ΤΟΠΙΚΑ

Σύγχρονα… κρυφά σχολειά στη Μαγνησία

σύγχρονα-κρυφά-σχολειά-στη-μαγνησία-135494

Βγάζουν βεβαιώσεις κατ’ εξαίρεση μετακίνησης για να παραδώσουν και παραλάβουν φωτοτυπίες με εργασίες σε μαθητές, που δεν έχουν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση

Σύγχρονο… κρυφό σχολειό για να μη μείνει κανένας μαθητής αποκλεισμένος από την εκπαίδευση εν μέσω υγειονομικού πολέμου έχουν δημιουργήσει δάσκαλοι της Μαγνησίας. Η επιταγή της τηλεκπαίδευσης για τη συνέχιση των μαθημάτων έχει δημιουργήσει και στη Μαγνησία μαθητές δύο ταχυτήτων, καθώς ολόκληρα χωριά ή ομάδες μαθητών δεν έχουν πρόσβαση στις ψηφιακές τάξεις.

Η έλλειψη διαδικτύου σε ολόκληρα χωριά ή η απουσία λόγω οικονομικής αδυναμίας ηλεκτρονικού υπολογιστή στο σπίτι έχουν αφήσει μερίδα μαθητών των δημοτικών σχολείων του νομού εκτός τηλεκπαίδευσης.

Ηδη σε αρκετά σχολεία που έχουν ξεκινήσει μαθήματα μέσω της ασύγχρονης εκπαίδευσης (παρ’ όλο που χθες δόθηκε νέα προθεσμία εγγραφής στην πλατφόρμα λόγω προβλημάτων σύνδεσης που αντιμετωπίζουν δάσκαλοι και μαθητές) το πρόβλημα είναι εμφανές, καθώς πολλοί μαθητές μένουν εκτός ψηφιακών τάξεων λόγω αντικειμενικών δυσκολιών.

Στο πλαίσιο της ασύγχρονης εκπαίδευσης οι δάσκαλοι ανεβάζουν στην πλατφόρμα κυρίως ασκήσεις στις οποίες απαντούν οι μαθητές και τα ψηφιακά γραπτά διορθώνονται από τους εκπαιδευτικούς. Αρκετοί μαθητές όμως δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια.

«Δάσκαλοι σε περιοχές που δεν υπάρχει ίντερνετ ή οι μαθητές δεν έχουν υπολογιστές έδωσαν από μόνοι τους τη λύση. Βγάζουν φωτοτυπίες και τις μοιράζουν στους μαθητές είτε αφήνοντάς τις κάτω από την πόρτα των σπιτιών τους, είτε σε προσυμφωνημένο σημείο, τις παίρνουν οι μαθητές, κάνουν τις ασκήσεις και τις δίδουν στον δάσκαλο με τον ίδιο τρόπο για να διορθωθούν», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Αποστόλης Μούσιος.

«Με τον παραδοσιακό τρόπο και με τη χρήση των μέσων προστασίας δάσκαλοι δεν αφήνουν κανέναν μαθητή αποκλεισμένο. Σε τέτοιες πρωτόγνωρες συνθήκες χρειάζεται όλοι να κάνουμε τις υπερβάσεις μας», αναφέρει ο κ. Μούσιος.

Σημειώνεται ότι για τις μετακινήσεις τους για την παράδοση των φωτοτυπιών δάσκαλοι δεν σκέφτονται ότι θα χρησιμοποιήσουν το ειδικό έντυπο κατ’ εξαίρεση μετακίνησης. Κάνουν χρήση του με σκοπό να φθάσουν και στον τελευταίο μαθητή που έχει ανάγκη.

«Το καλό είναι ότι εισακούστηκε η ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας) και παράλληλα με τα ψηφιακά ξεκίνησαν και τηλεοπτικά μαθήματα μέσω της ΕΡΤ2, που αίρουν τις ανισότητες μεταξύ μαθητών», σχολίασε ο κ. Μούσιος.

100.000 ευρώ από τη ΔΟΕ στον εθνικό κουμπαρά

Θέση στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στον κορονοϊό παίρνει και η ΔΟΕ. Με απόφασή της διαθέτει ποσό 100.000 ευρώ από το αποθεματικό ταμείο των δασκάλων για την αγορά υγειονομικού υλικού με στόχο την ενίσχυση των νοσοκομείων.

«Στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία στηρίζουμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, όπως πάντα πράττουμε, με συναίσθηση της εκπαιδευτικής και κοινωνικής μας ευθύνης. Επιδεικνύουμε αλληλεγγύη και υποστηρίζουμε την προσφορά στον συνάνθρωπο εμπράκτως. Με την αγορά 100.000 ευρώ υγειονομικού υλικού βοηθούμε κι εμείς όλους εκείνους που έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με τα αποτελέσματα του κορονοϊού, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών μας», αναφέρει το μέλος του τοπικού Συλλόγου Φίλιππος Κωνσταντινίδης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου