ΤΟΠΙΚΑ

Καταφύγιο φροντίδας το ιατρείο πόνου στο Νοσοκομείο Βόλου

καταφύγιο-φροντίδας-το-ιατρείο-πόνου-187725

Θεραπείες και εκτός ωραρίου, προκειμένου να ανακουφιστούν ασθενείς, που έχουν ανάγκη φροντίδας στο Νοσοκομείο

Η καμπάνια ενημέρωσης που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πόνου είχε θεαματικά αποτελέσματα στο Νοσοκομείο Βόλου, αφού σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες πολλοί ασφαλισμένοι που δεν ήξεραν καν ότι υπήρχε αυτή η δομή, σπεύδουν πλέον να αναζητήσουν τη βοήθεια των γιατρών.

Ουσιαστικά το ιατρείο έχει μετατραπεί σε καταφύγιο φροντίδας και απαλλαγής από τον πόνο, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως παρά ότι λειτουργεί κάθε Τετάρτη και Πέμπτη τις πρωινές ώρες, αν κάποιος ασθενής χρήζει ανακούφισης άλλες μέρες, οι γιατροί επιστρατεύονται και αμέσως ασχολούνται με το περιστατικό.

«Δεν διώχνουμε κανέναν και μένουμε εθελοντικά στο ιατρείο πόνου και μετά το ωράριό μας, γιατί η ανακούφιση από τον πόνο είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Ένας άνθρωπος που πονάει χάνει την ποιότητα της ζωής του, χαλάει η ψυχική του διάθεση και βλέπουμε ανθρώπους που πονάνε να έχουν τάσεις αυτοκτονίας. Υπάρχει νομικό και θεσμικό πλαίσιο για την ανακούφιση του πόνου. Ο γιατρός οφείλει εκτός από την ανακούφιση του πόνου να παρέχει και παρηγορητική αγωγή στον ασθενή που έχει φτάσει κοντά στο τέλος της ζωής του. Δεν επιτρέπεται κανείς ασθενής να πεθάνει πονώντας», σημειώνει η Εύα Χαυτούρα, που μαζί με τον Φώτη Υφαντίδη που είναι συντονιστής έχουν αναλάβει εξ’’ ολοκλήρου την εξυπηρέτηση όλων των ασθενών.

Το ιατρείο πόνου εντάσσεται στο πλαίσιο της παρηγορικής φροντίδας η οποία στο εξωτερικό επεκτείνεται ακόμη και στη κατ’ οίκον νοσηλεία διαθέτοντας οργανωμένο πλαίσιο με γιατρό, νοσοκόμο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό. Εκτός από καρκινοπαθείς, που είναι η ομάδα ασθενών που έχει βρει αποκλειστικό αποκούμπι εκεί, υπάρχουν και άλλες κατηγορίες ατόμων που χρειάζονται τη συνδρομή του, όπως ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μία επέμβαση και ακόμη δεν έχουν αναρρώσει πλήρως, όπως καρδιοπαθείς και περιστατικά ορθοπεδικά που η αποκατάστασή τους καθυστερεί.

Τέλος στο ιατρείο χορηγούνται φάρμακα, ενώ ακολουθούνται και διάφορες επεμβατικές μέθοδοι για να ανακουφιστεί ο ασθενής, όπως εμφύτευση αντλιών, επισκληρίδιος και καθετήρες.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου