ΤΟΠΙΚΑ

Ο ιός είναι ύπουλος για όλους

ο-ιός-είναι-ύπουλος-για-όλους-138127

Συστάσεις καρδιολόγων σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και υγιείς ανθρώπους για να αποφευχθούν βλάβες στον οργανισμό

Ο κορονοϊός μπορεί να αποδειχτεί ύπουλος εχθρός για χρόνια καρδιοπαθείς και όχι μόνο, καθώς δεν προκαλεί μόνον αναπνευστικά προβλήματα στους ασθενείς, αλλά μπορεί να επιφέρει και καρδιολογική βλάβη, σύμφωνα με τους καρδιολόγους.

Για αυτό και απευθύνουν συστάσεις ειδικά προς τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα καρδιοπάθειας, για να «θωρακιστούν» απέναντι στον ιό.

Τις τελευταίες μέρες τα τηλέφωνα ιδιωτών καρδιολόγων αλλά και των γιατρών της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου έχουν πάρει «φωτιά» όπως είναι φυσικό.

Άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρές καρδιοπάθειες αναζητούν συμβουλές, για το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται στην καθημερινότητά τους, ώστε να δημιουργήσουν «ασπίδα» στον οργανισμό τους την οποία δεν θα μπορέσει να διαπεράσει ο ιός, καθώς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και χρειάζεται να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή.

Προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες να προσβληθούν από τον κορονοϊό, ο γιατρός της Καρδιολογικής Κλινικής του Αχιλλοπούλειου Θεμιστοκλής Κυρλίδης μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ συνιστά στους πάσχοντες από καρδιαγγειακή νόσο να συμμορφώνονται πλήρως με τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν ώστε να μην έχουν παρενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.

Εξυπακούεται επίσης πως θα πρέπει να ακολουθούν τις γενικές οδηγίες του ΕΟΔΥΥ για την αποφυγή προσβολής και μετάδοσης.

«Με δεδομένο ότι οι καρδιοπαθείς είναι ούτως ή άλλως ομάδα υψηλού κινδύνου, πρέπει να προσέχουν ακόμη περισσότερο τώρα την καθημερινότητά τους. Το πρώτιστο είναι να αποφύγουν οποιαδήποτε λοίμωξη που μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό τους και να προκαλέσει άλλες επιπλοκές», συνεχίζει ο κ. Κυρλίδης.

Υπάρχει όμως και η κατηγορία εκείνων που δεν αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να κινδυνεύσουν αν νοσήσουν από κορονοϊό.

Εξάλλου σύμφωνα με τον καρδιολόγο Στέφανο Τσουραντάνη από τη στιγμή που ο ιός δεν προκαλεί μόνο αναπνευστικά προβλήματα στους ανθρώπους που μολύνει, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή απ’ όλους ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση του οργανισμού και επιπλοκές που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στον οργανισμό. Ο κ. Τσουραντάνης επισήμανε επίσης πως ευτυχώς σε μικρότερο ποσοστό ασθενών ο κορονοϊός ενδέχεται να προκαλέσει προκαλεί και βλάβη στο μυοκάρδιο. Η βλάβη αυτή γίνεται αντιληπτή με μια ειδική εξέταση, στην οποία αξιολογείται ένα καρδιακό ένζυμο που λέγεται τροπονίνη. Πριν όμως απ’ όλα αυτά συστήνει καλή διατροφή, έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και άθληση, στο πλαίσιο όμως όσων επιτάσσουν οι απαγορεύσεις που έχουν τεθεί εξαιτίας του περιορισμού των μετακινήσεων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου