ΤΟΠΙΚΑ

Ο διαγωνισμός FameLab 2020 έρχεται για πρώτη φορά στον Βόλο

ο-διαγωνισμός-famelab-2020-έρχεται-για-πρώτη-φορ-851206

Επιστήμονες θα κληθούν να εξηγήσουν επιστημονικό θέμα σε τρία λεπτά!

Είναι το «bigbang» ή η κβαντική τηλεμεταφορά» έννοιες δυσνόητες και στο ευρύ κοινό… «ακαταλαβίστικες» από τα χείλη επιστημόνων; Πόσα θα μπορούσε κανείς να κατανοήσει και να αφομοιώσει από μια παρόμοια επιστημονική παρουσίαση που διαρκεί μόλις τρία λεπτά; Αυτό είναι το στοίχημα για τους επιστήμονες νέους και μεγαλύτερους που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό Fame Lab 2020, η προκριματική φάση του οποίου θα πραγματοποιηθεί φέτος για πρώτη φορά στον Βόλο.

Η προκριματική φάση στο Βόλο θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, στις 6:30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Από την προκριματική φάση θα περάσουν δύο άτομα και ένας επιλαχών για τον μεγάλο ελληνικό τελικό.

Ο μεγάλος τελικός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Απριλίου, στην Τεχνόπολη (Πειραιώς 100) στο πλαίσιο του Athens Science Festival 2020.

Οι Θεόδωρος Καρακασίδης καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Λουκάς Ζαχείλας αναπληρωτής καθηγητής στο Tμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας φέρνουν τον διεθνή διαγωνισμό στην πόλη, δίνοντας την ευκαιρία στους επιστήμονες να επικοινωνήσουν επιστημονικού ενδιαφέροντος ζητήματα στο ευρύ κοινό στη «γλώσσα» του σε μόλις τρία λεπτά.

Ο διαγωνισμός Fame Lab 2020, που διοργανώνεται στην Ελλάδα από το British Council τα τελευταία 13 χρόνια, έχει αναδείξει και έχει προσφέρει ευκαιρίες εξέλιξης σε δεκάδες νέους και ταλαντούχους επιστήμονες. Στόχος του ελληνικού διαγωνισμού είναι ο νέος επιστήμονας που θα ξεχωρίσει για το πάθος του και για την επικοινωνιακή του δεινότητα και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον μεγάλο διεθνή τελικό στη Βρετανία.

Επιστήμη σε τρία λεπτά

Ποια είναι όμως η διαδικασία; Οι συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεσή τους τρία μόλις λεπτά για να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους με τρόπο διασκεδαστικό και κατανοητό στο ευρύ κοινό. Στη συνέχεια, η κριτική επιτροπή θα επιλέξει αυτούς που θα συνεχίσουν στον μεγάλο τελικό που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του φετινού Athens Science Festival.

Ο νικητής του τελικού θα μεταβεί στο Cheltenham Festivalστη Βρετανία τον Ιούνιο με όλα τα έξοδα πληρωμένα προκειμένου να συμμετάσχει μαζί με τους νικητές των άλλων χωρών στο International Fame Lab 2020.

Οι δέκα φιναλίστ που θα επιλεγούν στον προκριματικό γύρο θα παρακολουθήσουν δωρεάν ένα διήμερο Masterclass στην επικοινωνία από Βρετανούς experts. Οι τρεις finalist της κριτικής επιτροπής, όσο και ο αγαπημένος του κοινού, θα κερδίσουν μοναδικά δώρα τεχνολογίας, συνολικής αξίας 1.000 ευρώ.

Παράλληλα, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες συνεργασίας και δικτύωσης με άλλους επιστήμονες στην Ευρώπη και στην Ελλάδα καθώς και ευκαιρίες για συμμετοχή σε εκδηλώσεις του British Council στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου