ΤΟΠΙΚΑ

Αδιαφορία για το έργο της Κάρλας

αδιαφορία-για-το-έργο-της-κάρλας-851206

Ανατροπή του σχεδιασμού του έργου της ανασύστασης της Λίμνης Κάρλας, ολιγωρία στην έγκαιρη ολοκλήρωση των μελετών και παντελή αδιαφορία καταλόγισαν στην Κυβέρνηση οι τρεις πρώην υφυπουργοί του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Αργύρης, Ροδούλα Ζήση και Φώτης Χατζημιχάλης που χθες επισκέφτηκαν το εργοτάξιο του έργου και ενημερώθηκαν για την πορεία των εργασιών.

Το κλιμάκιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι επί τρεισήμισι χρόνια έχει εγκαταλείψει το έργο στην τύχη του, υπογραμμίζοντας παράλληλα τις επιπτώσεις των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωσή του, σε μία μάλιστα χρονική περίοδο που το έλλειμμα πολιτικής για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων προκαλεί ερημοποίηση στη Θεσσαλία.

Οι κ.κ. Ροδούλα Ζήση, Βαγγέλης Αργύρης και Φώτης Χατζημιχάλης, συνοδευόμενοι από το Συντονιστή της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας κ. Γιώργο Φώτη, τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ από την περιοχή επισκέφτηκαν το εργοτάξιο και ενημερώθηκαν από τον κ. Κώστα Δανιήλ για το έργο.
Η επίσκεψη είχε διττό στόχο, αφενός την ενημέρωση για την πορεία του έργου ώστε να καταδειχθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις και αφετέρου να σηματοδοτήσει την έλλειψη σαφούς πολιτικής από την πλευρά της Κυβέρνησης στο μεγάλο θέμα που αφορά στην ερημοποίηση της Θεσσαλίας και «ακουμπά» στο συγκεκριμένο έργο που εκτός από περιβαλλοντικό έχει και αρδευτικό και υδροδοτικό χαρακτήρα.

Τα πυρά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ επικεντρώθηκαν επίσης στις ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και κατ΄ επέκταση της Κυβέρνησης για τη μη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης του Ταμιευτήρα της Κάρλας, που ενώ συστήθηκε από το 2003 με υπογραφή της κ. Ροδούλας Ζήση, τα τρία τελευταία χρόνια δεν έχει συνεδριάσει ποτέ, παρά το γεγονός ότι πρόεδρος έχει οριστεί ο ίδιος ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Οι τρεις πρώην Υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσαν ότι στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίζει να παρεμβαίνει και να καυτηριάζει την παντελή έλλειψη στρατηγικής για την ολοκλήρωση του μεγάλου περιβαλλοντικού έργου της Κάρλας και προανήγγειλαν πρωτοβουλίες σε επίπεδο Βουλής τόσο για την επίσπευση των εργασιών στον Ταμιευτήρα, όσο και για τον Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας.

Βήμα… σημειωτόν

Αυτό που επισημάνθηκε από τον κ. Δανιήλ κατά κόρον στην ενημερωτική σύσκεψη, στην οποία επίσης παραβρέθηκε ο δήμαρχος Κάρλας κ. Αθ. Παπαδήμας, ο αντινομάρχης κ. Δημ. Μεργιαλής, ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΑΜ Κυριάκος Μωραϊτίδης, η κ. Πετρούλα Ντελεδήμου και δημοτικοί σύμβουλοι της Κάρλας, είναι ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις μελέτες που αφορούν στην υδροδότηση του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, στην άρδευση του Κάμπου αλλά και για την ανάδειξη του Περιβάλλοντος αλλά και πενιχρή εισροή πιστώσεων.

«Οι εθνικοί πόροι έρχονται με το σταγονόμετρο στην Κάρλα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Δανιήλ, που εκτίμησε ότι το έργο της άρδευσης θα γίνει σε δύο φάσεις καθώς το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 55 εκ. ευρώ, πιστώσεις που ακόμη δεν έχουν διασφαλιστεί, με την πρώτη φάση να ξεκινά- εκτός απροόπτου- το 4ο εξάμηνο του 2007.

Για τις μελέτες αυτές υπάρχει ελάχιστη πληροφόρηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ όπως παραδέχτηκε ο κ. Δανιήλ, ενώ ο ίδιος εκτίμησε ότι το έργο διοχέτευσης του νερού στην Κάρλα από τον Πηνειό (η εργολαβία ξεκινάει άμεσα) θα ολοκληρωθεί το 2009, γεγονός που σημαίνει ότι η ανασύσταση της Λίμνης δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το 2012.

Ειδικά δε για τη μελέτη της άρδευσης και της ύδρευσης αυτό που διαφαίνεται τουλάχιστον προς το παρόν είναι ότι δεν υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι από εθνικές πιστώσεις, γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά και στην πορεία της μελέτης, ενώ δεν έλειψαν κυρίως από την πλευρά της δημοτικής αρχής Κάρλας οι παρατηρήσεις κυρίως προς την Πολιτεία, όσον αφορά στην ποιότητα του νερού από τον Πηνειό, που όπως τονίστηκε θα πρέπει να φιλτραρίζεται πριν να καταλήξει στον Ταμιευτήρα, ώστε να μη μετατραπεί η λίμνη σε «βούρκο».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου