ΤΟΠΙΚΑ

Μέτρα στήριξης για τις ανοικτές επιχειρήσεις ζητεί η ΟΕΒΕΜ

μέτρα-στήριξης-για-τις-ανοικτές-επιχε-135121

«Οι τζίροι των επιχειρήσεων, οι οποίες τυπικά είναι «ανοιχτές» έχουν μειωθεί από 50% κι άνω σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία», επισημαίνεται από την Διοίκηση της ΟΕΒΕΜ Μαγνησίας σε ανοικτή επιστολή της προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών και Εργασίας, αλλά και από τους Βουλευτές Μαγνησίας και τους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς.

Η ΟΕΒΕΜ ζητεί την λήψη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων αυτών ώστε να μπορούν να επιβιώσουν και συγκεκριμένα ζητεί για τις επιχειρήσεις του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα που είναι «ανοιχτές»:

  1. Τα ευεργετήματα του 25% έκπτωσης έναντι των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, όταν αυτές αποπληρώνονται εγκαίρως.
  2. Μείωση του Φ.Π.Α. τουλάχιστον 2 μονάδες, όπως είχε εξαγγελθεί και προεκλογικά από την σημερινή Κυβέρνηση.
  3. Επιδότηση ενοικίων και υποχρεώσεων τραπεζικών όπως γίνεται και με τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές.
  4. Χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων.

Επιπρόσθετα η ο ΟΕΒΕΜ αναφέρει ότι: «θα πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει «άτυπη στάση πληρωμών» από ΝΠΔΔ. Με άλλα λόγια θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά και απρόσκοπτα η πληρωμή των υποχρεώσεων από Περιφέρειες, Δήμους και άλλα Νομικά πρόσωπα χωρίς τη παραμικρή δικαιολογία.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι υποχρεώσεις του Δημοσίου, σύμφωνα και με όσα η Ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτάσσει, πρέπει να αποπληρώνονται μέσα σε τριάντα ημέρες (εντός 30 ημερών). Τη στιγμή που υπάρχει ένας μεγάλος «πόλεμος» θα πρέπει το Δημόσιο να είναι σε θέση και να έχει την απαιτούμενη οικονομική επάρκεια να τακτοποιεί τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νόρμα.

Τέλος καλούμε τις επιχειρήσεις του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, οι οποίες θα συμβάλλουν καθοριστικά προς την στήριξη του ΑΕΠ, να προβούν στην αποπληρωμή εγκαίρως όλων των υποχρεώσεων τους αφενός, και αφετέρου στην αποπληρωμή του Δώρου Πάσχα εγκαίρως προκειμένου να υποστηριχθεί και να στηριχθεί το όλο οικοδόμημα.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα ληφθούν όλες οι λογικές και υποστηρικτικές ενέργειες προς τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις. Προφανώς και ήδη έχει αργήσει να ανοίξει από όλους τους συναρμόδιους φορείς η συζήτηση για το δεδομένο θέμα και προκειμένου να μην εμφανιστούν τα φαινόμενα του Μνημονίου, τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους, και με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που απορρέει από τη θέση μας, κρούουμε έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου. Γιατί το «γρανάζι» της οικονομίας πρέπει να λειτουργεί στην εντέλεια και οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να διατηρηθεί η όσο το δυνατόν πιο ομαλή λειτουργία του «γραναζιού» της οικονομίας», αναφέρεται στην ανοικτή επιστολή της ΟΕΒΕΜ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου