκέντρωσε 13.454 προβολές, εμφανίζεται ο υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Αλέξιος Μπατρακούλης, ο οποίος σε συνεργασία με την ειδικότητα «προπονητής φυσικής κατάστασης» και τον υπεύθυνο καθηγητή Ιωάννη Φατούρο, παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκγύμνασης.

Οπως εξηγεί ο κ. Μπατρακούλης πρόκειται για απλή, ασφαλή και αποτελεσματική προσέγγιση άσκησης στο σπίτι για τον γενικό πληθυσμό. «Είναι ξεκάθαρο ότι σήμερα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού αφιερώνουμε 24 ώρες το 24ωρο στο σπίτι. Αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όλους μας. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να αποτελέσει και μοναδική εκπληκτική ευκαιρία για όλους μας προκειμένου να ανακαλύψουμε νέα πράγματα και να δοκιμάσουμε νέους τρόπους εκγύμνασης», αναφέρει ο κ. Μπατρακούλης.

Ο ίδιος μάλιστα εξηγεί και το σκεπτικό της πρωτοβουλία του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Ο λόγος που αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο είναι ότι παρατηρήσαμε τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο καταιγισμό κοινοποιήσεων από βιντεοσκοπημένο υλικό, είτε μεμονωμένα στιγμιότυπα, είτε ολοκληρωμένα προγράμματα άσκησης, από επαγγελματίες και μη, χωρίς αυτά να συνοδεύονται από τεκμηριωμένη πληροφορία, οδηγίες και συμβουλές για τον τρόπο χρήσης τους και χωρίς να έχουν αρχή, μέση και τέλος», αναφέρει τονίζοντας ότι αυτός είναι ο στόχος. «Σήμερα τα 2/3 του ελληνικού πληθυσμού δεν έχουν υγιές βάρος και χαρακτηρίζονται από χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Αρα είναι ξεκάθαρο ότι αν θέλουμε πραγματική εφαρμογή προγράμματος άσκησης θα πρέπει να απευθύνεται στους πολλούς», προσθέτει.

Ο ίδιος «πρωταγωνιστεί» και στα τρία μέρη του προγράμματος, κάνοντας επίδειξη απλών ασκήσεων που μπορούν να γίνουν στο σπίτι. Το πρόγραμμα είναι δομημένο σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος με προθέρμανση για την προοδευτική αύξηση της καρδιακής συχνότητας, την προετοιμασία του νευρομυικού συστήματος, την προαγωγή της πνευματικής συγκέντρωσης και την αύξηση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος, το δεύτερο ή κύριο μέρος με εναλλαγή 10 απλών ασκήσεων που επιστρατεύουν όλη την κινητική αλυσίδα και το τρίτο μέρος με αποθεραπεία με εφαρμογή στατικών διατάσεων για την αποφόρτιση των μυικών περιοχών που επιβαρύνθηκαν.

Το πρόγραμμα της προπόνησης είναι 20 – 30 λεπτά και μπορούν να το ακολουθήσουν όλοι, εφαρμόζοντας ο καθένας ανάλογα με το επίπεδό του, περισσότερες ή λιγότερες επαναλήψεις.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου