ΤΟΠΙΚΑ

«Ναυαγός» στο λιμάνι του Βόλου

ναυαγός-στο-λιμάνι-του-βόλου-190865

Αστεγος εκ πεποιθήσεως περνά τις μέρες του δίπλα στους κάβους της αποβάθρας

Λιμάνι Βόλου, λίγο πριν τις 8.00 το πρωί. Η κίνηση στην πόλη έχει ξεκινήσει δειλά – δειλά. Οι τελευταίοι επιβάτες, που ταξιδεύουν με το πρωινό δρομολόγιο του πλοίου για τις Β. Σποράδες, κρατώντας τις αποσκευές στο χέρι, περνούν μπροστά από άνθρωπο, που καθισμένος πάνω σε χαρτόνια και κουρνιασμένος σε μία γωνιά δίπλα από την κεντρική είσοδο του ΟΛΒ κοιμάται ακόμη.

Προστατεύεται από το κρύο και την υγρασία που «τρυπά κόκκαλα», μόνο από το μπουφάν που φορά. Είναι εμφανές ότι κρυώνει όντως πολύ.

Αστεγος εκ πεποιθήσεως, λένε «πληροφοριοδότες» στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, την ώρα που απαθανατίζουν το σκηνικό. «Ναυάγησε κάποια στιγμή στη ζωή του και η μοίρα του τον έφερε στον Βόλο», συμπληρώνουν.

Είναι γνώριμος σ’ όσους πηγαινοέρχονται στο λιμάνι. Κατά τη διάρκεια της ημέρας τριγυρνά από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη, ζητώντας βοήθεια. Φιλήσυχος, αποφεύγει τις πολλές κουβέντες, όπως επίσης και να μιλά για τη ζωή του και για το πώς κατέληξε να μην έχει ένα «κεραμίδι» να προστατευθεί από το κρύο και το αγιάζι.

Μόλις σουρουπώνει βρίσκει «υπαίθριο» καταφύγιο στο λιμάνι. Αλλες φορές μέσα στην περίμετρο του λιμένα και άλλες έξω από αυτό στην αποβάθρα, αναζητώντας μια γωνιά για να μαζέψει τα κομμάτια του και να γείρει το κορμί του.

Αυτό συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, διότι παλαιότερα σύμφωνα με ορισμένους εντοπιζόταν στην πλατεία Πανεπιστημίου, αλλά και στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Δίπλα του ένα κουτί στο οποίο ορισμένοι περαστικοί σταματούν και ρίχνουν τον οβολό τους.

Αλλοι πάλι τον προσπερνούν δίχως να κοιτάξουν πίσω τους. Μπορεί η εικόνα ενός άστεγου που κοιμάται στο δρόμο πριν από λίγα χρόνια να ήταν, δυστυχώς, σχετικά συνηθισμένη, σε κάθε περίπτωση όμως παραμένει σοκαριστική. Ακόμη και αν αποτελεί προσωπική επιλογή.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου