ΤΟΠΙΚΑ

Φρένο στους πολυλογάδες…

φρένο-στους-πολυλογάδες-411230

Συνεδριάζει αύριο το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου. Είναι η 26η συνολικά συνεδρίαση από την αρχή του χρόνου που συγκαλείται ένα από τα Δημοτικά Συμβούλια των μεγαλύτερων ΟΤΑ της χώρας, αφού ο νέος και ενιαίος Δήμος Βόλου συγκαταλέγεται μέσα στους δέκα μεγαλύτερους.

Μεγάλος Δήμος όμως συνεπάγεται πληθώρα θεμάτων, πολλά από τα οποία αγγίζουν ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος και τα οποία αφορούν σε μεγάλες κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες, ενώ η «ατζέντα» με τα θέματα ημερήσιας διάταξης μεγαλώνει, καθώς πολλές αρμοδιότητες από τις πρώην Νομαρχίες έχουν εκχωρηθεί πλέον στους καλλικρατικούς Δήμους (Πρόνοια, Πολεοδομία, θέματα της πρώην Διεύθυνσης Εμπορίου, της πρώην Αγροτικής Ανάπτυξης κ.α.).

Είναι φυσικό οι διευρυμένες αρμοδιότητες από τους Δήμους, σε συνδυασμό με την ασκούμενη πολιτική που δοκιμάζει τις οικονομικές αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, να αποτελούν πρόκληση για άσκηση πολιτικής κριτικής, κυρίως από τις παρατάξεις που δεν έχουν κατήλθαν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα ερέθισμα για πολλούς δημοτικούς συμβούλους που θέλουν να αναδείξουν πτυχές της καθημερινότητας ή προβλήματα των Δημοτικών Ενοτήτων στις οποίες εξελέγησαν.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που θεσπίστηκαν με τον Καλλικράτη και που στο Δήμο Βόλου συγκαλούνται πολύ συχνά, 2- 3 φορές κάθε μήνα, είναι φυσικό να καταπονούν ψυχικά και σωματικά πολλούς δημοτικούς συμβούλους, αφού οι περισσότεροι από αυτούς, ακόμη και από την πλευρά της πλειοψηφίας, δεν είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά ο καθένας είναι υποχρεωμένος να είναι συνεπής και στην κύρια βιοποριστική του δραστηριότητα, είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα. Δεν είναι τυχαίο ότι συχνές είναι οι διαμαρτυρίες του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας και γιατρού Γιώργου Μουλά που ζητά να ενημερώνεται έγκαιρα για τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, που συνεδριάζει συνήθως νωρίς το μεσημέρι, προκειμένου να είναι σε θέση να προγραμματίζει έγκαιρα τα χειρουργεία του στην ορθοπαιδική κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, όπου εργάζεται. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους δημοτικούς συμβούλους, που από κάποια στιγμή και μετά, ζητούν αναβολή των υπόλοιπων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης είτε γιατί έχουν καταπονηθεί από τις πολύωρες συνεδριάσεις είτε γιατί την επόμενη μέρα θέλουν να είναι συνεπείς στο καθημερινό… ραντεβού με την εργασία τους. Μόλις στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, την περασμένη Δευτέρα ο πρώην Δήμαρχος Πορταριάς και νυν δημοτικός σύμβουλος Βόλου Β. Κοντορίζος δεν έκρυψε τη δυσφορία του, όταν είδε ότι ενεγράφησαν στο προεδρείο δεκαεπτά ομιλητές που ήθελαν να τοποθετηθούν για τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει ο Δήμος Βόλου για τον περιορισμό της αέριας ρύπανσης. Ένα θέμα το οποίο είχε εξαντληθεί λίγες μέρες πριν σε ειδική και πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Τελικά η συνεδρίαση έληξε λίγο μετά τη 1 τα μεσάνυκτα. Είχε ξεκινήσει επτά ώρες νωρίτερα. Στις 6 το απόγευμα. Ο πρώην Δήμαρχος Πορταριάς που έγκαιρα είχε διαγνώσει το…πρόβλημα, αποχώρησε νωρίς, λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ, κι έτσι γλύτωσε το ξενύχτι. Είπαμε, ο παλιός είναι αλλιώς…

Μερικοί από αυτούς που άντεξαν το ξενύχτι, νωρίς το μεσημέρι είχαν συμμετάσχει και στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου, που συνεδρίασε για άλλες δύο ώρες. Νωρίτερα οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν θέση ευθύνης είχαν ασχοληθεί με θέματα του τομέα όπου προΐστανται στο Δήμο, ενώ όσοι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας ή της μειοψηφίας δεν έχουν θέση ευθύνης, ήταν απασχολημένοι με την κύρια επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Θα πει κάποιος ότι πάντα ο Δεκέμβριος είναι η Εβδομάδα των… Παθών, τόσο για τους δημοτικούς συμβούλους, όσο και για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το δημοτικό ρεπορτάζ, καθώς τον τελευταίο μήνα του χρόνου ψηφίζονται το Τεχνικό Πρόγραμμα Έργων, ο προϋπολογισμός και τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Δεν είναι όμως έτσι. Στον καλλικρατικό Δήμο οι Επιτροπές (Βιώσιμης Κινητικότητας, Σχολικές Επιτροπές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, Επιτροπή Τουριστικής Προβολής κ.α.) είναι πάμπολλες, ενώ αρκετοί από τους δημοτικούς συμβούλους συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια της Κοινωφελούς, στο ΝΠΔΔ, στη ΔΕΥΑΜΒ, στην Αναπτυξιακή Εταιρία Βόλου Α.Ε. και στα Σφαγεία Βόλου. Κάποιος που είναι δύσπιστος θα αντιτείνει ότι οι αιρετοί για τις υπηρεσίες που προσφέρουν πληρώνονται αδρά. Αυτό ισχύει σε μερικό βαθμό, αφού σε καιρό οικονομικής κρίσης όπου χειμάζονται οικονομικά τα περισσότερα στρώματα της κοινωνίας, δεν υπάρχουν πολλές δραστηριότητες όπου οι μηνιαίες απολαβές ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ. Αντιμισθίες ωστόσο που εισπράττουν μόνον ο Πρόεδρος και οι εννέα Αντιδήμαρχοι. Όσον αφορά στους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους, τα έξοδα παράστασης μη φανταστείτε ότι είναι ποσά άξια λόγου. Πριν λίγες μέρες οι 49 συνολικά δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου πληρώθηκαν τα έξοδα παράστασης για τις δέκα πρώτες συνεδριάσεις του 2011. Το ποσό που εισέπραξε ο καθένας τους ήταν 1.020 ευρώ μικτά. Τα καθαρά στο χέρι μετά την αφαίρεση των κρατήσεων ήταν μόλις 818 ευρώ. Κάτι παραπάνω δηλαδή από 80 ευρώ είναι τα έξοδα παράστασης για κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Φρένο

στην πολυλογία

Εστω και έτσι όμως η πολυλογία θα είναι πάντα χαρακτηριστικό για ορισμένους δημοτικούς συμβούλους που θα τους πιάνει ο πολιτικός ή αντιπολιτευτικός… οίστρος για να εκθέσουν τις απόψεις τους. Στον τομέα αυτό σκοπεύει να βάλει φρένο η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών – Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που ισχύει ήδη από τον περασμένο Απρίλιο και ο οποίος αφορά στον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δείξαμε ανοχή για ένα και πλέον εξάμηνο, λέει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Απόστολος Φοινικόπουλος. Όταν δημοσιεύθηκε η απόφαση, την κοινοποιήσαμε, όπως λέει, σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Ενόψει εφαρμογής του κανονισμού που ισχύει σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της χώρας, θα την κοινοποιήσουμε εκ νέου σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους με σκοπό να τον εφαρμόσουμε από τις αρχές του νέου χρόνου.

Τι λέει όμως ο συγκεκριμένος κανονισμός; Τι χρονικούς περιορισμούς θέτει στους δημοτικούς συμβούλους;

Ειδικότερα στην απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών 16852/6.4.2011 ( ΦΕΚ 661/20.4.2011, τεύχος Β΄) και στο άρθρο 4 σημειώνονται εκτός των άλλων τα εξής:

– ο χρόνος για τη συζήτηση των εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων δεν μπορεί να ξεπερνά τη μία ώρα

– ο Δήμαρχος, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι ειδικοί αγορητές έχουν κατά τη συζήτηση δικαίωμα για πέντε λεπτά ομιλίας ανά θέμα, με δυνατότητα δευτερολογίας διάρκειας τριών λεπτών. Κατά τη δευτερολογία ο Δήμαρχος ομιλεί τελευταίος, εφόσον το επιθυμεί. Με απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των παρόντων είναι δυνατή, μετά από πρόταση του Προέδρου, η παράταση ή η σύντμηση του ανωτέρω προβλεπόμενου μέγιστου χρόνου ομιλίας κατά δύο λεπτά. Οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν χρόνο ομιλίας δύο λεπτών το πολύ, χωρίς δυνατότητα δευτερολογίας.

– οι διαλογικές συζητήσεις δεν επιτρέπονται. Διακοπή ομιλητή μπορεί να γίνει αν το επιτρέψει ο ίδιος και αν συμφωνεί ο Πρόεδρος.

– ο ομιλητής δεν μπορεί να απομακρύνεται από το υπό συζήτηση θέμα. Διαφορετικά ο Πρόεδρος τον καλεί να επανέλθει σε αυτό. Αν δεν συμμορφωθεί, ο Πρόεδρος τον προειδοποιεί ότι θα του αφαιρέσει το λόγο. Αν και μετά τη νέα αυτή επισήμανση ο ομιλητής δεν επανέλθει στο θέμα, ο Πρόεδρος του αφαιρεί το λόγο.

– το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά υποχρεωτικά προτάσεις που κατατίθεται σ΄ αυτό από τουλάχιστον 25 άτομα για την επίλυση ζητημάτων αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τη σχετική απόφαση που ελήφθη.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου