ΤΟΠΙΚΑ

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι η διακίνηση προϊόντων παρά την επέλαση του κορονοϊού

στα-ίδια-επίπεδα-με-πέρυσι-η-διακίνηση-152048

Μούδιασμα παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα στις εισαγωγές και τις εξαγωγές μέσω του Τελωνείου Βόλου. Αν και ο κορονοϊός δεν έχει βάλει φρένο στη διακίνηση προϊόντων, τουλάχιστον όχι ακόμη, ωστόσο την τελευταία εβδομάδα υπάρχει διάχυτος προβληματισμός για την πορεία των εισαγωγών – εξαγωγών που γίνονται με τις οδικές μεταφορές. Αντίθετα, με τα κοντέινερ εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει κανένας απολύτως αντίκτυπος.

Την ίδια στιγμή το Τελωνείο Βόλου και οι εκτελωνιστές δίνουν σκληρό αγώνα για την εξυπηρέτηση των βιοτεχνιών και των βιομηχανιών λόγω των δυσχερειών που προκαλούν τα αυξημένα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι στο Τελωνείο Βόλου δουλεύουν σε τρεις ομάδες και επιμηκύνουν το ωράριό τους προκειμένου να διευκολύνονται οι πολίτες.

Είναι εφοδιασμένοι με μέσα ατομικής προστασίας και λαμβάνουν όλα τα μέτρα για τις απολυμάνσεις των χώρων, όμως η είσοδος στο τελωνειακό κατάστημα έχει κλείσει βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ και οι συναλλαγές εδώ και δέκα μέρες γίνονται από τη θυρίδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση.

Στον ίδιο αγώνα ρίχνονται και οι εκτελωνιστές για να μη λείψει καμία παραγγελία, όμως ο φόβος για το αύριο που ξημερώνει είναι διάχυτος. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτελούνται παραγγελίες που έχουν γίνει πριν από 60 – 70 μέρες. Επιπλέον, από την περασμένη εβδομάδα φαίνεται ότι με τα μέτρα της καραντίνας που παίρνουν τα κράτη προκαλούν δυσχέρειες.

Πριν από μερικές μέρες, Σκοπιανός οδηγός αρνήθηκε να κάνει εξαγωγή ελαιών λόγω των μέτρων πρόληψης στην πατρίδα του, όταν ενημερώθηκε ότι μετά την επιστροφή θα πρέπει να περιοριστεί δεκατέσσερις μέρες στο σπίτι του και τα Σκόπια θεωρείται ότι είναι μία πολύ καλή πηγή εξαγωγών για τον Βόλο και τη Μαγνησία.

Αντίθετα, προβλήματα με την Αλβανία ή την Τουρκία δεν έχουν παρουσιαστεί. Ούτε στις θαλάσσιες μεταφορές προϊόντων υπάρχουν προβλήματα αφού το προσωπικό των καραβιών δεν έρχεται σε επαφή με εκτελωνιστές ή με το προσωπικό της τελωνειακής αρχής.

Μάχη και από τους εκτελωνιστές

Την τελευταία εβδομάδα με τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω κορονοϊού στα σύνορα το τοπίο έχει αρχίσει να διαφοροποιείται με τη διακίνηση προϊόντων οδικώς.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκτελωνιστών Μαγνησίας Αριστέα Μπλέτσα είπε ότι παρατηρείται φρενάρισμα καθώς η αποστολή των προϊόντων δεν είναι το ίδιο εύκολη και με τα προϊόντα που εξάγονται και με τα προϊόντα που εισάγονται.

«Από την ενημέρωση, δεν θα μπουν φραγμοί στη διακίνηση των εμπορευμάτων, όπως συμβαίνει με τα φυσικά πρόσωπα. Ο πράσινος διάδρομος των φορτηγών θα συνεχίσει να υφίσταται κανονικά. Υπάρχει όμως, μούδιασμα όπως και σε όλη την αγορά δεδομένου ότι υφίστανται περιορισμοί στις εισόδους – εξόδους τρίτων χωρών για λόγους πρόληψης», είπε η ίδια.

Οι εκτελωνιστές προβλέπουν ότι στο μέλλον είναι ενδεχόμενο να έρθουν αντιμέτωποι με μεγαλύτερες δυσκολίες. «Θα υπάρξει καθίζηση καθώς δεν θα τρέχουμε με τους ίδιους ρυθμούς. Αν φορτωθεί αυτοκίνητο από Ελληνα εξαγωγέα και φθάσει σε ελληνικό λιμάνι η διεκπεραίωση είναι πιο εύκολη από το να έρθει κάποιος από το εξωτερικό και να χρειαστεί να επιστρέψει στη χώρα του οδικώς», εξηγεί.

«Πάντως, επί του παρόντος ό,τι φθάνει διεκπεραιώνεται. Είναι το μόνο βέβαιο», διαβεβαιώνει ακόμη.

Τα μέτρα

Οι εκτελωνιστές εφαρμόζουν στο σύνολό τους τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας. «Οταν αναγκαζόμαστε να έχουμε πλησιέστερη φυσική επαφή με συναλλασσόμενο οδηγό όλοι κάνουμε την προσπάθεια να επιδείξουμε τη μεγαλύτερη ατομική ευθύνη με γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, απολυμάνσεις.

Ακόμη, η Τελωνειακή Υπηρεσία έχει λάβει όλα τα μέτρα ασφαλείας και όλες οι συναλλαγές γίνονται μέσω θυρίδας στο πλαίσιο αποφυγής κάθε δυνατού κινδύνου. Από κει και πέρα η κατάσταση εξελίσσεται», συμπλήρωσε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου