ΤΟΠΙΚΑ

Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης για τα νερά

ενιαίο-φορέα-διαχείρισης-για-τα-νερά-851206

Με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έργα που θα συνδυαστούν με πολιτικές ορθολογικότερης διαχείρισης των υδάτινων πόρων η ΔΕΥΑΜΒ επιχειρεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα της λειψυδρίας με στόχο το Πολεοδομικό Συγκρότημα Μαγνησίας να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ποσότητες νερού τους καλοκαιρινούς μήνες, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Η δέσμευση αυτή αποτέλεσε και το βασικό άξονα γύρω από τον οποίο κινήθηκε το πλαίσιο της συζήτησης στη χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η Διαδημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Μείζονος Περιοχής Βόλου στο δημαρχείο του Βόλου στα πλαίσια της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
Το πλαίσιο των προτάσεων που κατατέθηκαν “ακουμπά” στη διαπίστωση ότι δυστυχώς από το 2003 μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί από την Πολιτεία το νομοθετικό πλαίσιο για τη συγκρότηση του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, ενώ δεν έλειψαν οι αιχμές για το έλλειμμα πολιτικής αντιμετώπισης του προβλήματος της ερημοποίησης σε επίπεδο πλέον Θεσσαλίας.
Το πολεοδομικό συγκρότημα πάντως μέχρι το 2035 θα χρειασθεί ποσότητα νερού 22 εκατ. m3 περίπου ετησίως, ενώ σήμερα τα υπόγεια νερά και οι πηγές αποδίδουν περίπου 15 εκατ. M3, ενώ η υπόλοιπη ποσότητα, όπως τονίστηκε, θα πρέπει να εξευρεθεί από επιφανειακά και πηγαία νερά.
Ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης με την ιδιότητα και του προέδρου της ΕΔΕΥΑ πλέον (εκλέχτηκε χθες) προανήγγειλε πρωτοβουλίες για τη δημιουργία του Φορέα ενιαίας διαχείρισης υδάτινων πόρων, άποψη την οποία συμμερίστηκε και ο Νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, που ήδη έχει ανακοινώσει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση και χθες στάθηκε ιδιαίτερα στη θετική συγκυρία εκλογής του δημάρχου Βόλου στο τιμόνι της ΕΔΕΥΑ, για να επισημάνει την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κοινωνική συναίνεση…
«Η ΔΕΥΑΜΒ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες παρά τις αντίξοες συνθήκες, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Αλ. Βούλγαρης και συμβάλλει καθοριστικά με όλες της τις δυνάμεις και την εμπειρία που διαθέτει για την μακροπρόθεσμη επίλυση του υδροδοτικού προβλήματος του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου. Στη Μαγνησία το πρόβλημα της έλλειψης νερού δεν εντοπίζεται αποκλειστικά στα θέματα της ανομβρίας, εκτίμησε ο κ. Βούλγαρης, αλλά έχει τις αιτίες του κυρίως στην απουσία μίας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων ικανής να διευθετήσει το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης του νερού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, ο υπόγειος ορίζοντας των γεωτρήσεων του Βόλου και του κάμπου έχει κατέλθει κατά μέσο όρο στα 300 μέτρα με αποτέλεσμα τη μείωση της παροχετευτικής τους ικανότητας και της ποιότητας του νερού, ενώ οι περισσότερες γεωτρήσεις που λειτουργούν σήμερα δίνουν νερό με αυξημένα χλωριόντα, γιατί, εξαιτίας της υπερβολικής άντλησης, παρατηρείται διείσδυση της θάλασσας στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Νέας Ιωνίας κ. Παύλος Μαβίδης στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στο φαινόμενο της λειψυδρίας, στη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και επισήμανε ότι είναι αναγκαία η κοινωνική συναίνεση, ώστε να υπάρξουν πρωτοβουλίες που θα ωφελήσουν το κοινό σύνολο.”Φαντάζουν πλέον στην εποχή μας ως αστεία, αλλά δεν είναι, περιπτώσεις όπου τοπικοί άρχοντες προτάσσουν το ατομικό από το γενικότερο συμφέρον, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαβίδης, -αφήνοντας αιχμές για τη δήμαρχο Ζαγοράς, που πρόσφατα αντέδρασε στην επισήμανσή του να ανοίξει διάλογος για τα νερά της Λαγωνίκας,-και πιστεύουν ότι με όπλο το νερό μπορούν να ασκήσουν πιέσεις και να αντλήσουν οφέλη, σε βάρος της ευρύτερης κοινωνίας”.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ροδούλα Ζήση στον χαιρετισμό της επιτέθηκε στην Κυβέρνηση για τη μη εφαρμογή των Νόμων διαχείρισης των υδάτινων πόρων που η ίδια ως υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ θεσμοθέτησε το 2003 και έκανε λόγο για “διαρκή υπνηλία και πλήρη αναισθησία της Κυβέρνησης”.
Ο νομάρχης Μαγνησίας κ. Απ. Παπατόλιας, με τη σειρά του εκτίμησε ότι η εκλογή του δημάρχου Βόλου στην ηγεσία της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης αποτελεί μία θετική εξέλιξη που μπορεί να αξιοποιηθεί, ώστε από κοινού να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το έλλειμα πολιτικής για τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού, ενώ ο πρόεδρος του ΤΕΕ Σωκράτης Αναγνώστου ζήτησε να πιεστούν τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να παρουσιάσουν τις μελέτες που αφορούν την ολοκλήρωση της Κάρλας, έργο που αναμένεται να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του υδροδοτικού αλλά και αρδευτικού προβλήματος σε όλη τη Θεσσαλία.
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ και επικεφαλής της ΝΑΣ ο κ. Α. Νάνος χαρακτήρισε το πρόβλημα της λειψυδρίας καθαρά πολιτικό και επισήμανε ότι οι ημερίδες δεν θα πρέπει να εξαντλούνται μόνο σε επίπεδο διαπιστώσεων, αλλά να έχουν και διεκδικητικό χαρακτήρα για την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων.

Η υδατική πολιτική
Η καθηγήτρια Γεωπονικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Μαρία Σακελλαρίου, στην τοποθέτησή της ήταν σαφής ότι εάν δεν υπάρξει συγκεκριμένη υδατική πολιτική τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα θα γίνει εντονότερο.
“Εχουμε ήδη καθυστερήσει” επισήμανε η ίδια αποδίδοντας το μέγεθος του προβλήματος που ήδη έχει διογκωθεί στην μεγάλη αύξηση των εκτάσεων που αρδεύονται πρωτίστως στο Θεσσαλικό κάμπο τα τελευταία 50 χρόνια.
Για την προσφορά και τη ζήτηση του νερού και τις πτυχές που αφορούν στην τεχνική και πολιτική πλευρά του θέματος αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ν. Μυλόπουλος υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ισοζύγιο ζήτησης και προσφοράς μέσα από την εξοικονόμηση νέων ποσοτήτων πηγαίων νερών.
Τέλος παρουσιάστηκε από το Διευθυντή Προγραμματισμού και Ανάπτυξης της ΔΕΥΑΜΒ, κ. Γιώργο Κομνηνάκη, το πενταετές πρόγραμμα έργων ύδρευσης της Επιχείρησης, μαζί με σημαντικά στοιχεία για την παραγωγή και κατανάλωση νερού στη διάρκεια του 2006.
Η ετήσια παραγωγή νερού για το έτος 2006, σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΜΒ κινήθηκε στα 15.514.484 m3, το μη τιμολογούμενο για το ίδιο έτος ανήλθε σε 6.084.759 m3 ή 39%.
Η παραγωγή του πηγαίου νερού το 2006 έφτασε στα 9.573.274 m3 ή 62% του συνόλου και του αντλούμενου 5.941.210 m3 ή 38% του συνόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου