ΤΟΠΙΚΑ

Ο κορονοϊός μείωσε τη ρύπανση στο Βόλο

ο-κορονοϊός-μείωσε-τη-ρύπανση-στο-βόλο-142388

Νέα απόπειρα τρομοκρατίας της κοινής γνώμης μέσω Facebook – Μετά τα τοξικά fake news, «χτυπούν» με εξωπραγματικές δήθεν μετρήσεις στην ατμόσφαιρα

Χαμηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της πόλης καταγράφουν οι πιστοποιημένοι και εγκεκριμένοι σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που είναι εγκατεστημένοι στον Βόλο και λειτουργούν υπό την ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Οργανισμού Λιμένος. Με την έναρξη των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού από την προηγούμενη εβδομάδα και κυρίως την τρέχουσα, οπότε τα μέτρα αυστηροποιήθηκαν, οι συγκεντρώσεις των ρύπων στην ατμόσφαιρα κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τα on line στοιχεία, που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα από τον σταθμό μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι μέσοι ημερήσιοι όροι των συγκεντρώσεων ΡΜ 10 στην ατμόσφαιρα είναι αρκετά κάτω από τα ανώτατα όρια (50μgr/m3), ενώ χαμηλές είναι και οι ημερήσιες συγκεντρώσεις των ΡΜ 2,5, που θεωρούνται ακόμη πιο επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, καθώς εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ΡΜ 10 τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, οπότε και μεγάλο μέρος των έκτακτων μέτρων είχε τεθεί σε ισχύ, ανήλθε στα 18mgr/m3. Χαρακτηριστικό είναι ότι ούτε σε επίπεδο ωριαίων συγκεντρώσεων σημειώθηκαν υπερβάσεις. Επίσης την Τρίτη 17 Μαρτίου οι συγκεντρώσεις ΡΜ 10 στην ατμόσφαιρα ήταν σε χαμηλά επίπεδα, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται στα 22μgr/m3, παρ’ όλο που η κίνηση στο κέντρο της πόλης ήταν αυξημένη, καθώς ο κόσμος έσπευσε για τις τελευταίες αγορές πριν κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα.

Αντίστοιχα χαμηλές και οι συγκεντρώσεις των ΡΜ 2,5, για τις οποίες σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία δεν υπάρχουν ημερήσια, αλλά ετήσια όρια με «ταβάνι» τα 25μgr/m3. Τη Δευτέρα 16 Μαρτίου το ημερήσιο όριο διαμορφώθηκε στα 11μgr/m3 και την Τρίτη 17 Μαρτίου στα 14μgr/m3.

Σύμφωνα με στοιχεία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας οι συγκεντρώσεις είναι επίσης χαμηλές και την τρέχουσα εβδομάδα, οπότε και τα μέτρα αυστηροποιήθηκαν. Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου καταγράφτηκαν 21μgr/m3 στα ΡΜ 10 και 18μgr/m3 στα ΡΜ 2,5. Ακόμη πιο χαμηλά κινήθηκαν οι συγκεντρώσεις την Τρίτη 24 Μαρτίου, 14μgr/m3 στα ΡΜ 10 και 11μgr/m3 στα ΡΜ 2,5. Την Τετάρτη 25 Μαρτίου οι συγκεντρώσεις αφορούσαν σε 19μgr/m3 στα ΡΜ 10 και στα 12μgr/m3 στα ΡΜ 2,5. Τέλος, προχθές Πέμπτη 26 Μαρτίου ο μέσος όρος των ΡΜ 10 ήταν 13μgr/m3 και των ΡΜ 2,5 έφθασε στα 10μgr/m3.

Αντίστοιχα χαμηλές είναι και οι μετρήσεις του δεύτερου σταθμού (ΔΕΣΕ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στις 23/3 – 9,5, 24/3 – 7,8, 25/3 – 10,7 και στις 26/3 – 7,3μgr/m3.

Χαρακτηριστικό των μετρήσεων σε μία πόλη που υπολειτουργεί λόγω της απειλής του κορονοϊού είναι ότι δεν υπάρχουν καν ωριαίες υπερβάσεις. Κοντά στα όρια οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων κινούνται τις βραδινές ώρες οπότε και εμφανώς συσχετίζονται με τις οικιακές θερμάνσεις.

Ο σταθμός του Ο.Λ.Β.

Αντίστοιχη εικόνα για την ατμόσφαιρα της πόλης προκύπτει και από τις μετρήσεις που γίνονται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για λογαριασμό του Οργανισμού Λιμένος Βόλου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για την πρώτη εβδομάδα των μέτρων που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού (από 16 έως 20 Μαρτίου) οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ 10 είναι χαμηλές, στα 14μgr/m3 τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, στα 23μgr/m3 την Τρίτη 17, στα 20 μgr/m3 την Τετάρτη 18, στα 20 μgr/m3 την Πέμπτη 19 και στα 23 μgr/m3 την Παρασκευή 20 Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ο.Λ.Β., ότι τις συγκεκριμένες ημερομηνίες υπήρχε δραστηριότητα στο λιμάνι, τη Δευτέρα με σκραπ, Τρίτη και Τετάρτη με λίπασμα και Πέμπτη, Παρασκευή με εκφόρτωση σιταριού.

Τρομοκρατία μέσω Facebook και ανακοινώσεων

Η ποιότητα της ατμόσφαιρας της πόλης είναι σαφώς βελτιωμένη χωρίς καν να απαιτούνται επίσημα στοιχεία, ωστόσο αίσθηση προκαλεί εκστρατεία μέσω Facebook της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου να παρουσιάσει τον Βόλο σαν… θάλαμο αερίων με συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, που δεν καταμετρώνται ούτε δίπλα από… φουγάρα πλοίων, επικαλούμενη… παγκόσμιο χάρτη από κινεζική ΜΚΟ με έδρα το Πεκίνο!

Για «συνθήκες συναγερμού κι όχι εξαιτίας του κορονοϊού» μιλούν μάλιστα σε ανακοίνωσή τους, που απέστειλαν χθες στα ΜΜΕ, στην οποία καταγγέλλουν τον δήμαρχο Βόλου και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας για «ατάραχη αδιαφορία».

Στο χάρτη απεικονίζονται εξωπραγματικές μετρήσεις σε τέσσερις σταθμούς, που υποτίθεται ότι βρίσκονται εγκατεστημένοι στην πόλη, αλλά κανείς επίσημος φορέας της πόλης δεν γνωρίζει αν και πού είναι εγκατεστημένοι, πόσο αξιόπιστοι είναι, πώς μετρούν…

Η Επιτροπή μάλιστα «συνέλαβε» πέντε εικόνες του χάρτη, τις οποίες και ανάρτησε στη σελίδα της στο Facebook και αναπαράγει και στην ανακοίνωσή της. Αφορούν σε στιγμιαίες μετρήσεις κατά την προχθεσινή ημέρα (Πέμπτη 26 Μαρτίου): 14:26 – 463, 14:27 – 461, 15:03 – 438, 15:06 – 434 και 16:11 – 359, που απέχουν αρκετά από τις μετρήσεις των εγκεκριμένων σταθμών που λειτουργούν στην πόλη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 2 προχθές το μεσημέρι ο σταθμός μέτρησης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, που είναι πιστοποιημένος και συνδεδεμένος με το δίκτυο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κατέγραφε μόλις 8μgr/m3 στα ΡΜ 10, 6μgr/m3 στα ΡΜ 2,5 και στις 3 το μεσημέρι οι τιμές ήταν αντίστοιχα 6 και 4μgr/m3. Αν υπήρχαν έστω και οι στιγμιαίες αυτές εξάρσεις, τα αποτελέσματα των ωριαίων μετρήσεων θα ήταν διαφορετικά. Η ίδια ομάδα, που μόλις πρόσφατα είχε τρομοκρατήσει την πόλη θέτοντας ζήτημα μεταφοράς τοξικών αποβλήτων από τον ΧΥΤΑ Φυλής για καύση στην ΑΓΕΤ και αποδείχθηκε fake news, επιχειρεί για μία ακόμη φορά να προκαλέσει κλίμα τρομοκρατίας με αναξιόπιστες μετρήσεις και καλεί τους δημότες να υπογράψουν ψήφισμα που έχουν ανεβάσει στο avaaz.org!

Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη

Στελέχη του Οργανισμού Λιμένος Βόλου αμφισβητούν ευθέως την «επιστημονικότητα» του χάρτη και τα αποτελέσματα των δήθεν μετρήσεων, ενώ ακόμη πιο σκληρή είναι η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη εναντίον όσων όχι απλώς δυσφημούν την πόλη, αλλά επιχειρούν να προκαλέσουν κλίμα τρομοκρατίας εν μέσω παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. «Επιφυλάσσομαι για οποιαδήποτε νομική ενέργεια για όσους δυσφημούν χωρίς στοιχεία βάσει νόμου την πόλη και προκαλούν ανησυχία σε δημότες εκμεταλλευόμενοι την κακή ψυχολογία που υπάρχει αυτή την περίοδο», είπε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Κολυνδρίνη.

Η ίδια μάλιστα με δημόσια ανάρτησή της στο Facebook αφήνει αιχμές κατά της απόπειρας δημιουργίας «στρατού» με φανταστικά στοιχεία:

«Μέσα στην κοινωνική, οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, κάποιοι βρήκαν τρόπο να επενδύσουν στην υποτονική ψυχολογία και να σφετεριστούν την αξιοποίηση της μεγάλης επισκεψιμότητας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σπέρνοντας ατεκμηρίωτες ειδήσεις και τοποθετώντας τον «θρόνο» τους για άλλη μια φορά πάνω στην άμμο και σε ρύπους! Πάλι ευρεσιτέχνες, Κύροι Γραναζήδες και ευφάνταστοι της μιας ή της άλλης πλευράς ελπίζουν να τραβήξουν την προσοχή του ανυποψίαστου πολίτη και όχι μόνο. Δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί που τους ακούνε και υιοθετούν τις θέσφατες πομφόλυγες… Ουδεμία σχέση με υπαρκτά πρόσωπα… Με ανύπαρκτα μόνο!».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου