ΤΟΠΙΚΑ

Ανδρέας Κουτσόλαμπρος: Στη θετική κατεύθυνση το νέο ασφαλιστικό

ανδρέας-κουτσόλαμπρος-στη-θετική-κατ-189491

Δεκτές οι περισσότερες αλλαγές, που ζήτησαν οι δικηγόροι – Το ένα τρίτο των νομικών με οφειλές στον ΕΦΚΑ

Προς τη θετική κατεύθυνση κινείται για τους δικηγόρους το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί, αν και το ένα τρίτο των δικηγόρων χρωστά παλιές ασφαλιστικές εισφορές και μία επιπλέον αύξηση θα προκαλούσε αναστάτωση και δυσκολία.

Ο προϊστάμενος Τμήματος Μη Μισθωτών Διεύθυνσης Νομικής Υπηρεσίας ΕΦΚΑ, πρόεδρος της Ενωσης Εμμισθων Δικηγόρων και σύμβουλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ανδρέας Κουτσόλαμπρος ενημέρωσε χθες σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου στο συνεδριακό κέντρο Forum ότι ένα μεγάλο μέρος των αιτημάτων των Δικηγορικών Συλλόγων έχει γίνει αποδεκτό.

Οπως ενημέρωσε, με το νομοσχέδιο, που αποτελεί αναγκαιότητα μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ, υπάρχουν ασφαλιστικές κατηγορίες με ελεύθερη επιλογή των ασφαλισμένων, διατηρείται η εισφορά στα γραμμάτια των δικηγόρων και θα υπάρχει ενιαίο ειδοποιητήριο ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, στο οποίο θα συμψηφίζονται και τα γραμμάτια προείσπραξης.

Ο ίδιος είπε ότι οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας παραμένουν στο ίδιο ύψος, ενώ τόνισε ότι ο νέος νόμος βελτιώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης συγκριτικά με τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά από τα 40 έτη και πάνω δεν δίνει την αντίστοιχη αύξηση.

Οσον αφορά στα αιτήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα, ο κ. Κουτσόλαμπρος επισήμανε ότι ένα μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων θα δει αυξήσεις στις εισφορές.

Οπως εξήγησε, η μεγάλη πλειονότητα των ασφαλισμένων που πληρώνει 185 € στον ΕΦΚΑ σήμερα θα φτάσει τα 220 €. Αυτή θα είναι η ελάχιστη εισφορά και θα υπάρχει αύξηση 35 ευρώ.

«Η αύξηση των εισφορών δεν είναι ευχάριστη για τους δικηγόρους, καθώς 13.300 δικηγόροι σε όλη τη χώρα έχουν αιτηθεί να υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Το ένα τρίτο των δικηγόρων της χώρας χρωστά παλιές ασφαλιστικές εισφορές. Το να μπαίνει επιπλέον αύξηση, ενώ έχουν να πληρώσουν επιπλέον και τα αναδρομικά του ΕΤΕΑΕΠ, θα προκαλέσει δυσκολία και αναστάτωση», επισήμανε.

Ερωτηθείς, τέλος, για τις οφειλόμενες εισφορές σημείωσε ότι αφορούν στα έτη 2017 και 2018 και κατά κύριο λόγο είναι ύψους 4.000 – 5.000 ευρώ, αλλά υπάρχουν και πολλοί δικηγόροι με παλαιότερες οφειλές.

Ετσι ο κ. Κουτσόλαμπρος σημείωσε ότι οι δικηγόροι ζητούν να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο διετίας ή τριετίας κατά τη διάρκεια του οποίου οι εισφορές να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με σήμερα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου