ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση των κρατούμενων αλλοδαπών και στον Βόλο

αύξηση-των-κρατούμενων-αλλοδαπών-και-187884

Μέτρα για τυχόν εκδήλωση φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης – Η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Προβληματισμό προκαλεί ο αυξανόμενος αριθμός αλλοδαπών στα καταστήματα κράτησης της χώρας, μεταξύ των οποίων και του Βόλου για την τυχόν εκδήλωση φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης με βίαιες συμπεριφορές και τρομοκρατία. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρατουμένων λόγω της έξαρσης του προσφυγικού έχουν αλλάξει ραγδαία καθώς εκτιμάται ότι το 60% των κρατούμενων είναι αλλοδαποί με αυξητική τάση. Ειδικά στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου το 95% των κρατουμένων προέρχεται από άλλες χώρες. Η ανάγκη για διαρκή εκπαίδευση των υπαλλήλων είναι έκδηλη.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε με τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, η οποία τόνισε ότι το υπουργείο προχωρεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών και την εκπαίδευση των στελεχών του.

«Το ζήτημα της ριζοσπαστικοποίησης στα ελληνικά καταστήματα κράτησης, λόγω του ολοένα και αυξανόμενου αριθμού αλλοδαπών κρατούμενων προερχόμενων κυρίως από μουσουλμανικές χώρες, είναι κάτι που μας απασχολεί», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Νικολάου.

Γι’ αυτό η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και προχωρεί στην εκπαίδευση των στελεχών της στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα.

«Μάλιστα, έχουμε ως στόχο σταδιακά να ενταχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό στο γενικότερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σωφρονιστικών μας υπαλλήλων», επισήμανε η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Η ριζοσπαστικοποίηση είναι μία διαδικασία μέσω της οποίας ένας άνθρωπος ενστερνίζεται τον εξτρεμισμό και τη βία, που σταδιακά μπορούν να οδηγήσουν στην τρομοκρατία. Επειδή στις φυλακές υπάρχουν όλοι οι παράγοντες ώθησης προς τη ριζισπαστικοποίηση εκτιμάται ότι χρειάζεται η λήψη μέτρων.

Οι κρατούμενοι θεωρούνται μία κατεξοχήν ιδιαίτερη ομάδα που μπορεί να ριζοσπαστικοποιηθεί επειδή βιώνουν την απομόνωση, τον προσηλυτισμό από άλλους κρατούμενους και έχουν την τάση να εντάσσονται σε ομάδες ισχύος μέσα στη φυλακή, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα.

Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Γενική Γραμματεία

Η κ. Νικολάου ενημέρωσε ότι η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής (ΓΓΑΠ) συμμετέχει σταθερά σε ειδικές ομάδες εργασίας επί του ζητήματος, οι οποίες αποτελούνται από εξειδικευμένα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α).

Τον Σεπτέμβριο συνδιοργάνωσε με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO) επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Η αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης στις φυλακές: Ευρωπαϊκή και εθνική διάσταση».

Ακόμη, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι συμμετείχαν στο διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα «INTEGRA» για την πρόληψη και καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης κατά τη διάρκεια της επιτήρησης (probation), το οποίο συνδιοργανώθηκε από το ΚΕ.ΜΕ.Α. και άλλους διεθνείς φορείς τον περασμένο Δεκέμβριο στη Σόφια.

Με πρωτοβουλία της ΓΓΑΠ, εκπονήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, επιστημονική έρευνα, στο πλαίσιο της αξιοποίησης της Ευρωπαϊκής Τεχνικής Υποστήριξης για τη Μεταρρύθμιση του Ελληνικού Δικαστικού Συστήματος – 3η Φάση, (SRSS/S2018/049) και δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τα ελληνικά καταστήματα κράτησης ειδικό εργαλείο πρόληψης και αντιμετώπισης της ριζοσπαστικοποίησης, στο οποίο ήδη έχει εκπαιδευθεί ένας σημαντικός αριθμός στελεχών επιστημονικού προσωπικού.

Τέλος μεθαύριο Τρίτη 25 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί άσκηση ετοιμότητας επί χάρτου με συμμετοχή στελεχών των καταστημάτων κράτησης. Η άσκηση αφορά στην ενίσχυση των φορέων επιβολής του νόμου για την αναγνώριση και καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού.

Η ριζοσπαστικοποίηση και η ισλαμιστική τρομοκρατία είναι ένα θέμα στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση από ολόκληρη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Η ευρωπαϊκή σύσταση υποδεικνύει διαρκή εκπαίδευση των υπαλλήλων στα καταστήματα κράτησης. Με την έξαρση του προσφυγικού η ανάγκη αυτή είναι πιο έντονη από ποτέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 11.000 κρατούμενοι και το ένα τέταρτο αυτών, περίπου οι 2.500, έχουν καταδικαστεί για παράνομη μεταφορά μεταναστών. Από αυτούς μόλις το 10% εκτιμάται ότι είναι Έλληνες. Κατά κύριο λόγο είναι Σύριοι, Τούρκοι, Αφγανοί.

Εντείνονται οι προσπάθειες πρόληψης

Ο πρώην πρόεδρος της Εξωτερικής Φρουράς Βόλου και μέλος της Ομοσπονδίας των Εξωτερικών Φρουρών Κωνσταντίνος Παληοκαρύτης συμμετείχε στις 10 – 11 Φεβρουαρίου σε ευρωπαϊκό συνέδριο στη Μαδρίτη με τίτλο «Τζιχάντ στις φυλακές της Ευρώπης».

Ο κ. Παληοκαρύτης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια και οι οποίες έχουν ενταθεί το τελευταίο εξάμηνο για την εκπαίδευση των υπαλλήλων των καταστημάτων κράτησης στην αναγνώριση και την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης στον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία, όταν και όπως αυτή εμφανίζονται ή μπορούν να εμφανιστούν στο περιβάλλον της φυλακής.

Τόνισε ότι τα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού και του υπερπληθυσμού των κρατουμένων που είναι από τα βασικά προβλήματα που ταλανίζουν τις υπηρεσίες των ελληνικών φυλακών είναι κοινά και στις ευρωπαϊκές φυλακές, καθώς στις περισσότερες αν όχι σε όλες διαπιστώνονται τα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού και του υπερπληθυσμού των κρατουμένων, γεγονός που απηχεί τόσο στην ασφάλεια γενικότερα όσο και στην εμπέδωση των σωστών πολιτικών και των καλών πρακτικών για την αντιμετώπιση φαινομένων όπως η ριζοσπαστικοποίηση προς το βίαιο εξτρεμισμό και την τρομοκρατία, που βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα στις φυλακές της Ευρώπης.

Κλείνοντας επισήμανε ότι οι εξωτερικοί φρουροί και γενικότερα οι υπάλληλοι των ελληνικών φυλακών είναι έτοιμοι να μάθουν και να εφαρμόσουν καλές πρακτικές προερχόμενες από του Ευρωπαίους συναδέλφους τους, αναφέροντας ότι η καθιέρωση της Υπηρεσίας της Εξωτερικής Φρούρησης των Καταστημάτων Κράτησης, αποτελεί μια ελληνική «καλή πρακτική».

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκτός της Ελλάδας, αντιπροσωπείες υπαλλήλων φυλακών και ειδικοί επιστήμονες και καθηγητές πανεπιστημίων από την Ισπανία, την Καταλονία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Ρουμανία, τη Γαλλία, τη Δανία, το Βέλγιο, τη Μεγάλη Βρετανία και την Πορτογαλία ενώ συμμετείχε από την Ολλανδία εκπρόσωπος του πανευρωπαϊκού δικτύου Radicalisation Awareness Network (RAN) και εκπρόσωπος της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων (EPSU).

Το συνέδριο έκλεισε εκπροσωπώντας την Ισπανική Κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας του Ισπανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, αρμόδιος για τα θέματα των φυλακών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου