ΤΟΠΙΚΑ

Στοιχεία του ΥΠΕΚΑ για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βόλο

στοιχεία-του-υπεκα-για-την-ατμοσφαιρι-409206

Στοιχεία μετρήσεων του σταθμού του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) για την πόλη του Βόλου, για τα έτη 2006 έως 2010, τα οποία καταδεικνύουν τάση μείωσης των ετήσιων συγκεντρώσεων ρύπων ΑΣ10 και καμία υπέρβαση κατά τα τελευταία έτη της θεσμοθετημένης οριακής τιμής, παραθέτει με επιστολή του προς τον Δήμο Βόλου ο Διευθυντής του Τμήματος Ποιότητας της Ατμόσφαιρας ΥΠΕΚΑ κ. Ν. Μάναλης.

Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της Δημοτικής Αρχής Βόλου για τη διερεύνηση του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Διαφάνειας κ. Ν. Μόσχος με έγγραφό του (9.11.11) προς όλους τους αρμόδιους φορείς είχε ζητήσει απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα, προκειμένου να υπάρξουν τεκμηριωμένα στοιχεία πριν τη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην απαντητική επιστολή του αρμόδιου τμήματος του ΥΠΕΚΑ παρουσιάζεται η διαχρονική μεταβολή των μέσων ετήσιων συγκεντρώσεων ΑΣ10 για την πόλη του Βόλου, σύμφωνα με τα στοιχεία μετρήσεων του σταθμού του ΕΔΠΑΡ που την ευθύνη λειτουργίας του μέχρι και το 2010 είχε η τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας. Στα στοιχεία υπολογίζεται και η εκτιμώμενη συνεισφορά μεταφοράς σκόνης σε μg/m3 από απομακρυσμένες ξηρές περιοχές (π.χ. Σαχάρα) στη μετρούμενη συγκέντρωση της μέσης τιμής ΑΣ10, με αποτέλεσμα να προκύπτει τάση μείωσης των προσδιοριζόμενων συγκεντρώσεων.

Στο ίδιο έγγραφο διευκρινίζεται ότι με την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης», οι αρμοδιότητες που αφορούν την εγκατάσταση και τη λειτουργία σταθμών παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας, καθώς και τη λήψη έκτακτων μέτρων σε περιπτώσεις επεισοδίου ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μεταβιβάστηκαν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις αιρετές Περιφέρειες της χώρας.

Παρ’ όλα αυτά το ΥΠΕΚΑ έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ έργο με τίτλο «Προσαρμογή του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στις απαιτήσεις της νέας κοινοτικής οδηγίας (σταθμοί μέτρησης Καβάλας, Λάρισας, Βόλου, Πάτρας, Ηρακλείου, Μεγαλόπολης, Μυτιλήνης)». Ειδικότερα, για τον υπάρχοντα σταθμό του ΕΔΠΑΡ στο Βόλο προβλέπεται πλήρης ανανέωσή του, μέσω προμήθειας νέου κλωβού, αυτόματων αναλυτών μέτρησης αερίων ρύπων, αυτόματων αναλυτών ΑΣ10, αλλά και η συμπλήρωσή του με αυτόματους αναλυτές ΑΣ2,5 και ημιαυτόματους δειγματολήπτες ΑΣ10.

Τέλος, στο έγγραφο του ΥΠΕΚΑ επισημαίνεται ότι για την αντιμετώπιση της ανθρωπογενούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σύνολο μέτρων σε επίπεδο χώρας την τελευταία δεκαετία, γεγονός που κράτησε σταθερά τα επίπεδα των συγκεντρώσεων των ΑΣ10 σε κάποιους σταθμούς μέτρησης, ενώ σε άλλους παρατηρήθηκε ελαφρά διαχρονική μείωση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου