ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές δύο ταχυτήτων στη Μαγνησία ~ Η τηλεκπαίδευση προκαλεί ανισότητες

μαθητές-δύο-ταχυτήτων-στη-μαγνησία-η-τ-144151

Χωρίς υπολογιστές μαθητές Ρομά – Στη Βρύναινα δεν υπάρχει καν δίκτυο ίντερνετ και οι μαθητές του δημοτικού σχολείου δεν μπορούν να κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως

Μαθητές δύο ταχυτήτων δημιουργεί η τηλεκπαίδευση που επιλέχθηκε ως λύση για την απασχόληση των μαθητών και τη συνέχιση των μαθημάτων στα δημοτικά σχολεία και της Μαγνησίας που παραμένουν κλειστά στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την μείωση της πιθανότητας διασποράς του κορονοϊού.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας δεν είναι η ένταξη μαθητών και εκπαιδευτικών στην εκπαιδευτική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Γιώργο Πολύζο, αυτή τη στιγμή υπάρχουν αποκλεισμένοι μαθητές από το ψηφιακό σχολείο. Πρόκειται για τους μαθητές Ρομά, που δεν έχουν στις κατοικίες τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το 10ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας που έχει απορροφήσει τον μεγαλύτερο αριθμό της συγκεκριμένης κατηγορίας μαθητών αναζητά λύσεις. Πρόβλημα όμως υπάρχει και για τους μαθητές του δημοτικού σχολείου Βρύναινας. Κι αυτό γιατί στο χωριό δεν υπάρχει καν δίκτυο ίντερνετ. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και να έχουν υπολογιστές στο σπίτι τους οι μαθητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις ψηφιακές τάξεις.

«Εχουμε θέσει το πρόβλημα υπόψη του Υπουργείου Παιδείας και περιμένουμε οδηγίες», ανέφερε ο κ. Πολύζος.

Σημειώνεται ότι η τηλεκπαίδευση με τον ασύγχρονο τρόπο θα ξεκινήσει επισήμως στα δημοτικά σχολεία την επόμενη εβδομάδα. Εως τη Δευτέρα 30 Μαρτίου δόθηκε παράταση στην προθεσμία προκειμένου να εγγραφτούν στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο και να δημιουργήσουν ψηφιακές τάξεις εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Μεμονωμένα πάντως, σε κάποια δημοτικά, οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη αρχίσει και αναρτούν ύλη για μελέτη ή ασκήσεις για την απασχόληση των μαθητών.

Πρεμιέρα τηλεμαθημάτων και στα Γυμνάσια

Στο μεταξύ, πρεμιέρα τηλεμαθημάτων έγινε χθες σε επίπεδο Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και για τα 33 Γυμνάσια του νομού. Διευθυντές παρακολούθησαν τηλεδιάσκεψη με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας όπως αντίστοιχα έγινε και για τα λύκεια και ουσιαστικά από σήμερα μπορούν να ξεκινήσουν μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας μαθήματα, τόσο σύγχρονης όσο και ασύγχρονης εκπαίδευσης.

Στα Λύκεια τα μαθήματα συνεχίζονται κανονικά και μάλιστα στην τηλεκπαίδευση έχουν ενταχθεί και οι δύο πρώτες τάξεις.

Τα προβλήματα εντοπίζονται μόνο στις ταχύτητες του ίντερνετ, ενώ γενικότερα φαίνεται να επικρατεί ενθουσιασμός για τον νέο τρόπο μαθημάτων στο σύνολο των 74 σχολικών μονάδων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Μουσικό Σχολείο έγιναν μέχρι και μαθήματα μουσικής εξ αποστάσεως και μάλιστα με πολύ καλό ήχο.

Το 90% των μαθημάτων διεξάγεται στο Π.Θ.

Τέλος, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ξεκίνησε ομαλά το σύστημα της τηλεκπαίδευσης για το σύνολο των τμημάτων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών, προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο σπουδών.

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Γιάννη Θεοδωράκη, γίνεται το 90% των μαθημάτων και μάλιστα χωρίς προβλήματα καθώς η πλατφόρμα δεν «κρεμάει». Το μόνο πρόβλημα που εντοπίζεται είναι για τα εργαστηριακά μαθήματα που θα μετατεθούν για το ερχόμενο καλοκαίρι.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου