ΤΟΠΙΚΑ

Αυστηροί έλεγχοι για τήρηση των μέτρων από την Επιθεώρηση Εργασίας

αυστηροί-έλεγχοι-για-τήρηση-των-μέτρω-140027

Οδηγίες για πιστή τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ για την εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, έχει δώσει σε εργοστάσια και βιοτεχνίες η Επιθεώρηση Εργασίας Μαγνησίας, η οποία προχωρά σε αυστηρούς ελέγχους και εξετάζει ακόμη και ανώνυμες καταγγελίες.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, ο ιατρός εργασίας παρέχει υποδείξεις και συμβουλές στον εργοδότη, στους εργαζομένους και στους εκπροσώπους τους, γραπτά ή προφορικά, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία των εργαζομένων. Ο ιατρός εργασίας επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων, τη συμμόρφωση των εργαζομένων στους κανόνες υγείας και ασφάλειας, ενημερώνει τους εργαζομένους για τους κινδύνους που προέρχονται από την εργασία τους, καθώς και για τους τρόπους πρόληψής τους, παρέχει επείγουσα αντιμετώπιση σε περίπτωση αιφνίδιας νόσου.

Ο εργοδότης οφείλει να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων πρόληψης, ενημέρωσης και κατάρτισης, καθώς και της δημιουργίας της απαραίτητης οργάνωσης και της παροχής των αναγκαίων μέσων. Τα μέτρα κατά την εργασία σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγονται την οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων.

Ο εργοδότης επιπλέον οφείλει να έχει στη διάθεσή του μια γραπτή εκτίμηση των υφισταμένων κατά την εργασία κινδύνων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν ομάδες εργαζομένων που εκτίθενται σε ιδιαίτερους κινδύνους καθώς και να καθορίζει τα μέτρα ατομικής προστασίας που πρέπει να ληφθούν και το υλικό προστασίας που πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στον Βόλο και τη Μαγνησία έχει εφαρμόσει τα μέτρα. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβληθεί κάποιο πρόστιμο.

Μάλιστα, διαπιστώνεται ότι υπάρχει φόβος τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους εργοδότες καθώς ένα ενδεχόμενο κρούσμα κορονοϊού απειλεί με καραντίνα τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Αντίθετα εργοδότης που δεν προχώρησε σε λήψη μέτρων έγκαιρα συμμορφώθηκε πλήρως όταν κλήθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας σε εξηγήσεις.

Στο πλαίσιο των καθηκόντων της η Επιθεώρηση Εργασίας προχωρεί σε αυστηρούς ελέγχους παρά το γεγονός ότι το προσωπικό της δουλεύει εκ περιτροπής. Χρειάζεται όμως και ο εργαζόμενος να λάβει τα μέτρα του για την ατομική προστασία του και όταν διαπιστώνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι να προχωρεί σε καταγγελίες.

Οπως επισημάνθηκε, η Επιθεώρηση Εργασίας εξετάζει ενδελεχώς ακόμη και τις ανώνυμες καταγγελίες που μπορεί να γίνονται ακόμη και από συγγενείς εργαζομένων ή φίλους τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου