ΤΟΠΙΚΑ

Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Κάθε σπίτι η κατ’ οίκον εκκλησία»

μητροπολίτης-δημητριάδος-ιγνάτιος-154271

O επικεφαλής της τοπικής Εκκλησίας υπογράμμισε την ανάγκη υπακοής στους επιστήμονες μιλώντας στη μονή Ταξιαρχών

Την ανάγκη υιοθέτησης των παραινέσεων των επιστημόνων υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «τώρα που στερούμεθα τον ναό είναι η ευκαιρία να συμμαζευτεί ο νους μας, να βρούμε τον αληθινό μας εαυτό, να αναδειχθεί η ουσία της αληθινής αγάπης και ενότητας μέσα στην οικογένεια».

Στην ιερά μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πηλίου χοροστάτησε προχθές ο Σεβασμιώτατος κατά την ακολουθία της Γ΄ Στάσης των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου. Η ακολουθία τελέστηκε κεκλεισμένων των θυρών και μεταδόθηκε απευθείας από τον ραδιοφωνικό σταθμό της μονής «Μοναχική Διακονία» στους 87,5 FM και από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος Ορθόδοξη Μαρτυρία στους 104 FM.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος επισήμανε ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα «λειτουργούν παιδαγωγικά και διδάσκουν την ταπείνωση, την υπακοή, τη μετάνοια, τη ζωντανή προσευχή. Πολλές φορές νιώσαμε αυτάρκεια, δύναμη, εξουσία και ήρθε ένα γεγονός για να μας δείξει τον δρόμο της κενώσεως, ταπείνωσης και υπακοής. Και πλέον, όλοι είμαστε ελάχιστοι αδελφοί, γιατί κανείς δεν εξαιρείται από τον κίνδυνο. Μέσα από την ταπείνωση και την υπακοή, τούτο τον καιρό, θα νιώσουμε την ανεπάρκειά μας, την αμαρτωλότητά μας, για να δούμε ποιοι πραγματικά είμαστε» είπε.

Ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε επίσης ότι «σήμερα, το κάθε σπίτι γίνεται η κατ’ οίκον εκκλησία, γι’ αυτό κανείς να μην απελπιστεί, ούτε να βαρυγκωμήσει, αλλά να κάνει το σπίτι του τόπο ζωντανής προσευχής, όπου παρίσταται ο Χριστός. Η προσευχή μας στο σπίτι είναι καθήκον ιερό απέναντι στον εαυτό μας και στους άλλους. Πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία, που ο Θεός μάς έδωσε και θα πρέπει να την διέλθομε όπως Εκείνος θέλει, διατηρώντας την ενότητα και την πίστη, ότι είναι μια σταυρώσιμη πορεία, που όμως, θα οδηγήσει στο Πάσχα και στην Ανάσταση».

Ο κ. Ιγνάτιος κάλεσε όλους «να μείνουμε πιστοί σε όσα οι επιστήμονες επαγγέλλονται τούτον τον καιρό, γιατί έχουμε ευθύνη για ολόκληρο τον λαό και αν εμείς δεν γίνουμε υπόδειγμα υπακοής και ταπείνωσης, τότε θέτουμε σε κίνδυνο τις ζωές των άλλων. Στην Εκκλησία δεν λειτουργούμε μαγικά, ούτε τη ζωντανή και εν Αγίω Πνεύματι προσευχή διασφαλίζει το κτίριο του ναού. Πόσες φορές, κατά τη διάρκεια της Θείας Λατρείας ο νους μας πέταξε αλλού, σε έγνοιες εφήμερες και βιοτικές», είπε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος ζήτησε να ενώσουμε όλοι τις προσευχές μας, «ο καθένας από το σπίτι του και να μείνουμε εκεί, όσο χρειαστεί, για μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι κάναμε το καθήκον μας, με ταπείνωση, υπακοή και αληθινή, θυσιαστική αγάπη.

Να παρακαλούμε τον Θεό για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, που δίνουν την μάχη, για να κρατήσουν τους ανθρώπους στην ζωή. Να προσευχηθούμε για τους ασθενείς και τους οικείους τους, για τους ανθρώπους όλου του κόσμο, αφού μέσα από την ισχυρή αυτή δοκιμασία, γίναμε μία ανθρωπότητα που αναμετριέται ουσιαστικά με την ίδια την ύπαρξή της».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου