ΤΟΠΙΚΑ

Σκουπίδια: Τρέξτε γιατί χανόμαστε…

σκουπίδια-τρέξτε-γιατί-χανόμαστε-851206

Ενα μήνα διορία… δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στους ΟΤΑ του Ν. Μαγνησίας για τη συγκρότηση του διαδημοτικού Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων στο Νομό Μαγνησίας.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Φώτης Γκούπας που χθες προήδρευσε σε σύσκεψη στην ΤΕΔΚ παρουσία όλων των δημάρχων του Νομού για το συγκεκριμένο θέμα, έκανε σαφές ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα βοηθήσει οικονομικά για τη σύνταξη της τεχνικοοικονομικής μελέτης, απαραίτητης για την χάραξη τιμολογιακής πολιτικής του νέου φορέα και επισήμανε ότι, προκειμένου να αποφευχθούν κλυδωνισμοί λόγω του υψηλού κόστους με τη σύσταση του Φορέα, θα πρέπει οι Δήμοι να ξεκινήσουν προγράμματα ανακύκλωσης που θα αποφέρουν έσοδα.
Σημειώνεται ότι σήμερα ο κάθε τόνος απόρριψης απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ κοστολογείται στα 5 ευρώ, ενώ με την έναρξη λειτουργίας του Φορέα το κόστος θα ανέλθει στα 15 ευρώ. Επίσης θα αυξηθεί η συμμετοχή των ΟΤΑ από το 3% για την διαχείριση των απορριμμάτων, αύξηση που θα επιβαρύνει τους πολίτες.
Το διοικητικό συμβούλιο του Διαδημοτικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ Βόλου) μόλις χθες αποφάσισε τη τροποποίηση του καταστατικού του με σκοπό να μετατραπεί σε Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ο οποίος θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από το δήμαρχο Βόλου Αλ. Βούλγαρη που ανέφερε ότι “είμαστε στην τελική ευθεία της διαδικασίας”, ανατέθηκε η εκπόνηση τεχνικο-οικονομικής μελέτης τόσο για τα οικονομικά μεγέθη του νέου Φορέα, όσο και για τη χάραξη της τιμολογιακής του πολιτικής.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε αναλυτικά ο ενιαίος περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Θεσσαλίας, το νομικό πλαίσιο, καθώς και οι ενέργειες που έγιναν από την πλευρά της ΤΕΔΚ για την ίδρυση του φορέα της Μαγνησίας.
Ο κ. Γκούπας επέμεινε πολύ ότι θα πρέπει να υπάρχει σωστή λειτουργία των πέντε χώρων υγειονομικής ταφής, εκ των οποίων οι τρεις, όπως είναι γνωστό, θα βρίσκονται στα νησιά, ενώ έγινε σαφές ότι η λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης της Μακρυράχης περιπλέκει τα προβλήματα και δημιουργεί εμπλοκές, κυρίως στα θέματα κοστολόγησης μεταφοράς των απορριμμάτων, καθώς εάν δεν λειτουργήσει ο ΣΜΑ Μακρυράχης το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων θα πολλαπλασιαστεί και θα επιβαρυνθούν οικονομικά οι γειτονικοί δήμοι, γεγονός που επισημάνθηκε με έμφαση στη χθεσινή σύσκεψη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου