ΤΟΠΙΚΑ

Αυστηρές συστάσεις από το ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας: «Οι μαθητές δεν έχουν διακοπές!»

αυστηρές-συστάσεις-από-το-πεκεσ-θεσσα-166993

Παρέμβαση και της Ενωσης Γονέων Δήμου Βόλου προς γονείς για να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι

Η εικόνα των άδειων σχολικών προαυλίων, μετά την αναστολή λειτουργίας των σχολείων, σε αντίθεση με τις γεμάτες από μαθητές καφετέριες στον Βόλο, προχθές, πρώτη μέρα εφαρμογής των αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό της πιθανότητας μετάδοσης του κορονοϊού, προκάλεσε διπλή αυστηρή παρέμβαση.

Με ανακοινώσεις τους το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Θεσσαλίας, αλλά και η Ενωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου Βόλου απευθύνουν αυστηρό μήνυμα προς γονείς και μαθητές, ότι το κλείσιμο των σχολείων δεν σημαίνει… διακοπές.

«Την πρώτη μέρα των μέτρων, γίναμε μάρτυρες εικόνων που δεν είναι συμβατές με τη λογική της προφύλαξης. Συναθροίσεις μαθητών κάθε ηλικίας, τόσο σε κλειστούς, όσο και σε ανοιχτούς χώρους, καταγράφηκαν σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας. Εφηβοι που μάλλον θεώρησαν πως η «απαγόρευση λειτουργίας των σχολείων» ταυτίζεται με διακοπές, συναθροίστηκαν σε χώρους που δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τη διάδοση του ιού. Δυστυχώς, σε τέτοιους χώρους επισημάνθηκε και παρουσία ενηλίκων. Ομως το κλείσιμο των σχολείων δεν σημαίνει διακοπές», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας.

«Η αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων, φροντιστηρίων, παιδοτόπων και κάθε άλλης δομής η αναβολή ή αναστολή επιστημονικών και επιμορφωτικών συναντήσεων, η αλλαγή με άλλα λόγια του τρόπου ζωής και λειτουργίας των δομών του φάσματος της εκπαίδευσης, θα είναι χωρίς αποτέλεσμα αν δεν υποστηριχθούν από τον καθένα από εμάς και από όλους μας.

Η απειλή της μετάδοσης του COVID – 19, καθώς και τα μέτρα για την αποτροπή της αποτελούν, εκτός των άλλων, σημαντική ευκαιρία για όλους να αναλάβουμε παιδαγωγικό ρόλο απέναντι στα παιδιά, ώστε με τον λόγο και το παράδειγμά μας να αναδειχθεί η αξία της υπομονής. Ας τους προσφέρουμε την παρουσία μας στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό κι ας μοιραστούμε σκέψεις και εμπειρίες μαζί τους προς την κατεύθυνση της συλλογικής προσπάθειας να κερδίσουμε τη μάχη της μετάδοσης του ιού. Ας κατευθύνουμε τα παιδιά μας σε ενέργειες που δεν απαιτούν συναθροίσεις. Ας τους πείσουμε πως πρέπει να ακολουθήσουν με υπευθυνότητα τις οδηγίες που δόθηκαν από τον ΕΟΔΥ για ατομική καθαριότητα κι ας ζητήσουμε την εφαρμογή τους», συνεχίζει στην ίδια ανακοίνωση στην οποία μάλιστα οι συντονιστές δηλώνουν διαθέσιμοι να υποστηρίξουν την κοινότητα είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ([email protected]) είτε μέσω τηλεφώνου (2410619344 & 2410671838).

«Ωρα ευθύνης για γονείς και μαθητές»

Οι γεμάτες από μαθητές καφετέριες προκάλεσαν την παρέμβαση της Ενωσης Γονέων Βόλου μετά από έντονη ανησυχία για την ουσία των μέτρων και εκφράστηκε οργανωμένα από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών του Μουσικού Σχολείου Βόλου.

Η Ενωση απηύθυνε γραπτή ανακοίνωση σε όλους τους συλλόγους γονέων και από εκεί σε κάθε γονέα χωριστά με την οποία ζητείται περιορισμός των εξόδων των παιδιών και αποτροπή συγχρωτισμού για τις επόμενες δύο εβδομάδες που θα είναι κλειστά τα σχολεία. Παράλληλα, γίνονται προτάσεις για τη χρήση των νέων τεχνολογιών, αλλά και τη σωστή αξιοποίηση εκ μέρους των οικογενειών του χρόνου των δύο εβδομάδων, ενώ γίνεται αναφορά στην πρόταση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας ώστε να επιβραδυνθεί η διασπορά του ιού.

«Την στιγμή που η Κυβέρνησή μας πήρε τη δύσκολη, αλλά σωστή απόφαση να κλείσει όλες τις εκπαιδευτικές δομές και εξωσχολικές δραστηριότητες για να προστατέψει τα παιδιά μας και τους συνανθρώπους μας, εμείς ως γονείς για τις δύο αυτές τουλάχιστον εβδομάδες:

-ας μην επιτρέπουμε στα παιδιά μας να συχνάζουν στις καφετέριες και στα κέντρα εστίασης – διασκέδασης,

-ας τους εξηγούμε γιατί είναι σημαντικό να περιορίσουν τις εξόδους, τις μετακινήσεις και τις επαφές τους,

-ας χρησιμοποιήσουμε τις ψηφιακές τεχνολογίες, που τόσο μας έχουν απομακρύνει, αυτή τη φορά ως …ευκαιρία πρόσβασης στη μάθηση και την ψυχαγωγία.

Είναι χρέος όλων μας να σεβαστούμε την ανθρώπινη ζωή και να μην επιτρέψουμε επιπόλαιες συμπεριφορές. Ας λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την ατομική ευθύνη», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου