ΤΟΠΙΚΑ

ΛΑ.Σ. Βόλου: «Αυστηροποίηση των υγειονομικών ελέγχων στο λιμάνι»

λα-σ-βόλου-αυστηροποίηση-των-υγειονο-138694

Την αυστηροποίηση των υγειονομικών ελέγχων στο λιμάνι του Βόλου ζητεί η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Βόλου και ειδικότερα σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρονται τα εξής:

«Η διάψευση της πληροφορίας ότι τις επόμενες μέρες θα κατέφθαναν στο λιμάνι του Βόλου πλοία από τη Ιταλία και η, για ακόμη μια φορά, προπαγανδιστική «αντίδραση» της δημοτικής αρχής Βόλου, για τη δημιουργία εντυπώσεων, περί δήθεν απαγόρευσής τους εισόδου στο λιμάνι, δεν μπορούν να συγκαλύψουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση απέναντι στη πανδημία δεν έχει πάρει όλα τα αναγκαία μετρά προστασίας των εργαζόμενων, μεταξύ των οποίων και οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της πόλης μας.

Τις τελευταίες ημέρες η εξάπλωση της πανδημίας του «κοροναϊού» απαιτεί ενισχυμένα μέτρα προστασίας. Οι εργαζόμενοι που εμπλέκονται με τις δραστηριότητες των λιμανιών, που είναι οι πύλες εισόδου της χώρας, είναι ανοχύρωτοι απέναντι στην επιδημία του κορονοϊού. Έχουν ήδη καταγραφεί πολλά περιστατικά στη χώρα με πλοία, που κατέπλευσαν από λιμάνια και της Ιταλίας, χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας. Εξάλλου, σήμερα, ύστερα από την εξάπλωση της πανδημίας σε όλες τις χώρες, τα μέτρα προστασίας δεν πρέπει να αφορούν μόνο τα πλοία από την Ιταλία που εισέρχονται στο λιμάνι, αλλά το σύνολο των πλοίων.

Η κυβέρνηση, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εφοπλιστών δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να μην υπάρχει καθυστέρηση στον χρόνο που το κάθε πλοίο παραμένει στη «ράδα», δηλαδή αγκυροβολημένο. Μέχρι στιγμής, με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, αναφέρεται σε μέτρα που αφορούν πληρώματα πλοίων σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος εν πλω. Δεν υπάρχουν ειδικές οδηγίες για την πρόληψη και την προστασία των εργαζομένων στα λιμάνια, πέρα από τις γενικές οδηγίες προστασίας πληθυσμού.

Για να εμποδιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα:

  • Να παρθούν άμεσα μέτρα πρόληψης. Να χορηγούνται καθημερινά δωρεάν όλα τα αναγκαία Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ).
  • Να υπάρχει κλιμάκιο ιατρικού προσωπικού ώστε να περνούν τα πληρώματα των πλοίων από ιατρικό και υγειονομικό έλεγχο, προτού τους επιτραπεί η αποβίβαση στο λιμάνι, ακόμα κι αν υπάρχει διαβεβαίωση από τον καπετάνιο ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μεταδοτικής ασθένειας.
  • Αυστηροποίηση των υγειονομικών ελέγχων για την τήρηση της καθαριότητας και της απολύμανσης των κοινόχρηστων χώρων, των εμπορευμάτων και των απόβλητων των πλοίων κατά την απομάκρυνση τους από το λιμάνι.
  • Αυστηροποίηση των ελέγχων από την επιθεώρηση εργασίας στους χώρους δουλειάς του λιμανιού για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων.
  • Κάλυψη με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό – νοσηλευτικό και γενικότερα υγειονομικό προσωπικό όλων των δομών υγείας, ώστε να καλύπτονται και οι αναγκαίοι έλεγχοι στα λιμάνια.
  • Πρόσθετη κανονική άδεια σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν στην οικογένειά τους τη φροντίδα παιδιών ή άλλων ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου