ΤΟΠΙΚΑ

Κακός σύμβουλος ο πανικός

κακός-σύμβουλος-ο-πανικός-164195

Επιστήμονες μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις οδηγίες και τα μέτρα πρόληψης

Εκδηλη ανησυχία επικρατεί στους πολίτες του Βόλου και της Μαγνησίας για την εξέλιξη της επιδημίας τις επόμενες εβδομάδες μετά τη λήψη των νέων αυστηρότερων μέτρων της κυβέρνησης και το κλείσιμο της εστίασης. Η επιστημονική κοινότητα συμβουλεύει ότι στόχος των μέτρων είναι η αποφυγή συνωστισμού και όχι η απομόνωση και εφιστά την προσοχή ότι ο πανικός είναι κακός σύμβουλος.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος Τσάμης τονίζει ότι πρέπει να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και να βρισκόμαστε σε εγρήγορση.

«Πρέπει να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους. Ομως, μπορούμε να κινηθούμε στην πόλη, να κάνουμε περίπατο, βόλτα, να αθληθούμε χωρίς πολύ κόσμο. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε μαζικά στα μάρκετ. Τότε κάνουμε αυτό που προσπαθούμε να αποφύγουμε με την εστίαση και τις εκκλησίες», τονίζει.

Η λογική των μέτρων είναι να περιοριστούν στο ελάχιστο οι συνέπειες της επιδημίας. «Ετσι αποφεύγουμε χειραψίες, αγκαλιές, φιλιά, οικογενειακές συγκεντρώσεις στο σπίτι. Τηρούμε πάντοτε απόσταση ασφαλείας ενός μέτρου. Η αντιμετώπιση της κατάστασης θα πρέπει να γίνει με μια αισιόδοξη προοπτική. Κερδίζουμε χρόνο με τα μέτρα, όμως τον απολογισμό θα τον δούμε αργότερα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Είναι κάτι που θα ζήσουμε σε επόμενο στάδιο με την έκρηξη του αριθμού των περιστατικών και των θανάτων», προσθέτει.

Μπορούμε να κάνουμε μόνο πρόληψη

Μετά το κλείσιμο των σχολείων η τήρηση των μέτρων πρόληψης ήταν χαλαρή. Ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου Κωνσταντίνος Ασπραδάκης λέει ότι παρουσιάστηκε το φαινόμενο η νεολαία να μην κατανοεί τη σοβαρότητα των μέτρων και από την άλλη ώριμοι και συνειδητοποιημένοι άνθρωποι να έχουν πανικοβληθεί.

«Χρειάζεται απλώς πιστή τήρηση των οδηγιών. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Μιλάμε για λοίμωξη, η οποία δεν έχει θεραπευτεί ακόμη και γι’ αυτό μπορούμε να κάνουμε μόνο πρόληψη. Κατά συνέπεια η τήρηση των κανόνων ατομικών υγιεινής και όλα τα μέτρα απαιτείται να εφαρμόζονται πιστά», τονίζει. «Αν διατηρήσουμε την ηρεμία μας και εφαρμόσουμε τις οδηγίες δεν κινδυνεύουμε. Ο πανικός δεν οδηγεί πουθενά, όπως δεν οδηγεί πουθενά η παθητική στάση και η αδιαφορία. Πιστεύουμε όμως ότι ο γενικός πληθυσμός τηρεί με ηρεμία τα μέτρα», προσθέτει.

Εχουμε περάσει στο παρελθόν και άλλες επιδημίες

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής «Αγιος Γεώργιος» Βόλου Κωνσταντίνος Γάτος μεταφέρει την εμπειρία από την επιδημία της ασιατικής γρίπης που έζησε σε ηλικία 16 ετών. «Τότε δεν κυκλοφορούσε τίποτα, αλλά ήταν άλλες εποχές, άλλες οι αντιστάσεις του οργανισμού. Ο άνθρωπος ήταν περισσότερο ψυχαγωγημένος. Επαιρνε μια ασπιρινούλα, μεριμνούσε για την καθαριότητα και φρόντιζε να ξεκουράζεται».

Ο κ. Γάτος επισημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να εκμηδενιστούν τα φαινόμενα συνωστισμού. «Αν δεν τηρηθούν τα νέα μέτρα, υπάρχει κίνδυνος. Ενα εγγόνι μπορεί να μολύνει τον παππού του, τον γονιό του. Ο κόσμος μπορεί να κάνει μία βόλτα στη φύση, αλλά εκεί όπου δεν υπάρχει πολύς κόσμος. Το μικρόβιο ανανεώνεται από τον έναν στον άλλον και διατηρείται στον αέρα επί τρεις μέρες», τονίζει.

Η ψυχολογία του πολίτη θα πρέπει να είναι θετική. «Οταν αποκαρδιώνεται κανείς και απογοητεύεται οι δυνάμεις του οργανισμού εξαντλούνται. Το άτομο δεν μπορεί να σκεφθεί ορθά και να λάβει μέτρα. Μένει απαθής και αδιάφορο και λέει ας γίνει ό,τι θέλει. Ολα αυτά συμβαίνουν σε αντίθεση με εκείνον που βρίσκεται σε ένταση, δεν υπολογίζει τίποτα και αψηφά την κατάσταση. Χρειάζεται απλώς ψυχραιμία», τονίζει και υπενθυμίζει ότι στο πρόσφατο παρελθόν ζήσαμε παρόμοιες καταστάσεις και με τη γρίπη.

Ο παραλογισμός οδηγεί σε εσφαλμένες κινήσεις

Τα κρούσματα του κορονοϊού είναι συνεχώς αυξανόμενα σε παγκόσμιο επίπεδο και δυστυχώς πλέον και στη χώρα μας. Η Μαρίζα Στ. Χατζησταματίου, ψυχολόγος, MSc,PhD, διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας,τονίζει ότι όσο κι αν επισημαίνεται ότι ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος, σε περιπτώσεις κινδύνου πανδημίας επικρατούν ο φόβος, η καχυποψία, η επαγρύπνηση και ο παραλογισμός… Ο κόσμος εύκολα πανικοβάλλεται και μπορεί να οδηγηθεί σε λάθος ή βεβιασμένες κινήσεις. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα και να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας αυτές τις δύσκολες μέρες; Η ίδια συμβουλεύει τα εξής: «Δεν χρειάζεται να βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα γιατί θέτουμε σε κίνδυνο την ψυχική μας υγεία. Φυσικά είναι πολύ σημαντικό να ενημερωνόμαστε, ωστόσο πρέπει να γνωρίζουμε την πηγή από την οποία προέρχονται όσα ακούμε ή διαβάζουμε έτσι ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι είναι αξιόπιστη. Επίσης, είναι σημαντικό να ενεργοποιούμε τη λογική και όχι το συναίσθημά μας σε σχέση με όσα ακούμε και διαβάζουμε. Αν κάποια πληροφορία σάς κάνει να αισθάνεστε φοβισμένοι ή αισιόδοξοι, ελέγξτε διπλά από πού προέρχεται η είδηση πριν αντιδράσετε. Δεν πρέπει να πιστεύουμε όποια φήμη ακούμε, απλά και μόνο επειδή το λέει κάποιος αγαπημένος μας άνθρωπος. Αντιθέτως, εφόσον είμαστε σωστά ενημερωμένοι, προσπαθούμε να μεταδώσουμε τις γνώσεις μας και να πούμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα τι πρέπει να κάνουν… Οταν για παράδειγμα, ο συγγενής μας μάς συμβουλεύει να φορέσουμε μάσκα για να πάμε στο σούπερ μάρκετ πρέπει να τον πληροφορήσουμε ότι οι μάσκες δεν μας προφυλάσσουν από τον ιό, παρά μόνο όταν τις φορούν οι ασθενείς. Σε περίπτωση που κάποιος δικός μας άνθρωπός προσβληθεί από τον κορονοϊό, πρέπει από πριν να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον.

Χρειάζεται ο καθένας μας να βρει ένα τρόπο αυτοφροντίδας, καθώς και φροντίδας των αγαπημένων μας προσώπων. Πρέπει να αυτοπεριοριστούμε, να τηρούμε τους κανόνες σωστής υγιεινής (πλένουμε χέρια, κρατάμε αποστάσεις στις κοινωνικές μας επαφές, χρησιμοποιούμε αντισηπτικό, αποφεύγουμε τον συνωστισμό) και να επιδεικνύουμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς επιστήμονες. Αν έχουμε την οποιαδήποτε υποψία ότι μπορεί να έχουμε προσβληθεί από τον ιό, είμαστε σε καραντίνα όσο μας λένε οι γιατροί. Κρατάμε τα παιδιά μας στο σπίτι, συνειδητοποιώντας ότι τα σχολεία δεν είναι κλειστά λόγω διακοπών, αλλά λόγω πρόληψης. Προστατεύουμε από την έκθεση άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι ηλικιωμένα. Χρειάζεται λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι, μπορούμε να ψωνίσουμε όσα χρειαζόμαστε σε περίπτωση καραντίνας, όχι όμως να αδειάσουμε τα ράφια στο σούπερ μάρκετ λες και δεν πρόκειται να βγούμε από το σπίτι για τον επόμενο χρόνο. Εν κατακλείδι, χρειάζεται να ακλουθούμε πιστά τις οδηγίες από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τους ειδικούς επιστήμονες και τους δημοσιογράφους, μειώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο το άγχος και την αβεβαιότητα και συμβάλλοντας έτσι στην υιοθέτηση σωστής και συνεπούς στάσης απέναντι στη νόσο. Επομένως, επιδεικνύουμε ψυχραιμία, πληροφορούμαστε σωστά και προλαμβάνουμε, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη συνθήκη».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου