ΤΟΠΙΚΑ

Νίκος Αγγελέτος: «Ούτε νεκροφίλημα» στις κηδείες

νίκος-αγγελέτος-ούτε-νεκροφίλημα-σ-142537

Συγγενείς θανόντων δεν μπορούν να βρουν παρηγοριά στον ώμο φίλων και συγγενών – Αυστηρά τα μέτρα στις κηδείες, εξαιτίας της απειλής του κορονοϊού

Χωρίς νεκροφίλημα, χωρίς να μπορούν να βρουν λίγη παρηγοριά για την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου στην αγκαλιά συγγενή, στη θερμή χειραψία φίλου… Κηδείες σε αυστηρά οικογενειακό κύκλο και με αυστηρές απαγορεύσεις τελούνται τις τελευταίες εβδομάδες και στον Βόλο. Το «τελευταίο αντίο» λέγεται μέσα σε άδειους ιερούς ναούς, ενώ η συνοδεία του νεκρού στην τελευταία του κατοικία γίνεται με τη χρήση ολόσωμων φορμών, μασκών και γαντιών, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τη μείωση της πιθανότητας διασποράς του κορονοϊού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Τις τελευταίες εβδομάδες ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Κλαίει η ψυχή σου», αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος Νίκος Αγγελέτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από το ξέσπασμα του κορονοϊού στη χώρα και με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, στα γραφεία τελετών και στον Βόλο ισχύουν αυστηρά μέτρα προστασίας κατά την τέλεση κηδειών, μολονότι δεν αφορούν σε θύματα του κορονοϊού.

Ηδη όλα τα γραφεία τελετών του νομού έχουν ειδοποιηθεί για να προμηθευτούν τον απαιτούμενο εξοπλισμό, ολόσωμες φόρμες μιας χρήσης, μάσκες, γάντια και αντισηπτικά. Μέχρι και αποθήκη με τα απολύτως απαραίτητα μέτρα προστασίας έχει η Ενωση στον Βόλο για να καλύπτει τα μέλη της σε περίπτωση που χρειαστεί.

Ντυμένοι με ολόσωμες φόρμες, μάσκες και γάντια συνοδεύουν τις σορούς στους ιερούς ναούς και από εκεί στην τελευταία κατοικία εργαζόμενοι στα γραφεία τελετών, ενώ στους συγγενείς που έχουν να διαχειριστούν την οδύνη τους απευθύνονται οδηγίες για την τήρηση αυστηρών μέτρων.

«Το νεκροφίλημα απαγορεύεται. Μέσα στους ιερούς ναούς υπάρχουν μόνο τα μέλη του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. Δεν υπάρχουν ασπασμοί και χειραψίες για τα συλλυπητήρια», περιγράφει ο κ. Αγγελέτος, μιλώντας για συγγενείς που δεν μπορούν ούτε σε ώμο να γείρουν για να κλάψουν την απώλεια του δικού τους ανθρώπου.

Ζητούν εξαίρεση

Το κλίμα είναι βαρύ. Δεν είναι μόνο η απώλεια μιας ζωής, αλλά και ο φόβος για τον αόρατο εχθρό, τον νέο κορονοϊό, με τον οποίο έρχονται αντιμέτωποι συγγενείς, αλλά και οι ίδιοι οι λειτουργοί γραφείων κηδειών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη επτά επαγγελματίες ενημέρωσαν τον κ. Αγγελέτο ότι σε περίπτωση που κληθούν να αναλάβουν τελετή θύματος από κορονοϊό δεν θα το κάνουν. «Επτά επαγγελματίες από τους 25 της Ενωσης αρνούνται να αναλάβουν τέτοια περιστατικά. Φοβούνται», τονίζει ο κ. Αγγελέτος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει δώσει οδηγία στα μέλη της Ενωσης να χειρίζονται όλες τις τελετές με αυστηρά μέτρα προστασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου