ΤΟΠΙΚΑ

Συναγερμός για δύο αυτοκινητάδικα σήμανε από τη Δημοτική Αρχή Βόλου

συναγερμός-για-δύο-αυτοκινητάδικα-σή-141888

Τα φορτηγά πλοία, που ενδέχεται να καταπλεύσουν στο Βόλο, προέρχονται από Ιταλία – Καμία επίσημη ενημέρωση στο Λιμεναρχείο και τον ΟΛΒ

«Το γεγονός μάλιστα ότι ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι όλη η διαδικασία θα ολοκληρωνόταν στο λιμάνι του Πειραιά και υπήρξε αιφνίδια αλλαγή, προκαλεί εύλογη ανησυχία και απορίες για τους λόγους που την επέβαλαν και που πάντως με δεδομένη τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα εύλογα μπορέσουμε να εικάσουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή Βόλου.

Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος παρενέβη ήδη με επιστολή του στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Πάντως, τόσο το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, όσο και ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου δεν είχαν μέχρι το Σάββατο καμία επίσημη ενημέρωση για την έλευση των δύο αυτοκινητάδικων. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα φορτηγά πλοία, που έρχονται από την Ιταλία, η νομοθεσία προβλέπει εν όλω διακοπή της σύνδεσης. Μόνο στην περίπτωση που μεταφέρουν αυτοκίνητα σε φορτηγά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπορούσαν να καταπλεύσουν στο λιμάνι και να εκφορτώσουν. Η ναυτιλιακή γραμμή Πάτρας – Ιταλίας δεν έχει σταματήσει, απλά μεταφέρονται μόνο εμπορεύματα σε φορτηγά.

Επίσης, αυτή τη στιγμή οι απαγορεύσεις που ισχύουν είναι κατά περίπτωση. Για παράδειγμα για κράτη της Ασίας δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ναυτιλιακών κύκλων, τα δύο αυτοκινητάδικα προέρχονται από την Κορέα και όχι την Ιταλία, έχουν προορισμό τη Γερμανία και εκτιμάται ότι το πιο πιθανό είναι να δέσουν στη Μάλτα και όχι στον Βόλο αν και ακόμη αυτό δεν έχει αποφασιστεί.

Η επιστολή του δημάρχου Βόλου

Ειδικότερα, στην επιστολή του δημάρχου Βόλου εκφράζονται οι έντονες αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας σε μια τέτοια εξέλιξη και η διάθεση να υπάρξουν ενέργειες που θα την αποτρέψουν αν δεν ληφθούν τα σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα προστασίας που η ίδια η Κυβέρνηση, αλλά και όλοι φορείς και οργανισμοί Υγείας επιβάλλουν, όπως:

  • Καραντίνα 14 ημερών για το πλήρωμα των δύο πλοίων.
  • Απολύμανση των πλοίων και του συνόλου του φορτίου.
  • Απαγόρευση κατάπλου στο λιμάνι για το διάστημα αυτό και παραμονή τους στα ανοιχτά του λιμανιού.

Με την επιστολή, που κοινοποιήθηκε και προς τη λιμενάρχη Βόλου, την ηγεσία του ΟΛΒ και τον πρόεδρο του Σωματείου Λιμενεργατών, τονίζεται ότι: «Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή που δεν θα ληφθούν τα αυστηρά, αλλά επιβαλλόμενα από φορείς, οργανισμούς και την ίδια την Κυβέρνηση μέτρα, θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο, εμποδίζοντας μια τέτοια εξέλιξη, αφού είναι άμεση και ορατή η απειλή που συνιστά για την τοπική μας κοινωνία».

Τέλος, ο δήμαρχος Βόλου, ως έσχατη και πλέον αποτελεσματική λύση και σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα προβλεπόμενα καλεί τον πρόεδρο των λιμενεργατών να προτρέψει τους συναδέλφους του να απέχουν από κάθε εργασία εκφόρτωσης από τα συγκεκριμένα πλοία, προστατεύοντας τόσο τους ίδιους και τις οικογένειές τους, όσο και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση η Δημοτική Αρχή και προσωπικά ο ίδιος ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος θα παρακολουθούν στενά το ζήτημα, θα ενημερώνουν για τις εξελίξεις την κοινή γνώμη και θα επιλέξουν τους πιο πρόσφορους και αποτελεσματικούς τρόπους αντίδρασης σε περίπτωση που θα απειληθεί η δημόσια υγεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου