ΤΟΠΙΚΑ

Διεθνές συνέδριο στην Αγριά για τη σύγχρονη δημοκρατία

διεθνές-συνέδριο-στην-αγριά-για-τη-σύγ-851206

Οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου που έχει ως θέμα «Σύγχρονη Δημοκρατία, Δημοψήφισμα, Ανεξάρτητες Αρχές» ξεκινούν την αύριο στις 6 το απόγευμα και ολοκληρώνονται το Σάββατο 2 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού κέντρου του Ιδρύματος στην Αγριά.
Συνδιοργανωτές στο πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο Διεθνές Συνέδριο θα είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και ο Δήμος Αγριάς, ενώ την εκδήλωση υποστηρίζει το FONDATION NICOLAS ET HELENE PORPHYROGENIS, LAUSANNE (Το αντίστοιχο ίδρυμα που εδρεύει στην Λοζάνη της Ελβετίας).
Το Σάββατο 2 Ιουνίου η Μαγνησία θα υποδεχτεί τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Καθηγητή του Δημοσίου Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπη Παυλόπουλο, τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Αναπληρωτή Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Ανδρέα Λοβέρδο και τον βουλευτή και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Συνασπισμού Φώτη Κουβέλη, όπου μαζί με το Νομάρχη Μαγνησίας και Δρ. Συνταγματολόγο Απόστολο Παπατόλια, θα αναφερθούν στις πολύτιμες εμπειρίες τους από την άσκηση των σύγχρονων θεσμών της άμεσης και συμμετοχικής Δημοκρατίας και θα αναφερθούν στις Ανεξάρτητες Αρχές και την Διαφάνεια.
Σήμερα το απόγευμα φθάνουν στην περιοχή μας οι διάσημοι Ελβετοί καθηγητές, Suzette Sandoz Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Λοζάνης, Επιστημονική Σύμβουλος του Ελβετικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής ΄Έρευνας (FNRS), τέως Βουλευτής του Κόμματος Φιλελευθέρων, μέλος πολλών Διεθνών Επιτροπών και Συγγραφέας πλήθους Συγγραμμάτων και Etienne Grisel, Τακτικός Καθηγητή του Ελβετικού Δημοσίου Δικαίου, Ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου του Δημοσίου Δικαίου, Εκπρόσωπος ξένων Κυβερνήσεων ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και συγγραφέας πολυαρίθμων συγγραμμάτων και δημοσιεύσεων.
Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί επίσης ο Ιταλός Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Φότζια Ιταλίας, Marco Olivetti, o οποίος είναι και επισκέπτης Καθηγητής των Θεσμών Δημοσίου Δικαίου στην Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Ποντιφικού Πανεπιστημίου San Tommaso της Ρώμης, μέλος του Ιταλικού Συνδέσμου των Συνταγματολόγων, Διευθυντής Επιστημονικών περιοδικών και αρθρογράφος εφημερίδων και Επιμελητής του βιβλίου «Σχόλιο στο Ιταλικό Σύνταγμα». Ακόμη συγγραφέας πολυαρίθμων συγγραμμάτων που αφορούν στο Συνταγματικό Δίκαιο και τους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης στην Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστρία, το Μεξικό και το ΙΡΑΚ!
Μαζί τους ο Γεράσιμος Θεοδόσης Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης Γερμανίας, συγγραφέας πολλών Επιστημονικών και Λογοτεχνικών βιβλίων, ο οποίος θα εισηγηθεί “Το γερμανικό μοντέλο ως αντίποδας του ελβετικού και των άλλων εθνικών συστημάτων”.

Θεματολογία
Ο θεσμός του δημοψηφίσματος θα απασχολήσει το πρώτο μέρος του συνεδρίου, όπου αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις των Ευρωπαίων Καθηγητών για τα ισχύοντα στις χώρες τους, αλλά και η απόκτηση γνώσεων σχετικά με την εφαρμογή του Δημοψηφίσματος στην χώρα μας, δεδομένου ότι προβλέπεται στο νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
Πρόκειται για θέματα ιδιαίτερα επίκαιρα στις σύγχρονες δημοκρατίες και οι ομιλητές τα αντιμετωπίζουν από διαφορετικές όψεις και ιδεολογικές αφετηρίες, θα προκαλέσουν μεγάλο ενδιαφέρον αυτές τις ημέρες, αλλά και συζητήσεις τον υπόλοιπο χρόνο.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει επιδειχθεί από το νομικό κόσμο όχι μόνο του Βόλου αλλά και από τους Δικηγορικούς Συλλόγους των άλλων Θεσσαλικών πόλεων, που ήδη ενημερώθηκαν και αναμένεται η συμμετοχή τους. Στην βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη θα λειτουργήσει τις ημέρες του Διεθνούς Συνεδρίου, έκθεση μέρους του Αρχείου του Καθηγητή Πανταζόπουλου, ευγενική προσφορά της Διευθύντριας του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης ΔΗ.Κ.Ι. του Δήμου Βόλου.
Μετά την ολοκλήρωση και των δύο ενοτήτων θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τράπεζας από την οποία θα βγουν τα συμπεράσματα του συνεδρίου και στη συνέχεια θα εκδοθούν τα πρακτικά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου