ΤΟΠΙΚΑ

Εργοτάξια στη Μαγνησία σε… καραντίνα

εργοτάξια-στη-μαγνησία-σε-καραντίνα-135585

Ο κορονοϊός αποδεκάτισε συνεργεία και άφησε εργολάβους χωρίς πρώτη ύλη

Σε… καραντίνα βρίσκονται στη Μαγνησία έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που είτε εξελίσσονταν είτε επρόκειτο να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες. Η απειλή του κορονοϊού «αποδεκάτισε» συνεργεία, ενώ εργολάβοι δεν βρίσκουν εύκολα πρώτη ύλη για να συνεχίσουν τις εργασίες. Εργα εκατομμυρίων ευρώ «πάγωσαν» εν μέσω υγειονομικής κρίσης με τον έναν μετά τον άλλο τους εργολάβους να δηλώνουν προσωρινή αναστολή εργασιών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το πάρκινγκ της Φιλελλήνων και το Δημοτικό Θέατρο σε επίπεδο Δήμου Βόλου δεν είναι τα μοναδικά μεγάλα έργα που σταμάτησαν εξαιτίας του κορονοϊού.

Εργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ έχουν σταματήσει σε όλη τη Μαγνησία. Ούτε καρφί δεν μπαίνει πλέον στην Κίτρινη Αποθήκη, στην πόρτα του εργοταξίου της οποίας το λουκέτο παραμένει κλειδωμένο και ο γερανός ακινητοποιημένος. Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο εργολάβος δήλωσε προσωρινή αναστολή εργασιών.

Σε αναστολή και το έργο για τη στέγη των «Ιώνων» στη Ν. Ιωνία, όπως επίσης τα Κλειστά Γυμναστήρια στην Αλόννησο και στη Ζαγορά, το έργο αντιμετώπισης των κατολισθήσεων στην Αθηνών στο ύψος του Καντήραγα, αλλά και έργα προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ στο Πήλιο για αποκαταστάσεις δρόμων. Μόνο σε Μακρυρράχη – Ανήλιο «πάγωσε» εργολαβία ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

Τα μοναδικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, λόγω έκτακτης ανάγκης είναι οι προσωρινές αποκαταστάσεις στον Δήμο Ζαγοράς- Μουρεσίου, μετά τις νέες κατολισθήσεις εξαιτίας των πρόσφατων έντονων καιρικών φαινομένων.

Ολα τα υπόλοιπα εργοτάξια είτε έχουν κηρύξει προσωρινή παύση εργασιών, είτε υπολειτουργούν.

Τις επόμενες ημέρες, επρόκειτο να ξεκινήσει και η Πανεπιστημιούπολη στην περιοχή των Παλαιών πίσω από τον σταθμό του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας, ωστόσο ο εργολάβος σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήση Μαμούρη, θα στήσει αργότερα το εργοτάξιό του.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης», σπεύδει να διευκρινίσει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστός, ο οποίος αποδίδει το διαδοχικό… λουκέτο σε εργοτάξια, σε ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργολάβοι.

«Υπάρχει πρόβλημα με τις μετακινήσεις των συνεργείων, με την προμήθεια πρώτων υλών εξαιτίας των ελλείψεων. Κάποια έργα έχουν σταματήσει, κάποια εξελίσσονται με πολύ αργούς ρυθμούς και θα σταματήσουν επίσης. Ωστόσο, κανένα έργο δεν κινδυνεύει. Θα δοθούν παρατάσεις», διαβεβαιώνει ο κ. Αγοραστός.

Ούτε καν… διαγραμμίσεις

Ο κορονοϊός όμως, δεν θα επιτρέψει ούτε εργασίες μικρότερης κλίμακας, που γίνονται κάθε χρόνο. Σύμφωνα με την κ. Κολυνδρίνη στον… πάγο μπαίνουν οι εργασίες αποψίλωσης χόρτων και διαγραμμίσεων στο οδικό δίκτυο. «Ολες οι διαδικασίες γίνονται πολύ δύσκολα. Οταν υπάρχουν ειδικές άδειες, όταν οι υπηρεσίες λειτουργούν με το ένα τρίτο του προσωπικού, δεν μπορούν να γίνουν ούτε επιτροπές παρακολούθησης, ούτε επιτροπές παραλαβής, ούτε να υπάρχουν καθημερινά επιβλέποντες. Την ίδια ώρα, οι εργολάβοι θα πρέπει να λειτουργούν στο πλαίσιο των περιορισμών που θέτουν οι υπουργικές αποφάσεις, να τηρούν τα μέτρα προστασίας και υγιεινής και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν ζητήματα ελλείψεων πρώτων υλών λόγω των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους», εξηγεί η αντιπεριφερειάρχης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου