ΤΟΠΙΚΑ

Προσκόμματα στις άυλες συνταγές

προσκόμματα-στις-άυλες-συνταγές-135686

«Γκρίζες ζώνες» βλέπουν οι ιδιώτες γιατροί και ζητούν από την Πολιτεία να προβεί σε συγκεκριμένες διευκρινίσεις

Προσκόμματα στην άυλη συνταγογράφηση, τα οποία καθιστούν προβληματική την εφαρμογή της, βλέπουν οι ιδιώτες γιατροί και ζητούν από την Πολιτεία να προχωρήσει σε συγκεκριμένες διευκρινίσεις, πριν συσσωρευτούν προβλήματα που θα καταστήσουν τη διαδικασία προβληματική.

Με το συγκεκριμένο μέτρο δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να λαμβάνουν τις ιατρικές τους συνταγές στο κινητό τους, χωρίς επίσκεψη σε γιατρό και χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό. Η άυλη συνταγογράφηση μπορεί να γίνει τόσο από ιδιώτες και συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ, όσο και από τους γιατρούς του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας.

Ωστόσο ιδιώτες γιατροί αλλά και συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ με τους οποίους συνομίλησε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ εμφανίζονται προς ώρας επιφυλακτικοί. Οπως επισήμαναν υπάρχουν εκκρεμότητες με το θέμα των άυλων συνταγών οι οποίες πρέπει να διευθετηθούν.

Οπως εξηγούσαν η άυλη συνταγογράφηση χωρίς να προηγηθεί εξέταση του ασθενή, ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα ιατρικής φύσεως στον πολίτη, για αυτό και προτείνεται οι άυλες συνταγές να εκδίδονται αυτήν την περίοδο λόγω των περιοριστικών μέτρων, μόνο σε όσους ασθενείς παρακολουθεί ο γιατρός και μόνο για την πάθηση που έχουν και όχι ανεξαιρέτως σ’ όσους το ζητούν.

«Χωρίς την παρουσία του ασθενή και κατ΄εξαίρεση για όσο αρκούν τα μέτρα για τον κορονοϊό, δύναται να εκδίδονται σύμφωνα με τους κανόνες ιατρικής δεοντολογίας, εφόσον το κρίνει ο θεράπων γιατρός ότι δεν χρειάζεται να επανεξετάσει κλινικά ή με τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις και πράξεις για να επανεκτιμήσει τη θεραπεία του», εξηγούσε σχετικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμης Τσιάμης.

Επιπροσθέτως όμως, σύμφωνα με τους γιατρούς, θα πρέπει να διευκρινιστεί τι μέλλει γενέσθαι με άλλα δύο ζητήματα. Το ένα αφορά στο πώς θα ξεπεραστεί η υπογραφή του ασθενούς στη συνταγή που μέχρι σήμερα ήταν απαραίτητη για να είναι έγκυρη η συνταγή και κατά δεύτερον πώς θα αμειφθεί ο γιατρός, ο οποίος μόλις συνταγογραφεί είναι υποχρεωμένος να καταθέσει τα σχετικά παραστατικά στον ΕΟΠΥΥ για την πληρωμή του, αν είναι συμβεβλημένος, αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας κόβοντας το παραστατικό καταβάλλει και τον ΦΠΑ στην εφορία.

Σημειωτέον με το νέο σύστημα οι ασθενείς άρχισαν ήδη να τηλεφωνούν για συνταγές φαρμάκων, χωρίς όμως να καταβάλλεται η αμοιβή όπως γινόταν προ καραντίνας για ιατρική επίσκεψη.

Ο ιατρικός κόσμος εκτιμά πως για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς πρέπει να εκδίδεται επίσκεψη όπως μέχρι τώρα χωρίς να είναι απαραίτητη η υπογραφή του ασθενούς, για όσο τουλάχιστον διαρκεί η καραντίνα λόγω κορονοϊού.

Οσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες όμως το θέμα είναι ανοιχτό. Με λίγα λόγια ο τρόπος λήψης της αμοιβής είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε γιατρού αν και κατά πόσο θα θελήσει να εξυπηρετήσει τον ασθενή και θα αποδεχτεί να αμειφθεί μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό των χρημάτων.

Η διαδικασία της άυλης συνταγής

Για την ενεργοποίησή της διαδικασίας της άυλης συνταγής , οι πολίτες πρέπει να μπουν στο gov.gr, να επιλέξουν αρχικά την κατηγορία υπηρεσιών «Υγεία και Πρόνοια» και εν συνεχεία την υποκατηγορία «Φάκελος Υγείας», που θα βρουν την εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση, στην οποία θα εισέλθουν χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους.

Στη συνέχεια θα ζητούνται (και θα επιβεβαιώνονται μέσω μηνύματος) ο αριθμός κινητού τηλεφώνου και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάθε πολίτη, ώστε να λαμβάνει τη συνταγή με SMS ή/και e-mail.

Ο γιατρός θα μπαίνει στην πλατφόρμα e-prescription.gr, όπου θα καταχωρεί τη συνταγή με τον ίδιο τρόπο που το έκανε μέχρι τώρα. Πλην όμως, όταν πρόκειται για πολίτες που έχουν επιλέξει την άυλη συνταγογράφηση, αντί να την εκτυπώσει θα αποστέλλει τον κωδικό της με SMS ή/και με e-mail. Ταυτόχρονα, η συνταγή θα συσχετίζεται με τον ΑΜΚΑ του ασθενούς.

Η εκτέλεση της συνταγής από τον φαρμακοποιό θα γίνεται πάλι μέσω της πλατφόρμας e-prescription.gr μόνο με τον κωδικό που έχει αποσταλεί από το γιατρό στον ασθενή. Σε περίπτωση, δε, που το μήνυμα έχει χαθεί ή για οποιονδήποτε λόγο ο ασθενής δεν έχει πρόσβαση σε αυτό, η συνταγή θα μπορεί να εντοπίζεται και να εκτελείται μέσω του ΑΜΚΑ. Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί επιτυχώς, ο πολίτης θα ενημερώνεται για αυτό με SMS ή/και e-mail.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου