ΤΟΠΙΚΑ

«Μας είπαν ότι ήταν μία απλή ίωση…»

μας-είπαν-ότι-ήταν-μία-απλή-ίωση-181374

Αμείλικτα τα ερωτήματα για την οικογένεια του αδικοχαμένου 11χρονου που έχασε τον μονάκριβο άγγελό της – Τι υποστηρίζει η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής

«Δεν είναι δυνατό να φεύγει ένα παιδί έτσι… Απλά… Είναι άδικο. Ηταν στο νοσοκομείο. Υπό ιατρική παρακολούθηση. Δεν ήταν στο σπίτι του. Θέλω να βγει η αλήθεια στο φως και να τιμωρηθούν όσοι φταίνε», το ξέσπασμα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ της θείας του 11χρονου Παναγιώτη Ψ. ο οποίος έφυγε από τη ζωή τόσο πρόωρα κι ενώ νοσηλευόταν στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μέσα στον απαρηγόρητο θρήνο για τους γονείς και συγγενείς, τα ερωτήματα είναι αμείλικτα για την τραγική απώλεια.

Η θεία του 11χρονου που βρίσκεται στο πλευρό της ξαδέρφης της, της μητέρας του μικρού Παναγιώτη, προσπαθώντας να της δώσει κουράγιο, δεν μπορεί ακόμη να πιστέψει πώς το παιδί χάθηκε μέσα από τα χέρια τους. Ακόμη κι η ίδια αδυνατεί να συνειδητοποιήσει την τραγική απώλεια.

Σύμφωνα με τη θεία του 11χρονου Παναγιώτη, το παιδί πήγε στο Νοσοκομείο τη Δευτέρα το βράδυ.

«Το παιδί το παρακολουθούσε παιδίατρος από την πρώτη στιγμή που ανέβασε πυρετό και διαμαρτυρήθηκε για πονοκέφαλο. Παιδίατρος συνέστησε στους γονείς του να το μεταφέρουν στο Νοσοκομείο Βόλου, όπως και έκαναν τη Δευτέρα το βράδυ», αναφέρει η θεία του 11χρονου.

«Είχε πολλές ώρες στα επείγοντα», αναφέρει η ίδια σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από τη μητέρα του μικρού Παναγιώτη.

Όταν ο μικρούλης άρχισε να παίρνει αντιβίωση φαίνεται ότι η υγεία του άρχισε να βελτιώνεται. «Ο πυρετός έπεσε από το 40 στο 38. Και ξαφνικά η υγεία του παιδιού επιδεινώθηκε ραγδαία», τονίζει η θεία.

«Ηπιε το φάρμακό του, έγειρε το κεφαλάκι του κι έφυγε. Οι γιατροί έβγαλαν έξω τους γονείς. Προσπαθούσαν να τον επαναφέρουν στη ζωή. Ο πατέρας μόλις αντιλήφθηκε τι συμβαίνει έφυγε. Δεν άντεξε. Τη μητέρα την πήραν σε έναν διπλανό θάλαμο κι άρχισαν να τη ρωτάνε πράγματα για την υγεία του παιδιού στα οποία είχε απαντήσει από την αρχή της νοσηλείας του Παναγιώτη. Γιατί αφήσατε μόνο το παιδί μου; Ρωτούσε να μάθει η μητέρα», περιγράφει τα τραγικά λεπτά μετά την απώλεια του 11χρονου, με φωνή να σπάει από τους λυγμούς.

«Της είπαν ότι είχε μια απλή ίωση…»

«Πρέπει να βγει η αλήθεια στο φως», έλεγε η θεία του 11χρονου μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Σύμφωνα με τη θεία του μικρούλη, «η ενημέρωση που είχε η μητέρα του ήταν ότι το παιδί είχε μία απλή ίωση και ότι στις τρεις ημέρες θα έπαιρνε εξιτήριο, μπορεί και στις δύο. Αν ήξερε κάτι άλλο θα έπαιρνε το παιδί και θα αναζητούσε σε άλλο νοσοκομείο λύση. Δεν θα το άφηνε», λέει η θεία μεταφέροντας τα λόγια της ξαδέρφης της.

«Ηταν σε έναν απλό θάλαμο…»

Τα ερωτήματα που βασανίζουν την οικογένεια για το πώς το παιδί «έφυγε» έτσι ξαφνικά, εντάθηκαν από τις χθεσινές ραδιοφωνικές δηλώσεις της διευθύντριας της Παιδιατρικής Κλινικής Βόλου Αναστασίας Αναστασίου.

«Αν το παιδί ήταν σε τόσο σοβαρή κατάσταση όπως περιγράφει η κ. Αναστασίου γιατί δεν έκαναν κάτι; Ο Παναγιώτης ήταν σε έναν θάλαμο της Παιδιατρικής. Γιατί δεν τον έβαλαν στην Εντατική; Γιατί δεν ζήτησαν τη διακομιδή του σε άλλο Νοσοκομείο; Στο Πανεπιστημιακό; Είναι τόσα τα γιατί» λέει η θεία του 11χρονου.

«Η μάνα δεν έχει από πού να πιαστεί»

Οι γονείς του 11χρονου θρηνούν την απώλεια του μοναδικού παιδιού τους. «Η μάνα δεν έχει από πού να πιαστεί…», συνειδητοποιεί η ξαδέρφη της.

Είναι πάντως ενημερωμένη η οικογένεια για την επείγουσα προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η Εισαγγελία Βόλου προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν ιατρική αμέλεια.

Ερευνα ζήτησε και η 5η ΥΠΕ

Ερευνα προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες θανάτου του 11χρονου παιδιού διατάχθηκε και από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας .Πρόκειται για την τρίτη έρευνα, σε διαφορετικό επίπεδο η κάθε μία, που διατάσσεται γύρω από το τραγικό συμβάν. Σε εξέλιξη βρίσκεται τόσο η έρευνα που διέταξε η διοίκηση του «Αχιλλοπουλείου» όσο και αυτή που διέταξε η Εισαγγελία Βόλου.

Οργή για τις δηλώσεις Αναστασίου

Κι ενώ η οικογένεια δεν μπορεί καν να διαχειριστεί το δράμα που βιώνει -χθες μάλιστα τελέστηκαν τα τριήμερα- καλείται να «απαντήσει» και στους ισχυρισμούς της διευθύντριας της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου, Αναστασίας Αναστασίου, η οποία σε ραδιοφωνικές της δηλώσεις είπε ότι το παιδί δεν εισήχθη έγκαιρα στο νοσοκομείο, αφήνοντας αιχμές κατά του ιδιώτη παιδιάτρου που το παρακολούθησε κι ότι «ήταν παραμελημένο ίσως από άγνοια των γονέων».

«Με πήραν τηλέφωνο και με ειδοποίησαν για τις δηλώσεις της. Την άκουσα κι ακόμη τρέμω. Κάτι κρύβουν. Δεν μπορείς να βγαίνεις να λες ότι ένα παιδί, το μοναχοπαίδι της οικογένειας ήταν παραμελημένο όταν η μάνα από την πρώτη στιγμή ήταν πάνω από το κεφάλι του μαζί με παιδίατρο», λέει η θεία του 11χρονου.

«Δεν έπρεπε να βγει η κ. Αναστασίου να πει τέτοια πράγματα. Εκανε τεράστιο λάθος. Στις δηλώσεις της φάσκει και αντιφάσκει. Είπε ότι το παιδί ήταν σε άσχημη κατάσταση. Και γιατί δεν το εισήγαγαν στην Εντατική; Γιατί δεν το διακόμισαν σε ένα άλλο Νοσοκομείο; Είπε ότι πήγαινε καλύτερα. Τι έγινε και ξαφνικά χάθηκε μέσα από τα χέρια μας; Στο Νοσοκομείο ήταν, μέσα στους γιατρούς. Δεν ήταν στο σπίτι του», ξεχείλισε η οργή.

Αιχμές κατά πάντων: γονέων, ιδιωτών παιδιάτρων και δημοσιογράφων

Από την διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου, Αναστασίας Αναστασίου σε ραδιοφωνικές της δηλώσεις

Ακόμη και το ελάχιστο ενδεχόμενο ιατρικού λάθους στην περίπτωση του 11χρονου που έφυγε από τη ζωή ενώ νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Βόλου, αποκλείει η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής, Αναστασία Αναστασίου, η οποία έβαλε κατά πάντων: γονέων, ιδιωτών παιδιάτρων και δημοσιογράφων.

Η κ. Αναστασίου παρενέβη τηλεφωνικώς στην πρωινή εκπομπή του Μάκη Θεοδώρου στο Ράδιο Βέρα για να διαλευκάνει, όπως είπε, «παρανοήσεις που υπάρχουν και για την παραπληροφόρηση που δημιουργεί πανικό στον κόσμο».

«Σεβόμενη τη μνήμη του μικρού Παναγιώτη θέλω να πω ότι κάναμε πολύ μεγάλο αγώνα. Το παιδάκι ήρθε πολύ παραμελημένο. Από την πρώτη στιγμή διαπιστώσαμε ότι είχε στρεπτόκοκκο στις εκκρίσεις του. Από την πρώτη στιγμή επιβεβαιώσαμε βαριά βακτηριακή λοίμωξη. Το παιδί μάς ήρθε σε βαριά κατάσταση. Ενα παιδί που είχε σηπτικό πυρετό. Ανά 2-3 ώρες ανέβαζε 40 πυρετό», περιέγραψε την κατάσταση και αναφέρθηκε στις ιατρικές ενέργειες στις οποίες προχώρησε, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι «δεν κοιμήθηκα ούτε λεπτό».

Υποστήριξε ότι «το παιδί ήταν παραμελημένο ίσως από άγνοια των γονέων». Αφησε μάλιστα αιχμές κατά των γονέων ότι «δεν μας έφεραν ούτε το βιβλιάριο». «Ακόμη δεν γνωρίζουμε το ιατρικό ιστορικό του», ισχυρίστηκε βάλλοντας και κατά δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία το παιδί δεν είχε κάποιο άλλο πρόβλημα με την υγεία του. «Αυτό το γνωρίζουμε μόνο οι γιατροί», ανέφερε αφήνοντας αιχμές ότι οι γονείς δεν συνεργάστηκαν ούτε ως προς το να ενημερώσουν τους γιατρούς του Νοσοκομείου ποιος ιδιώτης παιδίατρος το παρακολουθούσε προκειμένου να μπορέσουν και οι ίδιοι να μάθουν το ιστορικό του.

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι οι γονείς ενημερώθηκαν για την κρισιμότητα της κατάστασης. «Οι γονείς ενημερώθηκαν αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν είχαν τη γνώση, την εμπειρία και το επίπεδο να κατανοήσουν τη σοβαρότητα. Εμείς δεν είμαστε μάγοι», είπε μεταξύ άλλων η κ. Αναστασίου. «Αργησαν πολύ να το φέρουν και δεν ξέρω αν είναι ευθύνη των γονέων από άγνοια», πρόσθεσε.

Η ίδια άφησε αιχμές και κατά ιδιωτών γιατρών. «Οι συνάδελφοι θα πρέπει να είναι πιο ευαίσθητοι. Να μην δίνουν πληροφορίες μόνο από τα τηλέφωνα. Να στέλνουν πιο γρήγορα τα περιστατικά στο νοσοκομείο. Να είμαστε πιο ευσυνείδητοι. Εχουμε δώσει έναν όρκο, τον όρκο του Ιπποκράτη και πρέπει να τον τηρούμε ως εκεί που αντέχουμε», είπε.

Αιχμές άφησε και εναντίον δημοσιογράφων που όπως υποστήριξε δημιούργησαν κλίμα πανικού όταν άφηναν ερωτήματα αν το παιδί προσβλήθηκε από ιό ή βακτήριο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αναστάτωση στο σχολείο.

«Το σχολείο δεν έπρεπε να κλείσει» ισχυρίστηκε. Σημειώνεται ότι το σχολείο την πρώτη ημέρα έκλεισε «λόγω πένθους» και χθες παρέμεινε κλειστό προκειμένου να γίνει απολύμανση για ψυχολογικούς κυρίως λόγους και αναμένεται να λειτουργήσει ξανά από την ερχόμενη Τρίτη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου