ΤΟΠΙΚΑ

Γηροκομεία σε αυξημένο συναγερμό

γηροκομεία-σε-αυξημένο-συναγερμό-144106

Αυστηρά μέτρα προστασίας ηλικιωμένων, που είναι οι πιο τρωτοί απέναντι στον νέο ιό, για να μην καταστούν οι δομές υγειονομικές βόμβες

Σε καθεστώς αυξημένου συναγερμού βρίσκονται από τις αρχές Μαρτίου τα δύο γηροκομεία που λειτουργούν στη Μαγνησία, το Γηροκομείο Βόλου και το Σουρλίγκειο Ιδρυμα στα Κανάλια. Ηταν οι πρώτες δομές που όχι μόνο έκλεισαν τις πόρτες τους, αλλά έλαβαν αυστηρά μέτρα προστασίας για τους ηλικιωμένους τροφίμους έναντι του νέου κορονοϊού που συνιστά απειλή ιδίως για τη συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού. Στόχος η διαβίωση των ηλικιωμένων σε απόλυτα ασφαλές περιβάλλον για να μην καταστούν οι δομές φιλοξενίας τους υγειονομικές βόμβες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γηροκομείου Βόλου, Παύλο Πάνο, το ίδρυμα έκλεισε τις πόρτες του από τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου. «Εχουμε 22 ημέρες σήμερα (σ.σ. χθες) σε καραντίνα» τόνισε ο κ. Πάνος για τα αυστηρά μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί.

Οπως ανέφερε από τις 4 Μαρτίου έχουν απαγορευτεί τα επισκεπτήρια συγγενών των ηλικιωμένων, νέες εισαγωγές ηλικιωμένων, ακόμη και η είσοδος προμηθευτών. «Παραλαμβάνουμε τις προμήθειες έξω από το Γηροκομείο, τις αποστειρώνουμε και στη συνέχεια εισάγονται μέσα στους χώρους του ιδρύματος», περιέγραψε. Φυσικά έχουν απαγορευτεί και οι έξοδοι των αυτοεξυπηρετούμενων ηλικιωμένων.

Από την πρώτη στιγμή αυστηρά μέτρα εφαρμόζει και το προσωπικό που εξυπηρετεί τους ηλικιωμένους φορώντας προστατευτικές μάσκες, γάντια και αφού έχει χρησιμοποιήσει αντισηπτικό. Καθημερινά γίνεται επίσης θερμομέτρηση τόσο του προσωπικού όσο και των ίδιων των ηλικιωμένων. «Δώσαμε οδηγίες και στο ίδιο το προσωπικό να περιορίσει τις επαφές του και να είναι πολύ προσεκτικό ακόμη και μέσα στις οικογένειές του. Είναι από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε. Βρισκόμαστε σε αυξημένο συναγερμό. Ο Θεός να βάλει το χέρι του να μην περάσει ο ιός μέσα στο προστατευμένο περιβάλλον που έχουμε δημιουργήσει», επεσήμανε ο κ. Πάνος.

Στο Γηροκομείο Βόλου σήμερα φιλοξενούνται 128 ηλικιωμένοι. «Εχουμε 49 ηλικιωμένους με σοβαρές παθήσεις και επιπλέον 25 χρόνια πάσχοντες. Είμαστε στο κόκκινο για να μπορέσουμε να τους προστατεύσουμε», σημείωσε ο κ. Πάνος.

Καφές και φαγητό στο δωμάτιο

Από τις 10 Μαρτίου, πριν το κλείσιμο των σχολείων, που ήταν και το πρώτο αυστηρό μέτρο, έκλεισε τις πόρτες του και το Σουρλίγκειο Ιδρυμα Καναλίων σύμφωνα με τον διευθυντή Ιωάννη Μόσχο.

Στο συγκεκριμένο Γηροκομείο φιλοξενούνται συνολικά 38 ηλικιωμένοι για την προστασία των οποίων έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα προστασίας.

Εκτός των παραπάνω έχουν περιοριστεί ακόμη και φυσιοθεραπείες, ενώ ο καφές και το φαγητό δεν προσφέρονται πλέον στην τραπεζαρία. «Πίνουν το καφεδάκι τους και τρώνε ο καθένας στο δωμάτιό του», αναφέρει ο κ. Μόσχος.

Το προσωπικό του ιδρύματος πέραν των άλλων μέτρων φροντίζει καθημερινά για την απολύμανση των χώρων, ενώ έχει διαμορφωθεί μέχρι και δωμάτιο ανάγκης με δική του τουαλέτα ώστε να υπάρχει άμεση αντίδραση σε περίπτωση ανάγκης.

«Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και πραγματικά αγωνιούμε. Το καλό είναι ότι δείχνουν κατανόηση τόσο οι ηλικιωμένοι όσο και οι συγγενείς τους με τους οποίους οι τρόφιμοι μιλούν τηλεφωνικώς», σχολίασε ο κ. Μόσχος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου