ΤΟΠΙΚΑ

Αρχίζει το έργο της Πανεπιστημιούπολης στα Παλαιά

αρχίζει-το-έργο-της-πανεπιστημιούπολ-182402

Η έναρξη των εργασιών για το κτίριο Μηχανολόγων Μηχανικών θα κηρυχθεί στις 10 Μαρτίου

Την έναρξη της Πανεπιστημιούπολης στην συνοικία των Παλαιών, πίσω από το ΚΤΕΛ Μαγνησίας, θα σηματοδοτήσει η υπογραφή της σύμβασης για την εγκατάσταση του εργολάβου, που θα αναλάβει την ανέγερση του κτιρίου που θα στεγάσει το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήση Μαμούρη η υπογραφή της σύμβασης θα γίνει σε πανηγυρική τελετή στις 10 Μαρτίου και οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα για το ένα από τα δύο κτίρια που θα γίνουν σε ιδιόκτητη έκταση 19 στρεμμάτων και θα ολοκληρώσουν την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι εργασίες κατεδάφισης έχουν ολοκληρωθεί και πλέον ο δρόμος είναι ανοιχτός για τη δημιουργία της Πανεπιστημιούπολης.

Πρόκειται για ιστορική στιγμή για το ίδρυμα, που μετά από πολλά χρόνια βλέπει τις προσπάθειές του να ευοδώνονται για την επέκταση της Πολυτεχνικής Σχολής.

Το Πανεπιστήμιο απέκτησε σταδιακά την έκταση, ξεκινώντας από το 1998, με παραχωρήσεις από δημόσιους φορείς (πρώην ΥΕΒ) και αγορές γειτονικών ιδιοκτησιών και διαμόρφωσε χώρο συνολικής επιφάνειας 19 στρεμμάτων. Το Πανεπιστήμιο ενέκρινε το 2001 το ρυθμιστικό σχέδιο της Πολυτεχνικής Σχολής το οποίο προέβλεπε την ανάπτυξη της Πολυτεχνικής Σχολής με τη δημιουργία δύο νέων κτιριακών συγκροτημάτων για τις ανάγκες των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών. Να σημειωθεί ότι τα δύο αυτά τμήματα στεγάζονται σε εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου Παπαρήγα και σε λυόμενα κτίσματα τα οποία εξυπηρετούν σε μικρό μόνο βαθμό τις ανάγκες τους.

Το Πανεπιστήμιο ανέθεσε με διεθνή διαγωνισμό μελέτες για την ανέγερση των κτιρίων των πολιτικών μηχανικών και μηχανολόγων μηχανικών οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2006. Στο διάστημα που ακολούθησε το Πανεπιστήμιο προσπάθησε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τα δύο αυτά έργα και να διευθετήσει μια σειρά από εκκρεμότητες που αφορούσαν στην κυριότητα των γηπέδων με το Υπουργείο Οικονομικών.

Οι εκκρεμότητες διευθετήθηκαν το 2015 και η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε το 2017 με την ένταξη των έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και με συνολικό προϋπολογισμό 55 εκ. ευρώ και για τα δύο έργα. Για τη δημοπράτηση των έργων, προϋπόθεση ήταν η εκκαθάριση του γηπέδου από παλαιά κτίσματα.

Το όραμα της Πανεπιστημιούπολης

Τα κτίρια, που θα ανεγερθούν, ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα και έχουν ικανοποιητικά μεγέθη σε σχέση με τη διεθνή πρακτική και τα αντίστοιχα κορυφαία Πολυτεχνικά Τμήματα στην Ελλάδα.

Το κτίριο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών που θα είναι το πρώτο που θα ξεκινήσει έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 14.855 τ.μ. και περιλαμβάνει 15 αίθουσες διδασκαλίας, αναγνωστήριο, 10 εργαστήρια, 50 γραφεία, αμφιθέατρο 135 θέσεων, βοηθητικούς χώρους, κοινόχρηστους χώρους και πάρκινγκ.

Το κτίριο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών που θα είναι το επόμενο έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 17.603 τ.μ. και περιλαμβάνει 17 αίθουσες διδασκαλίας, αναγνωστήριο, 15 ερευνητικά εργαστήρια, 44 γραφεία προσωπικού, αμφιθέατρα 105 και 250 θέσεων, βοηθητικούς χώρους, κοινόχρηστους χώρους και υπόγειο πάρκινγκ.

Το έργο θα επιτρέψει να παραδοθούν οι χώροι που χρησιμοποιούν σήμερα (συνολικής έκτασης περίπου 7.000 τ.μ.) στα Τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών τα οποία θα αυξήσουν με αυτό τον τρόπο σημαντικά την επιφάνεια που χρησιμοποιούν και θα αντιμετωπίσουν το δικό τους κτιριακό πρόβλημα. Η κατασκευή των δύο αυτών κτιρίων θα αναβαθμίσει συνολικά τις υποδομές της Πολυτεχνικής Σχολής και θα συμβάλλει ώστε οι κρίσιμοι δείκτες φοιτητών/τ.μ. σε χώρους εκπαίδευσης και έρευνας να πλησιάσουν σημαντικά τα διεθνή στάνταρντ.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου