ΤΟΠΙΚΑ

Πανστρατιά από το Βόλο για τη στήριξη των γιατρών στα νοσοκομεία

πανστρατιά-από-το-βόλο-για-τη-στήριξη-τ-141303

Βολιώτικη εταιρεία 3D printing πήρε έγκριση από το Υπουργείο Υγείας και οργάνωσε «εργοστάσιο» με 1.463 μέλη από όλη την Ελλάδα μέσω Facebook

Πανστρατιά για τη στήριξη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που δίνει μάχη ενάντια στον νέο κορονοϊό, έχει ξεκινήσει από τον Βόλο. Η εταιρεία 3D HUB Volos, η οποία διαθέτει κατάστημα καιστον Πειραιά, ανέλαβε να έρθει σε επαφή με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, έλαβετην υγειονομική έγκριση για τημαζική παραγωγή προστατευτικών ασπίδων προσώπου προκειμένου να προμηθεύσει τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και στη συνέχεια οργάνωσε ολόκληρο «εργοστάσιο» με 3D printers σε όλη την Ελλάδα μέσω Facebook.

Ρεπορτάζ: EΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στόχος να φθάσουν εγκαίρως στα νοσοκομειακά ιδρύματα 17.000 προστατευτικές ασπίδες προσώπου με υγειονομική έγκριση για να προστατεύσουν τους γιατρούς και νοσηλευτές στον αγώνα τους για την ανθρώπινη ζωή.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα και παρατηρώντας την επέλαση του κορονοϊού στην Ευρώπη, την άνιση μάχη που δίνουν σε γειτονικές χώρες γιατροί και νοσηλευτές και μάλιστα χωρίς τα απαιτούμενα «όπλα» για να προστατευτούν και οι ίδιοι, η ομάδα του 3D HUB αποφάσισε να ταχθεί ενεργά στον αγώνα ενάντια στον κορονοϊό, εξοπλίζοντας το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με τις απαιτούμενες ασπίδες προστασίας προσώπου. «Βλέποντας τι γίνεται γύρω μας δεν μπορούσαμε να μείνουμε αδρανείς. Εμπνευστήκαμε από αντίστοιχες πρωτοβουλίες συναδέλφων μας στο εξωτερικό και αποφασίσαμε να μπούμε κι εμείς στη μάχη.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα οι συνεργάτες μου στην Αθήνα είχαν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και έλαβαν την έγκριση για την παραγωγή των προστατευτικών ασπίδων προσώπου προκειμένου να εξοπλιστούν εγκαίρως τα νοσοκομεία μας», αναφέρει ο ιδιοκτήτης της 3D HUB Volos Σωκράτης Διαμαντέας.

Οπως εξηγεί ο ίδιος η παραγωγή υγειονομικών υλικών μέσα από τρισδιάστατες εκτυπώσεις δεν είναι απλή υπόθεση. «Η ασπίδα που κατασκευάσαμε πέρασε από υγειονομικό έλεγχο και έχει την έγκριση τόσο του Υπουργείου Υγείας, όσο και της Γ.Γ. Πολιτιστικής Προστασίας.

Μάλιστα το μοναδικό μηχάνημα που έχει εγκριθεί μετά από υγειονομικό έλεγχο για την παραγωγή υγειονομικού υλικού είναι αυτό της εταιρείας μας, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να παράγουμε υγειονομικό υλικό απόλυτα ασφαλές για τη χρήση του από γιατρούς και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία», εξηγεί ο κ. Διαμαντέας.

Πριν από έξι ημέρες η εταιρεία πήρε την έγκριση από το Υπουργείο Υγείας για να προχωρήσει στην παραγωγή των ασπίδων η οποίες μάλιστα θα μπορούν να αποστειρώνονται και να επαναχρησιμοποιούνται με την ίδια ασφάλεια.

Πανστρατιά μέσω Facebook

Το πράσινο φως που άναψε το Υπουργείο Υγείας και η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας έδωσε το σύνθημα για την έναρξη ενός νέου αγώνα, της δημιουργίας μιας ισχυρής ομάδας, ενός «εργοστασίου» που θα παράγει όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό ασπίδων για τον πλήρη εξοπλισμό των νοσοκομείων.

Περί τους 50 εκτυπωτές 3D έχει ρίξει στη μάχη η 3D HUB σε Βόλο και Πειραιά, ωστόσο δεν έμεινε εκεί. Δημιούργησε σελίδα στο Facebook για την προσέλκυση εθελοντών που διαθέτουν 3D εκτυπωτές και οι οποίοι θα ήθελαν να συμβάλλουν στη μάχη. «Το γκρουπ αυτό δημιουργήθηκε μετά από συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας ώστε να υπάρχει συντονισμός ενεργειών και διαδικασιών για την προμήθεια 3D εκτυπωμένων μέσων ατομικής προστασία τα οποία έχουν εγκριθεί κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Υγείας.

Μέσα από αυτή την ομάδα θα υπάρχει ενημέρωση για την παροχή της πρώτης ύλης της αποστολής/συλλογής των εκτυπώσεων.

Οι αναρτήσεις θα αφορούν μόνο σε ιατρικά υλικά που έχουν λάβει έγκριση μιας και αυτό αποτελεί μια απαραίτητη διαδικασία πριν την παραγωγή», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σελίδα στο Facebook «Hellas COVID19 3D Printing Supplies».

Στη συγκεκριμένη σελίδα στο Facebook μπορούν να μπαίνουν επίσης γιατροί και νοσηλευτές οι οποίοι παράλληλα μπορούν να συμπληρώνουν μία ειδική φόρμα στην οποία θα καταγράφονται οι επιπλέον ανάγκες τους σε υλικά προστασίας.

Ενεργοποίησαν 350 εκτυπωτές σε όλη την Ελλάδα

Ηδη μέσα στις πρώτες ημέρες η ομάδα αριθμεί 1.463 μέλη. «Πρόκειται για απλούς πολίτες που θέλουν να συνεισφέρουν οικονομικά για την αγορά των πρώτων υλών, εταιρείες 3D printing σε όλη τη χώρα αλλά και επιχειρήσεις.

Μέσω της ομάδας έχουμε ενεργοποιήσει πάνω από 350 εκτυπωτές», αναφέρει ο κ. Διαμαντέας.

Οπως τονίζει ο ίδιος στόχος είναι η παραγωγή 17.000 προστατευτικών ασπίδων. «Για παράδειγμα στο Νοσοκομείο Βόλου μάς είπαν ότι χρειάζονται 1.000 προστατευτικές ασπίδες προσώπου», σημειώνει ο κ. Διαμαντέας και προσθέτει ότι η πρώτη παρτίδα των 500 ασπίδων θα δοθεί σήμερα κιόλας στα πρώτα νοσοκομεία.

Εκκληση για οικονομική στήριξη

Η παραγωγή μιας ασπίδας έχει κόστος περί τα 5 ευρώ. «Το κόστος το καλύπτουμε μόνοι μας. Οσοι συμμετέχουμε σε αυτό το κάνουμε εθελοντικά. Ωστόσο αν υπάρχει κάποια εταιρεία που θέλει και μπορεί να προσφέρει δωρεά για την εξασφάλιση των πρώτων υλών είναι καλοδεχούμενη», επισημαίνει ο ιδιοκτήτης της 3D HUB Volos.

Την εταιρεία 3D printing αποτελούν δύο νέοι επαγγελματίες, ο Σωκράτης Διαμαντέας από τον Βόλο και ο Κωνσταντίνος Κουτρέτσος που δραστηριοποιείται στον Πειραιά.

Ηταν οι δυοτους που πήραν την απόφαση να μπουν στην πρώτη γραμμή για την έμπρακτη στήριξη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στη χώρα, πριν τα αρνητικά παραδείγματα άλλων γειτονικών χωρών χτυπήσουν την… πόρτα της Ελλάδας.

«Μόλις ακούσαμε τι γίνεται στο εξωτερικό μπήκαμε κι εμείς στη διαδικασία να βοηθήσουμε. Τα πάντα έχουν κλείσει. Τα μηχανήματά μας κάθονται. Είναι κρίμα. Μπορούμε και θέλουμε να συμβάλλουμε για να βγούμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα από αυτή την υγειονομική κρίση. Νιώθω ότι αν βοηθήσω στην εθνική υπόθεση θα κοιμάμαι πιο ήσυχος τα βράδια», λέει ο Σωκράτης Διαμαντέας.

«Ο,τι έχουμε θα το διαθέσουμε στον κοινό αγώνα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε. Είναι πολύ συγκινητικό αυτό που γίνεται. Ζούμε μακριά ο ένας από τον άλλο λόγω της υγειονομικής κρίσης αλλά έχουμε έρθει τόσο κοντά και έχουμε ενωθεί στον κοινό αγώνα», προσθέτει.

Εφερε στον Βόλο την αποκαλούμενη «νέα βιομηχανική επανάσταση»

Εφερε στον Βόλο την αποκαλούμενη «νέα βιομηχανική επανάσταση». Πρόκειται για την τρισδιάστατη εκτύπωση που δίνει στον καθένα τη δύναμη να κατασκευάσει αντικείμενα που έχει δει ή φανταστεί και ο κάθε καταναλωτής να γίνει ένας μικρός δημιουργός ή κατασκευαστής πραγμάτων. Το στοιχείο που κάνει τη διαφορά; Μέσα από τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις, κάθε ένας μπορεί να κατασκευάσει αυτό που θέλει και που δεν βρίσκεται στη μαζική παραγωγή. Ο Σωκράτης Διαμαντέας από το 2018 δραστηριοποιείται στον Βόλο με την εταιρεία 3D Hub, που αναλαμβάνει τρισδιάστατες εκτυπώσεις για ό,τι μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους, από ένα απλό αντικείμενο, μια μακέτα, ένα ανταλλακτικό για συσκευή που δεν κυκλοφορεί πλέον στο εμπόριο, μια οδοντοστοιχία ή, γιατί όχι;, του αγάλματος του εαυτού του! Η 3D Hub πλέον αναλαμβάνει τρισδιάστατες εκτυπώσεις για τον εξοπλισμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου