ΤΟΠΙΚΑ

«Γολγοθάς» και μετά θάνατον…

γολγοθάς-και-μετά-θάνατον-187769

Η οικονομική ανέχεια δεν επιτρέπει σε πολλούς ούτε καν τα έξοδα για μία αξιοπρεπή κηδεία – «Αγκαλιά» από τον Δήμο Βόλου για να ηρεμήσουν ψυχές

Μία 22χρονη κοπέλα περνούσε την πόρτα της Διεύθυνσης Κοιμητηρίων του Δήμου Βόλου ζητώντας να μιλήσει στον αντιδήμαρχο Χρήστο Στεφόπουλο. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε χάσει τον μοναδικό δικό της άνθρωπο στον κόσμο, τον πατέρα της, που έφυγε από τη ζωή. Ο πόνος της τραγικής απώλειας και της μοναξιάς ήταν για την ίδια μεγαλύτερος, καθώς το στήριγμά της στον κόσμο βρισκόταν σε ένα ψυγείο επειδή η ίδια δεν είχε χρήματα να του εξασφαλίσει μία αξιοπρεπή κηδεία και να του απευθύνει με τις δέουσες τιμές το «τελευταίο αντίο»…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πέρασε το κατώφλι της Αντιδημαρχίας για να ζητήσει βοήθεια. Δεν ήταν η μοναδική. Κι άλλες περιπτώσεις δημοτών- συγγενείς νεκρών που βρίσκονται σε οικονομική ανέχεια και δεν μπορούν να πράξουν τα δέοντα για τα προσφιλή τους πρόσωπα, χτυπούν την ίδια πόρτα αναζητώντας βοήθεια για να ηρεμήσουν ψυχές… Ψυχές νεκρών συγγενών αλλά και όσων μένουν πίσω και εκτός από τη φτώχεια έχουν να αντιμετωπίσουν και την… πρόκληση της τήρησης του τελετουργικού που όμως κοστίζει…

Τα δύο τελευταία χρόνια, ο Δήμος Βόλου έχει μεσολαβήσει μέσω της Διεύθυνσης Κοιμητηρίων για τουλάχιστον 10 περιπτώσεις δημοτών οι συγγενείς των οποίων βρίσκονταν σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση προκειμένου να μπορέσουν να ταφούν αξιοπρεπώς.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοιμητηρίων του Δήμου Βόλου, Χρήστο Στεφόπουλο, πρόκειται για αιτήματα που πολλές φορές δεν έρχονται από τους συγγενείς των νεκρών αλλά από ανθρώπους της γειτονιάς που ευαισθητοποιούνται για το δράμα τους και απευθύνουν έκκληση για βοήθεια.

Σε κάθε περίπτωση βεβαίως γίνεται έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί ότι όντως συντρέχει οικονομική αδυναμία και στη συνέχεια, απλώνεται το κοινωνικό… δίχτυ. Ο κ. Στεφόπουλος έχει αναπτύξει ένα δίκτυο με γραφεία τελετών της πόλης που σε παρόμοιες περιπτώσεις αναλαμβάνουν δωρεάν τα έξοδα της κηδείας η οποία τελείται με κάθε αξιοπρέπεια, όπως επιβάλλεται. «Μπροστά στον θάνατο είμαστε όλοι ίσοι», αναφέρει ο κ. Στεφόπουλος αναγνωρίζοντας την ευαισθησία επαγγελματιών που ανταποκρίνονται στα αλλεπάλληλα αιτήματα που δέχεται τα τελευταία χρόνια η Διεύθυνση Κοιμητηρίων.

Από τον Δήμο Βόλου οι διαπιστωμένα οικονομικά αδύναμοι απαλλάσσονται από τα τέλη ταφής, τυχόν παράτασης ταφής αλλά και εκταφής μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος.

Παρέμβαση ακόμη και για μνήματα

Μέριμνα υπάρχει ακόμη και για όσους δεν έχουν καν να στήσουν ένα μνημείο για το αγαπημένο τους πρόσωπο στο κοιμητήριο. Με προσωπική παρέμβαση του κ. Στεφόπουλου και πάλι σε επαγγελματίες μαρμαράδες στήνονται μνημεία για να μπορούν οι συγγενείς να ξεχωρίζουν το μνήμα του δικού τους ανθρώπου και να μπορούν να ανάβουν το καντηλάκι, να αφήνουν λίγα λουλούδια μπροστά από τη φωτογραφία.

Τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μέριμνα για τουλάχιστον 15 τέτοιες περιπτώσεις.

Σοροί στα αζήτητα

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοιμητηρίων του Δήμου Βόλου Χρήστο Στεφόπουλο μέσα στον τελευταίο ένα χρόνο έχουν γίνει τέσσερις κηδείες με δημοτική δαπάνη. Αφορούσαν σε ανθρώπους μόνους στη ζωή που άφησαν τα εγκόσμια είτε από φυσικά αίτια είτε λόγω κάποιου συμβάντος και έμειναν στα αζήτητα. Τέσσερις σοροί συνανθρώπων μας μέσα σε ένα χρόνο θα έμεναν στο ψυγείο του Νοσοκομείου Βόλου, αφού δεν υπήρχαν συγγενείς για να ενδιαφερθούν, αν ο Δήμος Βόλου μέσω της Διεύθυνσης Κοιμητηρίων δεν ενημερωνόταν για τον μετά θάνατο «Γολγοθά» και δεν ενεργοποιούνταν για να τελέσει με δημοτική δαπάνη την κηδεία.

«Δυστυχώς το ανθρώπινο δράμα δεν τελειώνει με το τέλος της ζωής. Ως δήμος προσπαθούμε να είμαστε δίπλα στους δημότες, να τους προσφέρουμε ένα αποκούμπι όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη», δηλώνει ο κ. Στεφόπουλος για το κοινωνικό πρόσωπο της διεύθυνσης Κοιμητηρίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου