ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες ερευνητές και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην πρώτη γραμμή

βολιώτες-ερευνητές-και-πανεπιστήμιο-148083

Κατασκευάζουν και αποστέλλουν σήμερα τις πρώτες ποσότητες σε μάσκες, εξαρτήματα αναπνευστήρων και hands free χειρολαβές στα Νοσοκομεία Βόλου και Λάρισας

Με χίλιες προστατευτικές ασπίδες προσώπου, ισάριθμες βαλβίδες και φίλτρα αναπνευστικών συσκευών και περί τις 200 hands free χειρολαβές για πόρτες προμηθεύουν άμεσα τα Νοσοκομεία Βόλου και Λάρισας ομάδα ερευνητών σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ερευνητές και Π.Θ. θα παραδώσουν αύριο κιόλας τις πρώτες ποσότητες από τη μαζική παραγωγή που είναι σε πλήρη εξέλιξη για την πρακτική στήριξη των δύο νοσοκομείων εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στη Θεσσαλία μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων να παραμένει μονοψήφιος η επιστημονική κοινότητα όμως ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο και να προλάβει ανάγκες.

Το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή, Γ. Σαχαρίδη, η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επικεφαλής τον καθηγητή, Κων. Γουργουλιάνη, συμπράττουν με την ερευνητική ομάδα του TED3D με έδρα τον Βόλο και συγκεκριμένα με την διευθύντρια Ελένη Ρηγάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο Ηλία Φρυτζαλά προκειμένου να κατασκευάσουν υλικά πρώτης γραμμής για τα δύο νοσοκομειακά ιδρύματα της περιφέρειας προκειμένου να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν αυξημένες ανάγκες σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τον κ. Φρυτζαλά απόφοιτο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- πτυχιούχο μηχανικό χωροταξίας και πολεοδομίας με μεταπτυχιακό μηχανολόγου μηχανικού, με το ξέσπασμα της επιδημίας και στη χώρα μας ξεκίνησε μία κοινή προσπάθεια για την καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν στα νοσοκομεία Βόλου και Λάρισας. «Αξιοποιήσαμε τη διεθνή εμπειρία και τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν σε νοσοκομεία σε άλλες χώρες του κόσμου που αντιμετωπίζουν την απειλή του κορονοϊού και μετά από αυτοψία στις δύο νοσοκομειακές δομές καταγράψαμε τις ελλείψεις προκειμένου να συμβάλλουμε έμπρακτα στην κάλυψή τους στο πλευρό των γιατρών και νοσηλευτών που δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία της περιφέρειάς μας», τονίζει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Φρυτζαλάς.

Αφού μελετήθηκαν τα παραδείγματα άλλων ερευνητικών ομάδων στο εξωτερικό καθώς και η διεθνής βιβλιογραφία που αφορά στην παραγωγή ειδών πρώτης ανάγκης μέσω 3D PRINTING ξεκίνησε η σχεδίαση και η μαζική παραγωγή μιας σειράς ειδών.

Συνολικά η ομάδα θα παράγει χίλιες faceshields (προστατευτικές ασπίδες προσώπου) για όλο το βασικό αλλά και βοηθητικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς. Επιπλέον θα παράγει χίλιες βαλβίδες και φίλτρα για αναπνευστικές συσκευές αποκατάστασης και υποστήριξης της αναπνοής και επιπλέον 200 hands free λαβές για τα νοσοκομεία σε μία προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του ιού μέσω της αφής των πόμολων στις πόρτες.

Αύριο κιόλας η πρώτη παράδοση

Σύμφωνα με τον κ. Φρυτζαλά αύριο κιόλας θα γίνει η παράδοση της πρώτης ποσότητες σε μάσκες και είδη πρώτης γραμμής ενώ παράλληλα θα γίνει δοκιμαστική εγκατάσταση των hands free λαβών σε δύο πόρτες των δύο νοσοκομείων. «Θέλουμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι θα λειτουργήσουν πριν προχωρήσουμε σε μαζική παραγωγή. Αυτή την περίοδο τα υλικά είναι περιορισμένα και ό,τι δημιουργούμε πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα πιάσουν τόπο», ανέφερε ο κ. Φρυτζαλάς.

Ηδη μάλιστα η ομάδα επεξεργάζεται τη σχεδίαση και άλλων υλικών που θα διατεθούν σε δεύτερο χρόνο στα νοσοκομεία, ενώ στόχος είναι και αυτό μελετούν την επαναχρησιμοποίηση μέσα από αποστείρωση και χωρίς κίνδυνο των προστατευτικών ασπίδων προσώπου.

«Παιδιά» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες προσφέρονται από την ομάδα του TED3D εθελοντικά. Η ομάδα καλύπτει τα έξοδα του σχεδιασού, της αγοράς πρώτων υλών και της παραγωγής των τελικών ειδών.

Η TED3D είναι μία δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρεία με έδρα τον Βόλο που ξεπήδησε από τα «σπλάχνα» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για μία εταιρεία Start Up που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2017 από μία ομάδα νέων επιστημόνων με υψηλή ειδίκευση και ικανότητες στον σχεδιασμό, τη μηχανική και την τεχνολογία και η οποία εγκαινίασε τη λειτουργία της στην Κ. Καρτάλη 150 το 2018.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου