ΤΟΠΙΚΑ

Σε «καραντίνα» και οι διαρρήκτες στη Μαγνησία

σε-καραντίνα-και-οι-διαρρήκτες-στη-μ-141375

Δεν μπορούν να κινούνται χωρίς να περνούν απαρατήρητοι, όπως πριν – Αισθητή μείωση καταγράφεται στα τροχαία

Κάθετη πτώση καταγράφουν οι κλοπές σε οικίες και καταστήματα στον Βόλο και τη Μαγνησία από τα μέσα Μαρτίου που εφαρμόζονται τα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης και διασποράς του κορονοϊού COVID – 19. Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει κλειδώσει στα σπίτια τούς διαρρήκτες, καθώς τα όποια κρούσματα καταγράφονται χαρακτηρίζονται από τις αστυνομικές αρχές ως μεμονωμένα περιστατικά. Ο πόλεμος του αόρατου εχθρού φαίνεται ότι κάνει και καλό στην ανθρωπότητα, απειλεί να «αφανίσει» την μικροεγκληματικότητα, ενώ έχουν μειωθεί αισθητά και τα τροχαία ατυχήματα.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Βέβαια σε αντίθεση με τους κλέφτες, οι «ειδικοί» στις απατεωνιές εφευρίσκουν νέους τρόπους για να «χτυπήσουν» σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει πανελλαδικά. Ο φονικός ιός εμπνέει καινούργια κόλπα για εξαπάτηση ανυποψίαστων πολιτών. Προσποιούνται ότι εμπορεύονται προϊόντα υψηλής ζήτησης, όπως γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, ζητούν χρήματα για το κόστος περίθαλψης δήθεν ασθενών, προσποιούνται ότι κάνουν απολυμάνσεις, ψαρεύουν τα δεδομένα χρηστών του διαδικτύου με απατηλά μηνύματα.

Ωστόσο, τα τηλέφωνα τρόμου με τα δήθεν τροχαία ατυχήματα προς στιγμήν έχουν σταματήσει. Εξάλλου και τα τροχαία ατυχήματα έχουν μειωθεί αισθητά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Βόλου, Παναγιώτη Δαρειώτη, οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ είναι μειωμένες κατά 40% και στο ίδιο πλαίσιο ελαττώθηκαν και τα τροχαία.

Η εφαρμογή του περιορισμού των άσκοπων μετακινήσεων περιόρισε την κίνηση των διαρρηκτών, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να τρυπώσουν σε στόχους χωρίς να είναι απαρατήρητοι. Βρίσκονται λοιπόν εγκλωβισμένοι στις οικίες τους και προβληματισμένοι, καθώς πολλοί είναι γνωστοί στις διωκτικές αρχές από πράξεις του παρελθόντος. Δεν έχουν πλέον ευρύ περιθώριο για να δράσουν, καθώς οι πολίτες πειθάρχησαν στα μέτρα πρόληψης και έμειναν σπίτι, τα καταστήματα στη συντριπτική τους πλειονότητα έκλεισαν και δεν έχουν εισπράξεις, ενώ και οι αστυνομικοί βγήκαν έξω από τα γραφεία και διεξάγουν συνεχείς περιπολίες για τις άσκοπες μετακινήσεις αλλά και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξυπηρέτηση των πολιτών από απόσταση από τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα και τις Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας έχει μειώσει την εργασία στο γραφείο για τους αστυνομικούς κατά 90%, με αποτέλεσμα το σύνολο της αστυνομικής δύναμης που παραμένει ενεργό και δεν έχει άδεια ειδικού σκοπού να είναι μοιραία στους δρόμους.

Οι κλέφτες φαίνεται ότι πιάστηκαν στη φάκα του κορονοϊού και είναι «μουδιασμένοι». Τι τελευταίες δύο εβδομάδες το αστυνομικό δελτίο κατέγραψε μόλις δύο κλοπές, την επίθεση σε βενζινάδικο και τις διαρρήξεις σε σχολεία του Αλμυρού.

Τα νέα κόλπα των απατεώνων

Το τελευταίο διάστημα στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος περιέρχονται καταγγελίες πολιτών και ενημερώσεις από την Interpolκαι τη Europol για πολλές περιπτώσεις διαδικτυακών απατών, από δράστες που εκμεταλλευόμενοι την ανησυχία των πολιτών εξαιτίας του κορονοϊού (COVID–19), επιχειρούν να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιτήδειοι δεν έχουν χτυπήσει ακόμη στον Βόλο και τη Μαγνησία, όμως στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο επιχειρήσεων έχουν κάνει την εμφάνισή τους ήδη τα πρώτα περίεργα μηνύματα. Σύμφωνα με το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οι δράστες εκμεταλλεύονται την αυξημένη ζήτηση για μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.λπ. υλικά και δημιουργούν απατηλές ιστοσελίδες, πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσποιούμενοι ότι πωλούν τα συγκεκριμένα είδη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούν και επωνυμίες γνωστών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό, προκειμένου να γίνονται πειστικοί.

Ακολούθως, ζητούν από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να προπληρώσουν τις παραγγελίες με εμβάσματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, συνήθως του εξωτερικού, πλην όμως οι υποτιθέμενες παραγγελίες δεν παραδίδονται ποτέ και οι δράστες διακόπτουν κάθε επικοινωνία, ενώ οι απατηλές ιστοσελίδες ή πλατφόρμες απενεργοποιούνται.

Οι απάτες με τη μέθοδο ηλεκτρονικού ψαρέματος

Οι επιτήδειοι αποστέλλουν απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προερχόμενα δήθεν από εθνικές ή παγκόσμιες υγειονομικές Αρχές και περιέχουν είτε συνδέσμους (links), είτε συνημμένα αρχεία, με υποτιθέμενες χρήσιμες πληροφορίες για την προστασία από τη διάδοση του ιού.

Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν είτε να υποκλέψουν διαπιστευτήρια εισόδου των χρηστών (λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικής τραπεζικής κ.α.) είτε να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στο υπολογιστικό σύστημα των παραληπτών και να αποσπάσουν ευαίσθητες πληροφορίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου