ΤΟΠΙΚΑ

Στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας η Ελλάδα

στρατηγικός-εταίρος-της-ρωσίας-η-ελλά-851206

Τις προσπάθειες δημιουργίας ενός παγκόσμιου μονοπωλίου ισχύος και τις προσπάθειες ορισμένων δυνάμεων να υπαγορεύσουν διεθνώς τη θέλησή τους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους το διεθνές δίκαιο, κατήγγειλε χθες ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Κρεμλίνο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια με τον οποίο συναντήθηκε.
Η αντικατάσταση των κανόνων του διεθνούς δικαίου από πολιτικές σκοπιμότητες “συνιστά υπαγόρευση (ντικτάτ) δηλαδή ιμπεριαλισμό”, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, που είπε ότι πρέπει να λέμε τα πράγματα ανοιχτά και πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι αντίθετη στην εφαρμογή τέτοιων μεθόδων.
Ο Πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε επίσης ότι δεν ήταν η χώρα του που αποσύρθηκε από τη Συνθήκη απαγόρευσης των αντιβαλλιστικών όπλων (ABM) ούτε αυτή η οποία δεν έχει κυρώσει και εφαρμόσει τη Συνθήκη για τα συμβατικά όπλα στην Ευρώπη (CFE).
Προειδοποίησε ότι η Ρωσία είναι υποχρεωμένη σε αυτή την κατάσταση και με δεδομένη την εγκατάσταση νέων βάσεων στην ανατολική Ευρώπη, να απαντήσει κατά ασύμμετρο τρόπο, όπως έκανε χθες,με τη δοκιμή ενός καινούργιου διηπειρωτικού πυραύλου.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί νέο ανταγωνισμό εξοπλισμών και οι ενέργειες της δεν έχουν επιθετικό χαρακτήρα, αλλά απαντούν σε μονόπλευρες επιθετικές ενέργειες, με σκοπό τη διατήρηση της παγκόσμιας ισορροπίας που είναι σημαντική.
Ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντικό στρατηγικό εταίρο της Ρωσίας.
Εξ άλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η Ρωσία είναι μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη, ότι ο ρόλος της στην ευρωπαϊκή ιστορία είναι αποδεδειγμένος και ότι θα σημάνει έλλειμμα για τα ευρωπαϊκά πράγματα αν δεν πάμε σε μεγαλύτερη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ρωσίας.
Ο Πρόεδρος Παπούλιας υπογράμμισε ιδιαίτερα το ρόλο της Ρωσίας στον αγώνα κατά του φασισμού και τόνισε τη σημασία για τους Ελληνες της συνεργασίας και της ανάπτυξης των σχέσεων με τη Ρωσία.
Νωρίτερα, ο Ρώσος Πρόεδρος, υποδεχόμενος στο Κρεμλίνο τον κ. Κάρολο Παπούλια υπογράμμισε το μεγάλο δυναμισμό της ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πλευρά του, τόνισε την “εγκάρδια συνεννόηση”, οπως την χαρακτήρισε, Αθήνας και Μόσχας και την έλλειψη προβλημάτων στις μεταξύ τους σχέσεις.
Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία των αρκετά ανεπτυγμένων διμερών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, των ανθρωπιστικών θεμάτων και της στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας.
Στον τελευταίο αυτό τομέα απέδωσε ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τα επιμέρους αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας, αλλά και για τη συμβολή της με δεδομένη τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε από την πλευρά του, ότι όλες οι ελληνορωσικές δραστηριότητες βασίζονται σε ένα μεγάλο ιστορικό υπόβαθρο και ότι οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται με ταχύτητα σε σχετικά μικρό διάστημα.
Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του γιατί βλέπει ότι επί των ημερών της δικής του θητείας στην προεδρία της ελληνικής Δημοκρατίας, να σημειώνεται αυτή η πρόοδος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε, επίσης, με το δήμαρχο της Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ και παρευρέθη στα αποκαλυπτήρια μνημείου στη μνήμη των Κεφαλονιτών λογίων, αδελφών Λυχούδη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου