ΤΟΠΙΚΑ

Περιορίστηκαν τα επισκεπτήρια στις Φυλακές Βόλου και Κασσαβετειας

περιορίστηκαν-τα-επισκεπτήρια-στις-φ-164204

Μέτρα προφύλαξης κρατουμένων και προσωπικού – Μόνο έκτακτα περιστατικά διακομίζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου

Αυστηρά μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό εφαρμόζονται στις φυλακές Μαγνησίας ήδη εδώ και δεκαπέντε μέρες από τότε που παρουσιάστηκαν τα πρώτα ύποπτα κρούσματα στην Ελλάδα. Οι οδηγίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας εφαρμόζονται πιστά. Τα επισκεπτήρια μειώθηκαν ή και σταμάτησαν, διακομιδές στο νοσοκομείο Βόλου γίνονται για άκρως επείγοντα περιστατικά, οι υπάλληλοι περνούν από σχολαστικό έλεγχο τήρησης των μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα τόσο στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Βόλου όσο και στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας είναι ήρεμο με τους κρατούμενους να ακολουθούν τις οδηγίες και να παρακολουθούν την κατάσταση προσεκτικά. Οι διευθύνσεις των φυλακών αλλά και ο Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος» έχουν ήδη μεριμνήσει, ώστε οι φυλακισμένοι να έχουν το απαραίτητο υλικό υγιεινής αλλά και οικονομικά βοηθήματα.

Τα σχολεία και φροντιστήρια των φυλακών ήταν τα πρώτα που έκλεισαν για την επιδημία, ενώ οι υπάλληλοι των φυλακών θερμομετρούνται πριν την είσοδό τους στα καταστήματα κράτησης για εργασία και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Στις φυλακές λόγω του μεγάλου αριθμού των κρατούμενων η πρόληψη έχει πολλαπλάσια αξία. Ετσι έχει προβλεφθεί ειδικός χώρος σε περίπτωση που χρειαστεί κρατούμενος να μπει σε καραντίνα.

Οι φυλακισμένοι θεωρούνται ότι αυτή τη στιγμή είναι μία προστατευμένη κοινότητα από τον ιό. Κινδυνεύουν μόνο από τον έξω κόσμο. Στην πλειονότητά τους, όπως επισημάνθηκε, έχουν συνειδητοποιήσει τις δύσκολες μέρες που διέρχεται η ανθρωπότητα και έχουν ενημερωθεί για τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν. Ο Σύλλογος Συμπαραστάσεως μερίμνησε και βοήθησε οικονομικά και τις οικογένειές τους αλλά και τις οικογένειες αποφυλακισμένων που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Μπορεί οι δομές του να έκλεισαν, αλλά η επικοινωνία για τις ανάγκες και την κάλυψή τους συνεχίζεται με κάθε τρόπο.

Αυστηρά μέτρα προστασίας στις φυλακές Βόλου

Στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Βόλου, όπου μάλιστα κρατούνται και αλλοδαποί από τα επεισόδια στον Εβρο, τα επισκεπτήρια απαγορεύονται διά ροπάλου. Οι υπάλληλοι θερμομετρούνται με την είσοδό τους στις φυλακές και απολυμαίνονται με αντισηπτικά υγρά. Στις φυλακές έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος για το ενδεχόμενο που υπάρξει ύποπτο κρούσμα κορονοϊού.

Οι κοινόχρηστοι χώροι των φυλακών συνεχώς απολυμαίνονται για λόγους πρόληψης, ενώ τα σχολεία έχουν σταματήσει.

Κρατούνται 140 κρατούμενοι με το 99% να είναι αλλοδαποί κατά κύριο λόγο υπήκοοι Συρίας, Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Αλγερίας, καθώς και λίγοι Βαλκάνιοι.

Οι κρατούμενοι μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου μόνο εάν υπάρχουν έκτακτα περιστατικά. Η διεύθυνση των φυλακών λαμβάνει καθημερινά οδηγίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Ο φόβος είναι να μην μπει ο ιός στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Βόλου από κάποιον υπάλληλο ή νέο κρατούμενο των φυλακών. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν περιοριστεί στο σπίτι εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες και είναι πολύ προσεκτικοί με τις επαφές τους. Οι κρατούμενοι θεωρείται ότι βρίσκονται σε προστατευμένο περιβάλλον. Ετσι απαγορεύεται ακόμη και στους εθελοντές του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων να επισκέπτονται τις φυλακές.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αναληφθεί μέριμνα και οι φυλακές είναι εφοδιασμένες με τρόφιμα και όλο το απαραίτητο υλικό πρόληψης.

Περιορισμοί και στις φυλακές Κασσαβετείας

Ολοι οι θάλαμοι έχουν εφοδιαστεί με χλωρίνες και αντισηπτικά και οι κρατούμενοι είναι συνεργάσιμοι με τα μέτρα πρόληψης. Οι αγροτικές φυλακές περιόρισαν τα επισκεπτήρια στα δύο την εβδομάδα από τέσσερα που ήταν, ενώ δεν δέχονται τρόφιμα και άλλα αντικείμενα από τους επισκέπτες. Αυστηρά μέτρα πρόληψης λαμβάνουν και οι εργαζόμενοι για την ατομική τους καθαριότητα αλλά και των χώρων των φυλακών. Οι εργαζόμενοι έχουν προμηθευτεί αντισηπτικά, γάντια, μάσκες.

Τα σχολεία έχουν σταματήσει όπως και όλες οι εκδηλώσεις οι δραστηριότητες αθλητικού περιεχομένου. Στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας κρατούνται αυτή τη στιγμή 180 κρατούμενοι με το 60% αυτών να είναι Έλληνες. Αν χρειαστεί διακομιδή κρατούμενου στο Νοσοκομείο τότε ειδοποιείται το ΕΚΑΒ σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν χρειάστηκε να γίνει κάποια διακομιδή στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου. Η διεύθυνση λαμβάνει μέριμνα μόνο για τις έκτακτες μεταγωγές και τα μέτρα ασφαλείας για τους κρατούμενους που έχουν σε εκκρεμότητα δίκες ενώ συμπληρώνουν το 18μηνο κράτησης.

Οικονομική ενίσχυση των κρατουμένων από το Σύλλογο «Ο Εσταυρωμένος»

Μπορεί οι δομές του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος» να μη λειτουργούν, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου βρίσκεται σε επαγρύπνηση και όποτε παρουσιάζεται ανάγκη ανταποκρίνεται πλήρως. Ο πατήρ Θεόδωρος Μπαντάκας πρόεδρος του «Εσταυρωμένου» λέει ότι ο Σύλλογος χορήγησε κανονικά το ειδικό βοήθημα που λαμβάνουν οι κρατούμενοι των φυλακών και του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Βόλου.

«Δεν μπορούμε να επισκεπτόμαστε τους κρατούμενους, αλλά είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία μαζί τους. Επίσης επικοινωνήσαμε με τις οικογένειές τους που υποφέρουν και δυσκολεύονται όπως και με τις οικογένειες των αποφυλακισμένων και τις ενισχύσαμε οικονομικά. Δώσαμε διατακτικές και τρόφιμα», τόνισε.

Ο ίδιος σημειώνει ότι «υπάρχει ηρεμία αυτή τη στιγμή στις φυλακές απ’ ό,τι βλέπω και πληροφορούμαι. Εμείς καλέσαμε τις φυλακές και πήραν κάποια είδη που έχουν ανάγκη. Ταυτόχρονα προφυλάσσουμε τους εθελοντές μας και τους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή μας. Οπότε υπάρχει έκτακτη ανάγκη το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνδράμει».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου