ΤΟΠΙΚΑ

Αγορά οχημάτων λόγω… κορονοϊού από τον Δήμο Νοτίου Πηλίου

αγορά-οχημάτων-λόγω-κορονοϊού-από-το-153740

Για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες εξυπηρέτησης των δημοτών

Στην προμήθεια δύο καινούργιων διπλοκάμπινων ημιφορτηγών οχημάτων τύπου pickup 4×4 προχωρεί ο Δήμος Νοτίου Πηλίου για να καλύψει τις αυξημένες λόγω της επιδημίας του κορονοϊού ανάγκες των δημοτών του. Η απόφαση λήφθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής που έγινε διά περιφοράς στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που εφαρμόζονται για τον περιορισμό της πιθανότητας διασποράς του κορονοϊού.

Όπως τονίστηκε στην οικονομική επιτροπή ο Δήμος έχει μεγάλη έκταση και αποτελείται από πέντε δημοτικές ενότητες με πληθυσμό 10.216 άτομα. Ενα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων του είναι άτομα ηλικιωμένα γεγονός που τα κατατάσσει στις ευπαθείς ομάδες. Την περίοδο του Φεβρουαρίου 2020 το σύνολο των δημοτικών ενοτήτων επλήγη από θεομηνίες που προκάλεσαν σοβαρότατες καταστροφές μεταξύ των άλλων στη αγροτική οδοποιία με συνέπεια σε κάποιες περιπτώσεις τον αποκλεισμό κατοίκων λόγω της αδυναμίας προσπέλασης των αγροτικών οδών με συμβατικό επιβατικό όχημα από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν.

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου διαθέτει ένα μόνο ένα όχημα 4Χ4 αρκετών ετών για την πολιτική προστασία, το όποιο πολύ συχνά είναι εκτός λειτουργίας λόγω βλαβών, με συνέπεια να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες πολιτικής προστασίας. Επιπρόσθετα τις τελευταίες ημέρες η κήρυξη προσωρινής επιβολής περιορισμού κατ’ οίκον (καραντίνα) των κατοίκων της χώρας έχει ως αποτέλεσμα την απομόνωση των ευπαθών ομάδων.

«Ενα σοβαρό ζήτημα των συνθηκών αυτών που βιώνει η χώρα είναι η απομόνωση των μοναχικών ηλικιωμένων ανθρώπων και ειδικά αυτών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές του Δήμου μας, οι οποίοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε προϊόντα ζωτικής σημασίας. Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Νοτίου Πηλίου οφείλει να είναι ο πρόμαχος στην αντιμετώπιση της απειλής του κορονοϊού», τονίστηκε στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής.

Το γεγονός ότι αρκετοί κάτοικοι του Δήμου διαμένουν σε δυσπρόσιτες περιοχές, η πρόσβαση στις όποιες γίνεται μόνο μέσω αγροτικών δρόμων, δημιουργεί την απαίτηση ενός ικανού στόλου οχημάτων, ο οποίος θα μπορέσει να αψηφήσει τις οποιαδήποτε καιρικές συνθήκες και τα προβλήματα προσβασιμότητας μέσω των αγροτικών οδών λόγω θεομηνιών.

Σημειώνεται ότι λειτουργεί Κέντρο Υγείας στην Αργαλαστή, το οποίο ενώ βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο του Δήμου απέχει από του συνοριακούς οικισμού του Αγ. Γεωργείου Νηλείας 32,9 χλμ. και του Τρικερίου 37,5 χλμ. Το Κέντρο Υγείας της Αργαλαστής είναι μια σχετικά μικρή μονάδα με προσωπικό που αδυνατεί να καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες της δεδομένης κρίσιμης στιγμής, καθώς διαθέτει ένα ασθενοφόρο.

«Είναι αίσθημα ευθύνης, ανθρωπιάς και κοινωνικής αλληλεγγύης η δυνατότητα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Νοτίου να μπορέσει να παρέχει βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους ανά πάσα στιγμή και να επέμβει στα επείγοντα περιστατικά, αλλά και να συνδράμει στις καθημερινές τους ανάγκες.

Έτσι, γίνεται επιτακτική η ανάγκη για την προμήθεια οχημάτων 4Χ4 που θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις παρούσες συνθήκες, αλλά και στην διαχείριση των έκτακτων αναγκών συχνά ανακύπτουν, κατά τη διάρκεια μιας φυσικής ή τεχνολογικής καταστροφής, με στόχο την προστασία ανθρώπινων ζωών, τη μείωση των συνεπειών στην υγεία του πληθυσμού, την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών διαβίωσής του και την εν γένει διασφάλιση της παροχής αρωγής και υποστήριξης για τη μετρίαση των επιπτώσεων», τονίστηκε στην οικονομική επιτροπή και εγκρίθηκε δαπάνη 66.192,80 ευρώ για την αγορά των δύο οχημάτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου