Η επιστήμη μιλά για την διατροφή και την υγεία

Τελευταία ενημέρωση: 2020-02-24, 20:16:44
Η επιστήμη μιλά για την διατροφή και την υγεία

Μεγάλη ημερίδα με ομιλητές  καταξιωμένους πανεπιστημιακούς του Εργαστηρίου Κλινικής Επιδημιολογικής του ΕΚΠΑ,  το ερχόμενο Σάββατο στις 10.00 στο Ξενία 

«Η παχυσαρκία έχει καταχωρηθεί σαν νόσος στη διεθνή ταξινόμηση των νόσων από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, με τον αριθμό Ε66 και αποτελεί έως τις μέρες μας μία παγκόσμια επιδημία. Τα αίτιά της είναι πολλά και οφείλονται σε υπερβολική κατανάλωση τροφίμων με υψηλή θερμιδική αξία, σε γονιδιακούς και οικογενείς παράγοντες, σε έλλειψη σωματικής άσκησης, σε κοινωνικούς παράγοντες και άλλους εξωγενείς παράγοντες (κάπνισμα, αλκοόλ, κτλ). Η αντιμετώπισή της είναι πολλαπλή και συνοψίζεται στα εξής: με την υιοθέτηση της σωστής διατροφής και σωματικής δραστηριότητας, την  υιοθέτηση συμπεριφοριστικών αλλαγών και την αντιμετώπιση κατάλληλων χειρουργικών επεμβάσεων».

Τα παραπάνω επισημαίνει σε εισαγωγικό της σημείωμα, η διευθύντρια του Εργαστηρίου Κλινικής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας Dr. Mαριάννα Διομήδους, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, με αφορμή την επιστημονική ημερίδα με θέμα «Διατροφή και Υγεία», που διοργανώνεται στον Βόλο το ερχόμενο Σάββατο 29 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Ξενία.

Η ημερίδα θα  ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 14.00. Διοργανώνεται από το Εργαστήριο Κλινικής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας,  με την υποστήριξη του Τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και χορηγό την εφημερίδα «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ».

Θα μιλήσουν γνωστοί επιστήμονες, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Βάσω Κυριαζή.

Μέσα από τις παρεμβάσεις τους οι πανεπιστημιακοί θα προσεγγίσουν όλες τις πτυχές που αφορούν στο θέμα της σωστής διατροφής, θα παρουσιάσουν στοιχεία ερευνών, ενώ επίσης θα αναφερθούν σε στρατηγικές που μπορούν να διασφαλίσουν μέσα από τη διατροφή την καλή υγεία.  Η είσοδος για το κοινό  είναι ελεύθερη.

 

Το πρόγραμμα της ημερίδας

Οι εργασίες της ημερίδας θα ξεκινήσουν με ομιλία της Μαριάννας Διομήδους MD, RN, MSc, MPH, PhD Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία θα αναφερθεί στο θέμα «Διατροφή, παχυσαρκία και ποιότητα ζωής».

Θα ακολουθήσουν οι εξής ομιλητές: Ο Κων. Χαρδαλιάς, RN, MSc & PhD© Δημόσιας Υγείας & Πολιτικής Υγείας, Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Αναδυόμενες Ασθένειες λόγω Κακής ή Ελλειμματικής Διατροφής στους Επαγγελματίες Υγείας και στον Γενικό Πληθυσμό συγκριτικά», η Μαριάννα Ισαακίδου RN, MSc & PhD© Κλινικής Επιδημιολογία, Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών που θα αναπτύξει το θέμα «Παράγοντες που επηρεάζουν τη διατροφή των εφήβων και των ατόμων προσχολικής ηλικίας στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και Διεθνώς και σχετική Καθοδήγηση των Γονέων», η Ανδριάννα Μαγδαληνού RN, MSc & PhD© Πληροφορική Υγείας, Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Τι Σημαίνει Σωστή Διατροφή στην Ανακουφιστική Φροντίδα στο Τέλος της Ζωής», η Ελένη Θεοδοσοπούλου Καθηγήτρια Χειρουργικής Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ με το θέμα « Συμπληρώματα Διατροφής στον γενικό πληθυσμό και σε καρκινοπαθείς».

Επόμενος ομιλητής θα είναι ο Στυλιανός Κατσαραγάκης RN, MSc & PhD©, Επίκουρος Καθηγητής Ανακουφιστικής Φροντίδας με θέμα «Διατροφικές Ανάγκες Ασθενών με Καρκίνο», θα συνεχίσει ο Νικόλαος Φώτος RN, MSc, PhD, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογικής Νοσηλευτικής μιλώντας για το θέμα «Διαταραχές Θρέψης, Συσχέτιση με Ψυχολογικά Θέματα και Κοινωνική Κατάσταση» και τέλος ο Ζήμερας, Στυλιανός Επίκουρος Καθηγητής Στατιστικής & Βιοστατιστικής Ανάλυσης, Τμήμα Στατιστικής Ανάλυσης & Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Αιγαίου ο οποίος θα αναπτύξει την ενότητα που αφορά στη «Μεσογειακή & Μοναστική Διατροφή».

Υπογραμμίζεται πως στην  έναρξη της ημερίδας αναμένεται να διανεμηθεί στο ακροατήριο έντυπο υλικό το οποίο θα αναφέρεται στη σημασία της μεσογειακής διατροφής, ενώ επίσης υπάρχουν χρήσιμες συμβουλές σωματικής άσκησης και κίνησης.

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
4
=