ΤΟΠΙΚΑ

Ερώτηση του Κ. Μαραβέγια για τα προβλήματα στη διαχείριση των αποβλήτων πλοίων

ερώτηση-του-κ-μαραβέγια-για-τα-προβλήμ-184242

Ενημέρωση προς τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζει το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων πλοίων, ζητεί ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαραβέγιας κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Πλακιωτάκη, Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη, έπειτα από σχετική επιστολή της προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου κ. Β. Μήτρου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΛΒ, η υπάρχουσα νομοθεσία δυσχεραίνει την προσπάθεια παροχής των «ευαίσθητων» περιβαλλοντικά υπηρεσιών από τους φορείς λειτουργίας των λιμένων της χώρας και ζητείται να αντιμετωπιστεί άμεσα και ριζικά το πρόβλημα, καθώς η παροχή λιμενικών υπηρεσιών παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου πλοίων είναι κομβικής σημασίας για την αδιάλειπτη λειτουργία όλων των μεγάλων λιμανιών της χώρας.

Όπως, ειδικότερα, αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Μαραβέγιας:

«Η παροχή λιμενικών υπηρεσιών παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου πλοίων ρυθμίζεται από το άρθρο 105 του Ν.4504/2017 που όμως λόγω της περιπλοκότητας του παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα εφαρμογής. Έτσι σύμφωνα με Οργανισμούς Λιμένων που επεχείρησαν με διακηρύξεις δημόσιων διαγωνισμών αντί προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος (βλ. ενδεικτικά την υπ’αρ. 3/2019 σχετική διακήρυξη του ΟΛΒ) να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, δημιουργήθηκαν νομικά ζητήματα τα οποία όμως οι ίδιοι οι Οργανισμοί Λιμένων δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν.

Η συνέχιση της κατάστασης αυτής, δεδομένου και του ευαίσθητου περιβαλλοντικά χαρακτήρα που διακρίνει τις εν λόγω υπηρεσίες, ενδέχεται να επηρεάσει όχι μόνο την εξυπηρέτηση των ελλιμενιζόμενων πλοίων αλλά και τις ίδιες τις αναθέτουσες αρχές στη βάση των προβλέψεων του Ν.4412/2016.

Επειδή η παροχή λιμενικών υπηρεσιών παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων και καταλοίπων φορτίου πλοίων είναι κομβικής σημασίας για την αδιάλειπτη λειτουργία όλων των μεγάλων λιμανιών της χώρας, ερωτάσθε:

  1. Πώς αντιμετωπίζουν το υπουργείο Ναυτιλίας και η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ) το συγκεκριμένο θέμα;
  2. Πώς αντιμετωπίζουν το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) το συγκεκριμένο θέμα;
  3. Πώς αντιμετωπίζουν το υπουργείο Ανάπτυξης και η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) το συγκεκριμένο θέμα;».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου