ΤΟΠΙΚΑ

Ηπιας κυκλοφορίας γίνονται τρεις δρόμοι στο κέντρο του Βόλου

ηπιας-κυκλοφορίας-γίνονται-τρεις-δρό-187192

Θα χαθούν περίπου 40 νόμιμες θέσεις πάρκινγκ, ενώ οι αντίστοιχες ειδικές θα μεταφερθούν στο πιο κοντινό σημείο

Την έναρξη εντός της εβδομάδας των εργασιών για τη μετατροπή οδικών αρτηριών στο κέντρο του Βόλου σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας ανακοίνωσε χθες, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ο αντιδήμαρχος Βιώσιμης Κινητικότητας Θανάσης Σταυρίδης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εντός των ημερών ξεκινούν, σύμφωνα με τον κ. Σταυρίδη, οι εργασίες στην οδό Τοπάλη, όπου την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν αντίστοιχες διευθέτησης των υπόγειων δικτύων, κυρίως της αποχέτευσης.

Ο δρόμος στο τμήμα από Αργοναυτών έως και Δημητριάδος θα διαμορφωθεί στα πρότυπα της Σπ. Σπυρίδη. Σε όλο το πλάτος του θα είναι ενιαίος, δεν θα υπάρχουν δηλαδή υπερυψωμένα πεζοδρόμια και το πλάτος του οδοστρώματος που θα προορίζεται για αυτοκίνητα θα περιοριστεί, σε αντίθεση με το τμήμα που θα προορίζεται για τους πεζούς, το οποίο θα διαπλατυνθεί. Το πεζοδρόμιο με το οδόστρωμα θα οριοθετούν με κολονάκια, ενώ η διάστρωση θα γίνει με γρανιτόλιθο, υλικό που θεωρείται πιο ανθεκτικό από τον κυβόλιθο που έχει η Σπυρίδη.

Θα τοποθετηθεί η κατάλληλη σήμανση, ενώ το όριο ταχύτητας δεν θα ξεπερνά τα 15 χλμ. την ώρα.

Με την ολοκλήρωση της Τοπάλη, αντίστοιχες εργασίες θα γίνουν σε δύο ακόμη δρόμους. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου Κωνσταντίνο Καραγιάννη, πρόκειται για την Ογλ και τη Μαυροκορδάτου. Η Ογλ θα μετατραπεί σε ήπιας κυκλοφορίας στο τμήμα της από Ιάσονος έως και Γαλλίας, ενώ η Μαυροκορδάτου στο τμήμα της από Ιάσονος έως και Αλεξάνδρας.

Το θέμα συζητήθηκε με αφορμή την έγκριση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής νέων θέσεων για ΑμεΑ, μία εκ των οποίων αφορά στην οδό Ογλ. Οπως διευκρίνισε ο κ. Σταυρίδης, όλες οι ειδικές θέσεις της Ογλ θα μεταφερθούν μόλις ολοκληρωθεί η παρέμβαση στο δωρεάν πάρκινγκ που διαθέτει ο Δήμος Βόλου στη συμβολή των οδών Γαμβέτα με Ερμού.

Χάνονται 40 θέσεις νόμιμης στάθμευσης

Ο Δήμος Βόλου εξετάζει τη μεταφορά όλων των ειδικών θέσεων πάρκινγκ, περίπου 40 και από τις τρεις οδούς που θα μετατραπούν σε ήπιας κυκλοφορίας, είτε στο πάρκινγκ, είτε σε εσοχές, σε όσο το δυνατό πιο κοντινή απόσταση από τα σημερινά σημεία που βρίσκονται. Εκτός από τις ειδικές θέσεις, που δεν θα χαθούν, αλλά θα μεταφερθούν, υπάρχουν επίσης 40 θέσεις νόμιμης στάθμευσης αυτοκινήτων, αλλά και οριοθετημένων για μοτοποδήλατα που ουσιαστικά χάνονται.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Καραγιάννης, η ολοκλήρωση των τριών διαμορφώσεων αναμένεται να συμπέσει με την παράδοση του πάρκινγκ της Φιλελλήνων, οπότε εκτιμάται ότι το πρόβλημα δεν θα είναι τόσο μεγάλο.

Αλλαγή προτεραιότητας

Πράσινο φως στην ίδια συνεδρίαση άναψε και για τη μετατροπή της οδού Βελεστίνου σε ήπιας κυκλοφορίας στο τμήμα της από Μετσόβου έως Λαρίσης με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας των μαθητών που χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο δρόμο για να πάνε σχολείο και να επιστρέψουν στο σπίτι.

Το αίτημα υπέβαλαν οι διευθυντές των 18ου και 29ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου, καθώς και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών. Ζητούν λήψη μέτρων για τη διασφάλισης της απρόσκοπτης πρόσβασης των μαθητών στο σχολείο και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην περιοχή.

Ηδη από την ΕΒΚ, λαμβάνοντας υπόψη τα γεωμετρικά και κυκλοφοριακά χαρακτηριστικά των γειτονικών οδών και τον Κ.Ο.Κ., έχει ανάψει πράσινο φως για τη διαμόρφωση της οδού Βελεστίνου σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, που σημαίνει ότι θα γίνουν εργασίες διαμόρφωσης ενώ το όριο ταχύτητας θα μειωθεί στα 15 χλμ. την ώρα.

Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε αίτημα κατοίκων της περιοχής των οδών Εσφιγμενίτου και Γιαννοπούλου στον Βόλο, οι οποίοι ζητούν την τοποθέτηση σήμανσης παραχώρησης προτεραιότητας στη διασταύρωση των οδών Εσφιγμενίτου με Γιαννοπούλου, καθώς όπως αναφέρουν οι οδηγοί των οχημάτων διασχίζουν την οδό Εσφιγμενίτου χωρίς να μειώνουν ταχύτητα στις διασταυρώσεις και στο εν λόγω σημείο έχουν σημειωθεί ατυχήματα. Η οδός Εσφιγμενίτου είναι μονόδρομος μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου και Κ. Καρτάλη με φορά από την πρώτη προς τη δεύτερη.

Η εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας Βίκυ Μήτρου διατύπωσε την επιφύλαξή της μήπως με την προτεραιοποίηση της Εσφιγμενίτου αυξηθεί η ταχύτητα κίνησης των οδηγών με τα οχήματά τους.

Νέες θέσεις δικύκλων

Τέλος, εγκρίθηκε η δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης δικύκλων στη συμβολή των οδών Ροζού και Γ. Καρτάλη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παράνομη στάθμευση στο πεζοδρόμιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου