Αθώος ο Β. Καπούλας για τις υπερωρίες στην Καθαριότητα

Τελευταία ενημέρωση: 2007-06-01, 00:00:00
Την αθωότητα του Αντιδημάρχου Καθαριότητας του Δήμου Βόλου κ. Ευαγ. Καπούλα και επτά συγκατηγορουμένων του οι οποίοι ήταν υπάλληλοι της ίδιας υπηρεσίας και κατέχουν θέσεις προϊσταμένων και εποπτών αποφάσισε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, οι οποίοι αντιμετώπιζαν την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για καταβολή πλασματικών υπερωριών την διετία που αφορά στο χρονικό διάστημα από το Φεβρουάριο του 2002 έως το Νοέμβριο του 2003. Βάση του κατηγορητηρίου, την προαναφερόμενη διετία τα ποσά που πληρώθηκαν για 41.024 ώρες υπερωριακής απασχόλησης, ανέρχονταν σε 170.000 €.
Μετά την έκδοση της απόφασης τόσο ο κ. Καπούλας, όσο και συγκατηγορούμενοί του εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του δικαστηρίου.
Από τα χαρακτηριστικά της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας ήταν το γεγονός ότι βασικός μάρτυρας κατηγορίας ήταν ο επικεφαλής των «Ανοιχτών Οριζόντων» κ. Πάνος Σκοτινιώτης, από τις καταγγελίες του οποίου ξεκίνησε και η εισαγγελική έρευνα, ενώ μάρτυρας υπεράσπισης των κατηγορουμένων ήταν ο πρώην δήμαρχος Βόλου κ. Κυριάκος Μήτρου.
Σύμφωνα με τον κ. Σκοτινιώτη, ο συνδυασμός του οποίου συμμετείχε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, τα όσα είχε αναφέρει στη συνεδρίαση της 23ης Ιουλίου ήταν θέμα πολιτικό και ηθικό.
Όπως κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου στις αρχές του 2003, του έγιναν καταγγελίες από εργαζομένους στην υπηρεσία Καθαριότητας και διερευνήθηκαν από τον ίδιο, ότι δίνονταν υπερωρίες σε συγκεκριμένα άτομα και όχι σε όλους του εργαζόμενους.
Τόνισε ακόμη ότι οι υπερωρίες που δινόταν στους εργαζόμενους δεν σχετιζόταν μόνο με τις καιρικές συνθήκες, αλλά είχαν γίνει καθεστώς στο Δήμο, ενώ πρόσθεσε ότι μετά την παρέμβασή του η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Απάντηση δε ότι δεν γνώριζε αν οι υπερωρίες που πληρώθηκαν αντιστοιχούσαν σε πραγματική εργασία.
Η υπάλληλος της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης κ. Παναγιώτα Καρσιώτου, που συνέταξε το πόρισμα, επεσήμανε ότι ο τρόπος που πληρώνονταν οι υπερωρίες ήταν διαφορετικός σε σχέση με το Δημόσιο Τομέα, ενώ πρόσθεσε ότι από τις καταθέσεις που είχε λάβει κατά τον έλεγχο δεν προέκυπτε προνομιακή μεταχείριση εργαζομένων σε σχέση με τις υπερωρίες.
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου κ. Νικ. Παλαμιώτης, κατέθεσε πως οι υπερωρίες πραγματοποιήθηκαν όπως είχαν καταγραφεί και όσοι υπάλληλοι εργάσθηκαν υπερωριακά είχαν ερωτηθεί αν το επιθυμούσαν.
Ο πρώην δήμαρχος Βόλου κ. Κυριάκος Μήτρου, ανέφερε ότι υπήρξαν έκτακτες ανάγκες στην υπηρεσία λόγω έντονων καιρικών συνθηκών και υπήρξαν αποφάσεις για λειτουργία της υπηρεσίας Καθαριότητας σε 24ώρη βάση, αλλά και τα Σαββατοκύριακα.
Όπως πρόσθεσε δεν είχε υποπέσει καμία υπέρβαση στο θέμα των υπερωριών στην αντίληψή του.
Στην απολογία του ο κ. Καπούλας ανέφερε ότι ήταν εθελούσια η συμμετοχή των εργαζομένων και ανέφερε χαρακτηριστικά πως με δυσκολία βρισκόταν προσωπικό για υπερωριακή απασχόληση.
Ανέφερε ότι όταν ανέλαβε την υπηρεσία Καθαριότητας, κρίθηκε αναγκαία να λειτουργεί η υπηρεσία και τα Σαββατοκύριακα σε 24ωρη βάση. Πρόσθεσε μάλιστα ότι από υπολογισμούς τα Σαββατοκύριακα συγκεντρώνονταν 500 τόννοι σκουπιδιών. Κατέθεσε επίσης ότι υπερωρίες δόθηκαν κατά την περίοδο όπου σημειώθηκε η μεγάλη κακοκαιρία στο Βόλο, όπου η υπηρεσία δούλευε ασταμάτητα για τον αποχιονισμό της πόλης.
Από την πλευρά τους οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι ανέφεραν στις απολογίες τους ότι οι υπερωρίες ήταν πραγματικές.
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
4
=