ΤΟΠΙΚΑ

Υπό προϋποθέσεις στη μάχη το Π.Θ. για την καταγραφή κρουσμάτων κορονοϊού

υπό-προϋποθέσεις-στη-μάχη-το-π-θ-για-τη-154309

Προβληματισμός για πιστοποιήσεις, δομές και προσωπικό – Δικαίωση για τον Δημήτρη Κουρέτα, με αφορμή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για αύξηση συνεργασίας με εργαστήρια

Η νέα στρατηγική, που υιοθετεί ο ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) απέναντι στον κορονοϊό, θέτει σε εγρήγορση το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Δεν αποκλείεται να κληθεί να συμβάλλει στην εθνική μάχη ενάντια στον κορονοϊό, διαθέτοντας ερευνητικά εργαστήρια των τμημάτων του για την καταγραφή των κρουσμάτων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το νέο σχέδιο προβλέπει αύξηση των εξετάσεων για τον COVID – 19 με τη συμμετοχή ερευνητικών εργαστηρίων, τα οποία σε μικρό χρονικό διάστημα θα αναπτύξουν τη μεθοδολογία της εξέτασης με βασικά αντιδραστήρια. Στόχος η επίσημη καταγραφή περισσότερων νοσούντων, πρόταση που προ ημερών είχε καταθέσει με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο καθηγητής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας Δημήτρης Κουρέτας, τονίζοντας την ανάγκη επίταξης των εργαστηρίων, που λειτουργούν στα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Ηδη ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης έχει επικοινωνήσει μέσω e – mail με τα ερευνητικά εργαστήρια, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβάλλουν στη στρατηγική της καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού. Δυνητικά στο δίκτυο των εργαστηρίων του ΕΟΔΥ θα μπορούσαν να ενταχθούν εργαστήρια των τμημάτων Ιατρικής, Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας, ακόμη και του τμήματος Κτηνιατρικής.

Επικρατούν, όμως, προς το παρόν ασάφεια και προβληματισμός.

«Τα εργαστήριά μας είναι πιστοποιημένα για τη λειτουργία τους. Για να λειτουργήσουν, όμως, ως εργαστήρια για την υποστήριξη και αύξηση των εξετάσεων σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού χρειάζονται ειδική πιστοποίηση. Απαιτούνται ειδικές δομές υποδοχής και ασφάλειας, ειδικό προσωπικό για τη λήψη και μεταφορά των δειγμάτων», αναφέρει ο πρύτανης του Π.Θ. Ζήσης Μαμούρης μεταφέροντας τον προβληματισμό που υπάρχει και δηλώνοντας ότι το ίδρυμα είναι διατεθειμένο να μπει στη μάχη… υπό προϋποθέσεις.

Αμεσα στη μάχη εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως θα συνεργαστεί άμεσα με υφιστάμενα εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα όπου υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός – τεστ για τον κορονοϊό.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

«Η Ελλάδα, όπως και όλος ο κόσμος, βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κρίση δημόσιας υγείας. Το βασικό ζητούμενο είναι η προστασία της υγείας των πολιτών, έναντι της πανδημίας από τον SARS-CoV-2.

Η επιστημονική κοινότητα της Ελλάδας και οι Ελληνες επιστήμονες του εξωτερικού βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Η ελληνική ερευνητική κοινότητα συστρατεύεται στη μάχη για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2 και των συνεπειών του.

Εδώ και δυο εβδομάδες, το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) με το συντονισμό του προέδρου του ΕΣΕΤΕΚ και καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Γενεύης Μανώλη Δερμιτζάκη, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και το σύνολο των ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας και των ελληνικών πανεπιστημίων, έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, συνεπικουρώντας τις ενέργειες που έχουν υλοποιηθεί ως τώρα σε εθνικό επίπεδο.

Ο στόχος είναι ένας, ο περιορισμός της διάδοσης της νόσου και η προστασία της υγείας των πολιτών.

Σε πρώτη φάση, το σχέδιο εστιάζει στην υποστήριξη και την αύξηση των εξετάσεων για τον COVID – 19. Η αρχή γίνεται με την συμμετοχή εργαστηρίων, που θα αναπτύξουν σε μικρό χρονικό διάστημα τη μεθοδολογία της εξέτασης με βασικά αντιδραστήρια.

Η προσπάθεια αυτή, γρήγορα θα επεκταθεί και σε άλλα ερευνητικά εργαστήρια, αλλά και σε νέες δράσεις που θα συνεισφέρουν στην καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα.

Οι στιγμές απαιτούν ωριμότητα και σοβαρότητα από όλους και η ερευνητική κοινότητα της Ελλάδας στέκεται και θα συνεχίζει να στέκεται αρωγός στην προσπάθεια των αρμοδίων αρχών και των επαγγελματιών υγείας».

Δικαίωση για τον Δημήτρη Κουρέτα

Την περασμένη εβδομάδα ο καθηγητής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας Δημήτρης Κουρέτας είχε ζητήσει με επιστολή του στον πρωθυπουργό εντοπισμό και ακριβή καταγραφή των κρουσμάτων κορονοϊού.

«Δικαιώνομαι για την πρότασή μου. Το υπουργείο Υγείας ουσιαστικά αποδέχθηκε την πρόταση για να συμβάλλουμε ως πανεπιστημιακοί στον εντοπισμό και την καταγραφή των κρουσμάτων. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να ανακοινωθούν από τον ΕΟΔΥ τα εργαστήρια που θα επιστρατευτούν για τον σκοπό αυτό και να ξεκινήσουν άμεσα οι έλεγχοι, αρχές της ερχόμενης εβδομάδας», τόνισε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Κουρέτας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διαθέτει εργαστήρια που θα μπορούσαν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή του τόνιζε την ανάγκη κατάρτισης χάρτη διασποράς του κορονοϊού και πρότεινε επίταξη όλων των διαπιστευμένων εργαστηρίων και των πανεπιστημιακών για την άμεση διενέργεια των τεστ.

Οπως ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Κουρέτας, «στην Ελλάδα βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην αρχή της πανδημίας και βλέπουμε ότι διενεργούνται καθημερινά ελάχιστα τεστ και κυρίως σε μεγάλους στην ηλικία (το πολύ 300 – 400), δηλαδή χάνουμε τη δυνατότητα καταγραφής και εντοπισμού των κρουσμάτων στις νέες ηλικίες.

Αυτό έκανε και η Ιταλία με πολύ άσχημα αποτελέσματα. Επίσης χάνουμε τη δυνατότητα απομόνωσής τους από τους υγιείς. Η Ιταλία έπαιρνε δείγματα κυρίως από μεγάλους στην ηλικία, η Γερμανία και η Κορέα από όλες τις ηλικίες και μάλιστα μαζικά. Η ηλικιακή κατανομή του πληθυσμού στη Νότια Κορέα συμβαδίζει σχεδόν απόλυτα με την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων προσβολής από τον κορονοϊό.

Το γεγονός ότι η Κορέα με 50 εκατ. πληθυσμό παίρνει 20.000 δείγματα τη μέρα ήταν σαν εμείς να παίρναμε 3.000 δείγματα τη μέρα από όλες τις ηλικίες. Ετσι η Κορέα έχει σχεδόν 10 φορές λιγότερα θύματα και η Γερμανία 25 φορές λιγότερα από την Ιταλία, επειδή ακριβώς κατάρτισε χάρτη της διασποράς σε όλες τις ηλικίες και απομόνωσε τους φορείς του ιού. Οι νεαροί διασπείρουν χωρίς να νοσούν. Αυτούς θέλουμε να βρούμε. Κάνουμε επιλογή των δειγμάτων και αυτό μπορεί αποδειχθεί καθοριστικό στην εξέλιξη της επιδημίας. Χωρίς τη διάγνωση και τον εντοπισμό των κρουσμάτων, δεν μπορείς να απομονώσεις τα κρούσματα από τους υγιείς».

Για να επιτευχθεί η καταγραφή ο κ. Κουρέτας προτείνει επίταξη εργαστηρίων: «Χρειάζεται να προσθέσουμε μέτρα, άμεσα πριν είναι αργά. Το υπάρχον σύστημα συνεχίζει να παίρνει δείγματα. Απαιτείται να γίνει ένα είδος επίταξης εξοπλισμού και προσωπικού με λειτουργία των εργαστηρίων που ήδη διενεργούν τις εξετάσεις αυτή τη στιγμή όλο το 24ωρο.

Επίσης με το ίδιο σκεπτικό να επιταχθούν όλα τα εργαστήρια στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα που είναι διαπιστευμένα να διενεργήσουν τα τεστ άμεσα σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των υπουργείων Ερευνας και Παιδείας. Πρέπει να φτιάξουμε τον χάρτη διασποράς με τυχαία δείγματα όπως η Κορέα (συνεργεία στον δρόμο ειδικά να παίρνουν δείγμα από το στόμα σε σάλιο μαζικά σε κάθε πόλη) μέσα στην εβδομάδα όπως και την επόμενη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου