ΤΟΠΙΚΑ

Σύγχρονο μίτο της Αριάδνης δημιουργούν φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

σύγχρονο-μίτο-της-αριάδνης-δημιουργο-173104

Θα εκπροσωπήσουν το ίδρυμα και την Ελλάδα σε διεθνή διαγωνισμό ρομποτικής, με στόχο να πετύχουν τη γρηγορότερη έξοδο του ρομπότ τους από το λαβύρινθο

Σύγχρονο «μίτο της Αριάδνης» για να οδηγήσουν τον… Θησέα τους, που είναι ρομπότ, έξω από τον λαβύρινθο, δημιουργούν φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που θα λάβουν μέρος στον διεθνή διαγωνισμό RoboMac 2020 που θα διοργανωθεί στα Σκόπια αυτή την εβδομάδα. Αντιπροσωπεία τριών φοιτητών του Διεθνούς Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων Ηλεκτρονικών – Φοιτητικό Παράρτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- Βόλος (ΙΕΕΕ Student Branch University of Thessaly – Volos) με την παρθενική τους εμφάνιση στον διαγωνισμό θα εκπροσωπήσουν το θεσσαλικό ΑΕΙ, αλλά και όλη τη χώρα, καθώς είναι η μοναδική συμμετοχή που κατεβαίνει για να διαγωνιστεί στο RoboMac.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η αποστολή απαρτίζεται από τρεις φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τους Λάμπη Πατσιανωτάκη, Θάνο Καστόρα και Σπύρο Μπαρμπάκο.

Ηδη έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζουν βαλίτσες για να μεταβούν στα Σκόπια για τις ανάγκες του διαγωνισμού, με στόχο να είναι η ομάδα που θα οδηγήσει τον… ρομποτικό Θησέα πιο γρήγορα έξω από τον λαβύρινθο.

Πιο συγκεκριμένα, ο RoboMac, είναι διεθνής διαγωνισμός ρομποτικής, με διάφορα αγωνίσματα, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το τοπικό Student Branch. Απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές. Η αποστολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα κληθεί να συμμετάσχει στο αγώνισμα του Maze. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να υλοποιήσουν τον βέλτιστο αλγόριθμο, ώστε το ρομπότ να καταφέρει να βγει από τον λαβύρινθο στο συντομότερο χρόνο! Ο διαγωνισμός πρόκειται να διαρκέσει έξι μέρες, από αύριο, Δευτέρα 9 Μαρτίου έως και το Σάββατο 14 Μαρτίου και περιλαμβάνει ακόμα workshops, διαλέξεις και πολλές εκπλήξεις από τους διοργανωτές. Το διαγωνιστικό μέρος θα διεξαχθεί την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης οπότε και θα αναδειχθούν οι νικητές του RoboMac 2020.

Ο κορονοϊός… χτύπησε την αποστολή

Η τριμελής αποστολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα είναι η μοναδική που θα φέρει τα χρώματα της Ελλάδας.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί να μεταβούν στα Σκόπια πέντε φοιτητές, πλην όμως λόγω κορονοϊού δύο από τους πέντε αποφάσισαν να μείνουν εκτός αποστολής.

Δράση με κοινωνικό στίγμα

Οι φοιτητές του Student Branch είναι μέλη του ΙΕΕΕ, που είναι ένα διεθνές ινστιτούτο που ενεργοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το 2015.

Η ομάδα αριθμεί περί τα 120 μέλη εκ των οποίων οι 50 φοιτητές είναι ενεργοί. Πρόκειται για φοιτητές που προέρχονται κυρίως από το τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ωστόσο συσπειρώνονται φοιτητές και από άλλα τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής, όπως το τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών ακόμη και τα παιδαγωγικά.

Το όραμα που ενώνει τους φοιτητές είναι η «advancing technology for humanity» (η τεχνολογία στην υπηρεσία της ανθρωπότητας). «Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα και εστιάζουμε σε θέματα που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα», σημειώνει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Λάμπης Πατσιανωτάκης.

Μέλη του ΙΕΕΕ είναι και η ομάδα Hermes, φοιτητές δηλαδή που μέσω του πρότζεκτ που έχουν αναλάβει κατασκεύασαν εξωσκελετό για την υποβοήθηση ενός πρώην ποδηλάτη ο οποίος μετά από τροχαίο ατύχημα είχε μείνει τετραπληγικός από τη μέση και κάτω.

Στα σκαριά όμως από διαφορετικές ομάδες φοιτητών του ΙΕΕΕ βρίσκονται κι άλλα έργα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του πανεπιστημιακού θερμοκηπίου για τη μείωση της κατανάλωση νερού ή ακόμη και δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα όπως η διοργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας ή η συγκέντρωση πλαστικών καπακιών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου