ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκίνησε ο επαναπατρισμός φοιτητών Erasmus του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ξεκίνησε-ο-επαναπατρισμός-φοιτητών-erasmus-152107

Ξεκίνησε από προχθές Σάββατο ο επαναπατρισμός φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, μακριά από τις οικογένειές τους που αγωνιούν εν μέσω πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Σύμφωνα με τη διοικητική συντονίστρια του προγράμματος Erasmus του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Πηνελόπη Δάλλη, περίπου 200 φοιτητές τμημάτων του ιδρύματος είναι «εγκλωβισμένοι» εκτός Ελλάδας για τους οποίους έχουν κινηθεί ειδικές διαδικασίες και ναυλώθηκαν ειδικές πτήσεις για την επιστροφή τους με ασφάλεια στη χώρα μας.

Ηδη, από το Σάββατο ξεκίνησε ο επαναπατρισμός των 24 περίπου φοιτητών της Ισπανίας και οι πτήσεις της επιστροφής συνεχίζονταν και χθες το απόγευμα τόσο μέσω Μαδρίτης όσο και μέσω Βαρκελώνης. Το πρόβλημα που είχε παρατηρηθεί με τη μετακίνηση δύο φοιτητών από πόλεις της Ισπανίας προς Μαδρίτη και Βαρκελώνη επιλύθηκε με τις ισπανικές αρχές και οι νέοι κατάφεραν να επιστρέψουν στην Ελλάδα με πτήση μέσω Ελβετίας.

Το Σάββατο ξεκίνησε ο επαναπατρισμός και φοιτητών από την Πολωνία, όπως και από την Ιταλία μέσω Ανκόνας με πλοίο. Ειδική πτήση μπήκε χθες το μεσημέρι και από Τσεχία ενώ θα υπάρξει πτήση και από Γαλλία.

«Εχουμε ενημερώσει το σύνολο των φοιτητών μας για τη δυνατότητα επιστροφής τους στην πατρίδα τόσο μέσω της ιστοσελίδας μας όσο και με SMS στα κινητά τους τηλέφωνα», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Δάλλη.

Προς το παρόν δεν υπάρχει εικόνα του αριθμού των φοιτητών του Π.Θ. που έχουν επαναπατριστεί. «Είναι κάτι που θα δούμε σε δεύτερη φάση. Προέχει η ενημέρωσή τους. Υπάρχουν και κάποιοι φοιτητές που δεν θέλουν να επιστρέψουν γιατί φοβούνται μήπως είναι φορείς και μεταδώσουν τον ιό στην οικογένειά τους ή φοβούνται ότι ταξιδεύοντας είναι εκτεθειμένοι σε κίνδυνο», προσθέτει η ίδια.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η κ. Δάλλη όλοι οι φοιτητές που ταξίδεψαν το διήμερο Σαββάτου και Κυριακής με τις ειδικές πτήσεις υπέγραψαν υπεύθυνες δηλώσεις και με την άφιξή τους μπαίνουν υποχρεωτικά σε 14ήμερη καραντίνα και μάλιστα επιτηρούμενοι από τις αρχές για την τήρησή της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου